Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

2017 Elantra Yağ Eksiltme

'Teknik Sorunlar ve Çözümleri' forumunda Alperen FETVACI tarafından 31 Temmuz 2026 tarihinde açılan konu

1. Alperen FETVACI

Alperen FETVACI Kayıtlı Üye Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    31
    Ad Soyad:
    Alperen FETVACI
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Elantra (2015-20XX) AD
    Arkadaşlar merhaba aracıma en son 4 ay ve 4000 km önce bakım yaptım filtreler Mann orijinal ve yağı Shell helix ultra 5w-30 kullandım şimdi bi aracın yağın seviyesine bakayım dedim de full çizgisinin yarım santimin biraz aşağısında korkmalimiyim araç LPG'li 106.000 km de
    Birde yağ rengi çok güzel hala sarımsı bir kararma da yok
    Not: gözle görülür bir yağ kaçağı da görmedim. Arabanın altında bir yağ da görmedim.

Son düzenleme: 31 Temmuz 2026
    Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  2. Lions_in_A_Cage

Lions_in_A_Cage Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,391
    Ad Soyad:
    Yusuf Türkarslan
    Yaşadığınız Şehir:
    15-BURDUR
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    İlk koyduklarinda eksik koymuş olabilirler mi tamamlayip takip edin. Birde yağ filtresi orjinal mobis alın internette var ben aliyorum

MSC bunu beğendi.
  3. Alperen FETVACI

Alınan Beğeniler:
    31
    Ad Soyad:
    Alperen FETVACI
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Elantra (2015-20XX) AD
    Abi yağ tam seviye koyulmuştu en son 2 hafta önce baktım bişi görmedim şimdi farkettim yağ filtresini Mann filtre almıştım

4. Lions_in_A_Cage

Lions_in_A_Cage Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,391
    Ad Soyad:
    Yusuf Türkarslan
    Yaşadığınız Şehir:
    15-BURDUR
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Aracı calistirdiktan sonra mi baktınız acaba yağ tam suzulmeden mi baktınız birde düz zeminmiydi, iki haftada ne kadar yol yaptınız bu kadar eksilmez

Alperen FETVACI bunu beğendi.
  5. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,052
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.4 (2011 -201X) RB
    Muhtemelen doldururken o şekilde ya da ona yakın şekilde doldurulmuş olabilir, endişelenecek bir durum yok 5000 km sonra tekrardan yağ seviyesini kontrol edin.

6. Alperen FETVACI

Alınan Beğeniler:
    31
    Ad Soyad:
    Alperen FETVACI
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Elantra (2015-20XX) AD
    Abi valla aracı en fazla 1 dk çalıştırdım gölge yere çektim camiye gittim geldim yani 30 40 dk olmuştur zemin düz sayılır el freni indirsem kayabilir ama aşırı derece bir eğim değildi nie bu kadar eksildi bilmiyorum çektiğim yere baktım sürekli çektiğim yer yağ akıntısı yoktu gözle baktım yağ akıntısı görmedim

7. Alperen FETVACI

Alınan Beğeniler:
    31
    Ad Soyad:
    Alperen FETVACI
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Elantra (2015-20XX) AD
    Yani eksilen yağ miktarı 200 milimi geçtiğini düşünmüyorum geçtiyse de ucundan geçmiştir bir abim dedi ki Ankara sıcağı ve LPG olunca böyle yağ eksilmesi normal olabilir dedi bilmiyorum valla

8. hsmsrn

hsmsrn Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    414
    Ad Soyad:
    Hasim Sirin
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.6 (2003-2005) LC
    Yağ kaçağı yoksa PCV valfinizi söküp temizleyin.Hatta bence yenisi ile değiştirin.Valf arızalı veya tıkalı ise motor iç basıncının dengelenememesi kaynaklı yağ eksiltme yapabiliyor.Bu parça yüzünden gereksiz yere motor yaptıranlar var. Adimerede külbütör kapağından terleme ve 200 ila 300 ml yağ eksiltmesi şeklinde sorun görülüyordu.PCV valfini değiştirince hiçbir problem kalmadı çok şükür.Sorununuz büyük ihtimal bahsettiğim bu parçadandır.Maalesef ki çoğu ustada bunu bilmez..Bu forumun faydaları :)

MSC ve Alperen FETVACI bunu beğendi.
  9. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,504
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.2 MPI (2008-2014)
    Hocam yağ seviyesinin normali full ile min arası iki noktanın arası olacak zaten. Ustalar yağ değişiminden sonra arabayı bir 5-10 dak rölantide çalıştırtırlar zaten seviye otursun diye bunu yaptı mı bilmiyorum , ayrıca aracınız 100 bini devirmiş ve lpg li bununda etkisi var bir de 5w30 ince gelmez mi ? 5w40 sanki daha uygun gibi diyorum ama endişe etmenize gerek yok.

