Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

160 Nm Tork Ne Kadar Yük Çeker

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda ndipi tarafından 23 Şubat 2016 tarihinde açılan konu

1. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Yeni i20 1.4 MPI (2020-202x)
    Aslında bu Toyota auris torkundan dolayı açtım. Güzel bir makina ya benziyor. Alınır mı? Ne dersiniz? Otomatik olanından 1.6 motor.

2. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Nm kısaltması newton metre demektir yani açılmış hali bu, hesabını yapmak değilde bunu anlamak kolaydır bu durumda tork motor şaftından ölçülürse motor şaftına bu alttaki resimdeki gibi boyu 1 metre olan bir çubuğun resimdeki gibi bağlandığını farzetin motor çalıştığı zaman bu çubuğun en ucuna 160 newton güç uyguluyorsa o motor 160 newton güç üretir denilebilir.

1 newton 1 joule a eşittir buradaki joule u kilogram metre yada pounda çevirebilirsiniz,

burada;
    1 kilogram-force metre = 9.80665 N·m yapar deniliyor yani 160 newton güç üreten bir motor 1 metrelik çubuğu kavrama ile krank çıkışına bağladığınızda 160/9.80665=16,31 kg lık bir güç verir, şanzımandan tekerleklere gidene kadar bu güç değişir.

https://en.wikipedia.org/wiki/Newton_metre
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kilogram-force
    http://www.unitconversion.org/torque/newton-meters-to-kilogram-force-meters-conversion.html

<<bülent>>, gogo46 ve ndipi bunu beğendi.
  3. lKamikaze

lKamikaze Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    222
    Ad Soyad:
    Doğukan
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    Abi gel biz sana İbiza Cupra alalım , az yakar çok kaçar. :D:D:D
    @ndipi

4. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    @lKamikaze kardeşim bilirsin beni çok deli kırbaçlarım hehe öyle durmadan gözüm arama modun da ama bakalım. Altım da parçalanmayacak bir makine lazım hehe

lKamikaze bunu beğendi.
  5. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    Abi yanlış anlamadıysam @ndipi (Nihat)beyin sormak istediği 1nm tork ile kaç kg yükü hareket ettirebilirim? Ama bunun cevabı, hangi şanzıman oranıyla, hangi hızda, hangi şartta istenildiği.

@Köksal abi 160nm torka sahip Kangoo belki 2400kg yükü çekmez ama aynı motor farklı bir araçta, farklı bir şanzıman oranıyla hareket ettirebilir.

ndipi bunu beğendi.
  6. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Parçalanmayacak makina demek uzakdoğu üretimi olması lazım demektir, birde tork lazım ise bu tanımlara en uygun makina mitsubishi lancer evo 9 yada evo 10 dur, o da olmadı subaru impreza wrx sti dır, ancak mitsubishi evo nun sıfırı yok artık üretimden kaldırılacak jübilesini yapıyor şu sıralar ve subaru impreza sti ın da yenisini de Türkiyede satıyorlarmı bilmiyorum sanırım şuan yok, ancak bunların ikinci el olanları ara sıra malum internet satış sitelerine düşüyor fiyatları 80 ila 150000 lira arasında.

Onun dışında az daha yavaş ve cılız kalan i30 t-gdi ile kia proceed gt var fransız olduğundan sevmediğim 208 gti ve yakın zamanda Türkiye ye getirilmesi planlanan clio RS 200 var, fiesta ST ise çeyrek porsiyon amerikan tarzı başka bir alternatif iken yan gidebilen bmw 135i daha lüks bir tercih olabilir.

Görüldüğü üzere kuvvetli ve hızlı araba=para demektir, aksini iddia eden yalan söyler çünki en basitinden düşünseniz bile kuvvetli bir basınç üretmek için bol miktarda akaryakıtın yakılması gerekir ve buna uygun bir altyapıya sahip makina gerekir ama bunları Türkiyede yapabileceğiniz tenha alan sayısı oldukça az.

Yani kırbaçlama konusunda bende kendimce azimle ve araştırma soruşturma ile bu yolda ilerlediğim bir gerçek.

ndipi bunu beğendi.
  7. Umut28

Umut28 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,373
    Ad Soyad:
    umut sonmez usta
    Yaşadığınız Şehir:
    28-GİRESUN
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Abi sana bi tane h1 lazım tork desen tork beygir desen beygir istediğin kadar kırbaçla :D

ndipi bunu beğendi.
  8. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    @erenuzel41peki kardeşim bu Toyota auris hakkında düşüncen ne? Bir kaç video filan izledim pek olumsuz yoruma rastlamadım. Baya da sıkı bir araç.

9. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
  10. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    bir otomobil en yüksek torkunu birinci viteste iken tekerleklere aktarır, yere aktarılan torkun yer çekimi ve sürtünme ile de alakası var bunları hesaplamam çok zor ben bilimadamı değilim aslında:) yani 120 Nm güçte otomobil kamyonu çekmeye kalksa ve patinaj yaparsa çeken aracı patinaj yapmasın diye biraz daha ağırlaştırsan işte burada yer çekimi devreye girer ama bu sefer kendisi ağır olan araç zor yürür burada da sürtünmeye basit bir örnek vermiş olurum, yani tek başına tork etkili bir güç değeri değildir.

O sebeple bırakalım bunları üretici tasarlasın, ileride birgün kendi otomobilimizi tasarlayacak hale gelirsek öğrenebiliriz

Ben iki yıl otomotiv okudum ama okuduğum bölümün amacı fabrikalara tekniker yetiştirmek ve otomobil denen kompleks makinalardaki problemi çözmekti:) zaten ikinci öğretimdim akşam okula gider gece gelirdim:)

11. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    testlerde performans olarak i30 un gerisinde kalmış bir araç abi bak burada yazıyor abi, zamanında tartışıldı o konu hatta testi yapan arkadaşlar hyundai düşmanı gibi kişilerdir https://www.hyundaiclubtr.com/konu/i30-vs-auris-karsilastirmali-testi.27286/

O sebeple biraz daha araştırın tekrar konuşalım diyebilirim. Yalnız şunu belirteyim bu testi yapan kişiler başka bir markanın fanı olduğu ve bizim tercih ettiğimiz markaya olan aşırı olumsuz ve mesnetsiz tutumları dolayısıyla forum tarafından yasak edilmişlerdir. O sebeple sadece bilgi amaçlı bakıp bırakın.

12. Köksal

Köksal Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    4,522
    Ad Soyad:
    Köksal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Opel
    Bu 1 nm tork 22 kg çeker olayı elektrikli vinçler gibi doğrudan olaya giren makinelerde olabilir mi?

13. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    4,6 mm bir yarıçaplı mil, 1 Nm tork ile 22 kg ağırlık kaldırabilir.

Köksal bunu beğendi.
  14. gogo46

gogo46 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    4,934
    Ad Soyad:
    gökhan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Kia
    dizel aurisle,i30 u karşılaştırmak anlamsız.seçimim tabiki i30 olurdu.

ama benzinli olucaksa auris gayet iii giderli.

15. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Yılda en fazla 5000 km anca yapabiliyorum bazen bu rakam 3000 km dahi olduğu oluyor. Bu yüzden dizel araç benim için sadece psikolojik olur. Çünkü malum dizel araç demek uzun yol çok km yapan demek benim de km değerim ortada olunca benzinli bir araç daha çok işime yarar. Birde dizel araçlara ben pek ısınamıyorum özellikle o motor sesi yetiyor bana.

<<bülent>> bunu beğendi.
  16. gogo46

gogo46 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    4,934
    Ad Soyad:
    gökhan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Kia
    o motor sesi pek kalmadı artık.
    ama 6 ileri 132hp auris iii makina

17. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Sanırım bu benim baktım araç cvt sistemli otomatik araç. Onlar da vites oranı yok ama adamlar sanki vites var gibi kandırmaca bir yazılımla bunun hissini vermişler.

18. EmreFirat

EmreFirat Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,085
    Ad Soyad:
    Emre Fırat BİLİCİ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    Tork ile çekme gücü bence kolay kolay bağdaştırılamaz burda motorun ürettiği güç ile lastiklerden alınan güç aynı olmayabiliyor araç 160 nm tork ürettiği zaman bunu genelde lastiklerden alabilirsiniz aşırı bir güç değil fakat 160 nm tork üreten bir aracı oynayıp 500nm torka çıkarsak varsayım . Araç bu gücü yere yansıtamayacak boşa sarıp durucak o ivmeyi hissedemiyceksiniz ve sadece kağıt üzerinde güçlü olucak büyük ihtimal .
    Tork ile beygir çok kıyaslanırdı burada da şöyle birşey var tork aracın itme gücü beygir ise aracın seriliği aynı gibi ama farklı şeyler . Beygir ne kadar yüksek olursa araç o kadar seri olur atak olur fakat itme gücü düşük varsayalım yokuşta aracın ağırlığını beygir sırtlayamıycağı için bayılıcaktır .
    Torku yüksek düşünürsek buda biraz daha tersi yüksek beygire göre daha kuvvetli bir araç olucak , belirli bir devir aralığı çok kuvvetli fakat yüksek beygir gibi seri değil , yokuşta itme gücü fazla olucağından düşük devir daha az iş gücü ve daha kuvvetli bir gidiş :) Buda rampalarda bayılmak yerine aracınız aksine gaz yemeye devam edebilir anlamına gelir . Asıl konuya dönersek newton metre başına düşen kilogram sayısını düşünmedim hiç . şimdiki aracım 1.5 vgt 88hp 215 nm kilosunu tam bilmiyorum . önceki aracım 2.0 turbo dizel 90hp 205 nm tork idi . Motor hacmi daha büyük beygiri 2hp fazla tork 10 nm az . aralarında 100-150kg fark var ama gidiş olarak o farkı görüceksiniz . kafa kafaya aynı değerde olan araçlar nerdeyse diğeri pejo idi şimdi getz aldım gerek ağırlık gerekse şanzumanın dişli oranlarından kaynaklı olsun getz boy boy önde

19. onursumer

onursumer Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,202
    Ad Soyad:
    Onur Sümer
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    İ30 1.6 CRDİ (2007-2012) FD
    tork istiyorsanız, atmosferik motorları tercih etmeyin , hacim olmalıki tatmin etsin, bu arada atmosferik motorlar torku tuşuk olsada yüksek devirde fazla hp verdiklerinden kimi zaman daha hızlıdırlar yukarda verilen typer gibi :D

günümüz şartlarında yüksek torklu turbo dizel veya benzinli motorların torkları oldukça hissedilir

mesela benim polo 1.4 tsi 150hp 250nm tork ,kia 1.1 crdi 75hp 180n m olması lazımdı yanlış hatırlamıyorsam :)

tabi bunların hepsinin yanında, aracın ağırlığı, şanzıman oranları çok büyük etken

20. gogo46

gogo46 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    4,934
    Ad Soyad:
    gökhan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Kia
    pica stock 155nm :)

Bu Sayfayı Paylaş