10. Alperen FETVACI

Alınan Beğeniler:
    31
    Ad Soyad:
    Alperen FETVACI
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Elantra (2015-20XX) AD
    Pcv valfine bakalım dedim map sensörünu temizleyelim dedim ama gerek yok dediler olmadı kendim halletcem

11. Alperen FETVACI

Alınan Beğeniler:
    31
    Ad Soyad:
    Alperen FETVACI
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Elantra (2015-20XX) AD
    Tamamen üretici ne dediyse ona göre gidiyorum ya 5 30 demiş bende o yüzden ondan koydum ustalar da öyle koyuyordu

12. hsmsrn

hsmsrn Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    414
    Ad Soyad:
    Hasim Sirin
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    Valfi direkt değiştirin bence.üç kuruşluk parça.Geçen yaz 300 tl idi yetkili serviste.Ustalar bu valfin ne olduğunu bilmedikleri için önemsiz/işlevsiz bişi olarak görüyorlar parçayı.Bunun içinde yağ eksiltme sorunlarının çoğunda yanlış teşhis koyuyorlar.Buda kullanıcıların cebine zarar olarak yansıyor.Kendiniz söküp halledebilirsiniz.Gayet kolaydır.Yağ içinde 5w40 öneririm.Sıcaklık dayanımı daha yüksektir.5w30 ile yakıtta aradaki farkı siz hissetmezsiniz.Ama shell,mobil,motul gibi kaliteli markaları kullanmanız koşuluyla tabi.Ben motul x-cess 5w40 gen2 koyuyorum admireye.40 derece ve 100 derece cst değerleri 75 ve 13,5.Yani 5w30 değerlerine çok yakın.Diğer 5w40 lara göre daha ince daha akışkan.HTHS değeride 3.8.Sıcak dayanımı bayağı yüksektir.Tavsiye ederim kesinlikle.

Son düzenleme: 2 Ağustos 2026
    Alperen FETVACI ve Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  13. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,052
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.4 (2011 -201X) RB
    Hyundai’nin son nesle kadar çıkardığı 1.4 motora kadar her ne kadar kısa vadede 20-50 bile koyabiliyor olsanız bile uygulamada her zaman kılavuza bağlı olmanız gerekir, koruyuculuğu daha yüksek diye kafamıza göre viskozite arttıramayız. Sizi tenzih ediyorum, hatta ben de yeni 5W-30 dan 5-40 a geçiş yaptım. Aynen dediğiniz gibi 100 derecedeki viskoziteyi de dikkate almak şart.

Örneğin ben de şu an Shell Helix Ultra 5W-40 kullanıyorum yağ basınç probleminden dolayı, önceki kullandığım yağ 10.1 viskoziteye sahipti ve ara sıra sıcak motorda ilk çalıştırmalarda yağ basıncı oluşmuyordu, 12.8 lik 40 viskozite için ince denilebilecek bir yağ şu anda kullandığım ve hiçbir problem yaşamadım. Bir sonraki bakımda kullanacağım ise bir alt seri HX8 serisi ve 100 derecede 14.8 gibi bir değeri var ki, sıcakta Ultraya göre oldukça kalın bir viskozitesi var. 1.4 benzinli motor için hala tam ideal olmasa da oldukça uygun bir aralıkta kalıyor ancak yakıt tüketimini arttırıp devirlenme isteğini düşüreceği aşikar, deneyip göreceğim.

Yani demem o ki, motorda normalde iki bakım arasını geçen yağ eksiltme ya da münferit bir arıza yoksa, motor çoklu viskozite destekliyorsa(örneğin 1.0 T-GDi için ideal sadece 0W-20) her zaman iklim ve kullanım şartları göz önünde bulundurularak en ince viskozite neyse o koyulmalı diye düşünüyorum.

Alperen FETVACI, hsmsrn ve Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  14. hsmsrn

hsmsrn Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    414
    Ad Soyad:
    Hasim Sirin
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    Kesinlikle haklısınız.Tavsiyemi üyenin aracı doğrultusunda yaptım.Atmosferik olması ve kilometresinin durumundan dolayı.Kmsi düşük bir araç olsa yada dizel olsa kesinlikle 5w30 öneririm.Mevcut durumunu göze alarak öneride bulundum ve kesinlikle faydasını görecektir.Milenyumlara,admirelere yıllarca servislerde 10w40 kullanıldı.Ben 28 bin kmde aldığımdan beridir hala 5w40'ı sorunsuzca kullanmaktayım.Atmosferik hyundailer viskozite farkını tolere ediyor ama tabiikide soğuk marşta hızlı yağlama ve sıcak koruması için iklim koşullarıda göz önüne alınarak en uygun yağ seçilmesi gerekir.Kullanıcı kendisi bilinçli olmalı.Yoksa ustalara kalsa çiçek yağı koysan gider bu yaav der.Bana da 160 bin olmuş,10w40 a geçelim diolar ama asla koydurmuyorum.Yararınıda kesinlikle görüyorum.

Alperen FETVACI ve SynysterGates bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş