Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

1.5 Gls Araç Çok Yakıyor Gibi

'Motor & Yakıt & Emisyon Sistemleri Sorunları Ve Çö' forumunda teomn tarafından 13 Mayıs 2016 tarihinde açılan konu

1. teomn

teomn Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    22
    Ad Soyad:
    teomn Uzun
    Yaşadığınız Şehir:
    71-KIRIKKALE
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.5 (1994-2000) X3
    hocam zaten lpg de iken rölanti sorunu vardı benzinde gayet iyiydi araç ancak rölantiyi yaptıralım derken araç suan benzindede stop ediyor benizini ne kadar yakıyor bilemiyorum benzin için az çok ayarı yapabilirmiyim LPG deki gaz ayarı gibi benzin de yapılırmı neresinden yapılır onu bilmiyorum ama bıktım bu lpgden aracın bogaz kelebeğini temizlettim gaz ayarı yaptırdım bu gün araç gitmiyo bagırıyo ama gitmiyo benzinde stop eder duruma geldi yani araca güvenim kalmadı

2. uğurr

uğurr Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    62
    Ad Soyad:
    uğur pelin
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Tam isabet kardeşim çok haklısın

3. Serkan1978

Serkan1978 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    103
    Ad Soyad:
    Serkan S
    Yaşadığınız Şehir:
    39-KIRKLARELİ
    Araç Modeli:
    birinci tahminim şu,aracının bakımında hava filtresine baktıklarında muhtemelen hava akış sensörünüde çıkartmışlardır yerine takarken o parçayı ters yönde takmış olabilirler yapman gereken hava filtresinin kapağının yanında t şeklinde elektronik parça var o parçanın üstten görünümünde kefico yazar ve bir ok işareti vardır o ok işaretinin motora doğru gaz kelebeğine doğru bakması gerek o parçayı kontrol et yönü doğrumu takılmış? ikinci tahminimde şu,az önce bahsettiğim parçanın biraz daha yanında gaz kelebeğine bağlı başka bir sensör daha var o sensörün fişini çek motoru çalıştır rölantiyi izle sonrada araç çalışırken o sensörün fişini geri tak sensörün fişi çekikken rölanti daha iyi ise fişi taktığında hoplamalar zıplamalar başlıyorsa gaz kelebek sensörün arızalanmış demektir diğer merak ettiğin tapa olayında tapa olması lazımdı oradan hava almaması lazım oraya eczanelerde satılan sarı renkli kauçuk serum lastiğini uydurabilirsin lastiğin bir tarafını hava almayacak şekilde kıvırarak bantlaman gerek...bende senin gibi 1,5 motor yumurta kasa sahibiyim 3 yıldır kullanıyorum bu araçların huyunu suyunu çok iyi öğrendim sayılır senin sorununa herkesin aklına gelmeyecek değişik olasılıklardan yaklaşmaya çalışıyorum yardım edebilirsem ne mutlu iyi geceler...

uğurr ve VVadam bunu beğendi.
  4. teomn

teomn Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    22
    Ad Soyad:
    teomn Uzun
    Yaşadığınız Şehir:
    71-KIRIKKALE
    Araç Modeli:
    serkan hocam hava filtresi değişirken hava akış sensörününde içini sildi usta ancak dogru taktıgına eminim çünkü o ok işaretini bana göstermişti yine de emin olmak lazım bakayım bi bugünde gaz kelebeği temizlendi rölanti sensörüdü bi daha temizlendi gaz ayarı yeniden yapıldı fakat araç sanki gitmiyor benzinde denedim birazı virajlara yaklasırken araç stop ediyor vites düşücem zaman dediğiniz gaz kelebek sensörünü yarın bi söküyüm takayım ecfi yazan kısmında orayı bi şekilde kapatmaya bakayım inş kapatınca başımıza birşey gelmez bugün aracı rölantide iken baya izledim özellikle fan açarken ve kapatırken motor stop edecek ana geliyo tekrar topluyo kendini ve bazende fan ya kapanıtken veya açılırken stop ediyo yarın deneyecem bu dediklerinizi inş olur

5. Serkan1978

Serkan1978 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    103
    Ad Soyad:
    Serkan S
    Yaşadığınız Şehir:
    39-KIRKLARELİ
    Araç Modeli:
    Hava akış sensörünü silen usta sensörün içine balata spreyi sıkarak sildiyse aferin ona sensöründe canına okumuştur..öyle sensörlerin özel spreyleri var onlarla temizlenmesi gerekiyor..sorunun hava akış sensörü ise sensörün bağlantı soketini ayırıp aracını çalıştırdığında rölantinin daha bir düzenli olması seyir halinde sıkıntı yapmaması lazım böyle oluyorsa hava akış sensörünün zarar gördüğüne kanaat getirebiliriz.

GT-S6310 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

6. teomn

teomn Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    22
    Ad Soyad:
    teomn Uzun
    Yaşadığınız Şehir:
    71-KIRIKKALE
    Araç Modeli:
    serkan hocam dediklerinizi uyguladım fakat bi karara varamadım hava akış sensörünü spreyle temizlenmedi bezle sildi içini ok yönü doğru şekilde sabah gaz kelebeğinin sensörünü çıkarttım dediğiniz gibi rölanti ibresi 900lerden yavaş avaş 1500 çıktı ve araçtaki sanrsıntı gitti ancak fan açılınca devir ibresi 1200 1300 1400 lerde geziniyor fan kapandımı geri topluyor 1500 e çıkıyor ancak motorda bir sarsıntı olmuyo bu olmayışının nedeni acaba rölanti yüksekliğindenmi yoksa sorun gaz kelebeğindemi çıkaramadım """sensörü sökmeden önce rölanti 900 1000 de iken fan kapanırken açlırken veya çalışırken ibre sıfıra kadar düşüyodu bazen stop ediyodu bazen sıfırdan geri yukarı cıkıyodu zorlanarak veyada araç rölantide iken fan çalışırken hafif ara gazı vererek deniyordum ibre yine sıfıra kadar iniyordu stop ediyodu veya zorlanarak sarsılarak cıkıyordu "" tekrar ecfi yazan yerde hava alan kısmı kapattım denedim devir ibresi 1500 den biraz düştü 1300 e kadar felan bu seferde fan çalışırken 1100-1200 lerde gezinir oldu ara gazı felan vererek denedim ancak ibre öyle sıfıra kadar düşmüyo sarsılmıyo ancak bu seferde diyorumki rölantinn yüksekliğindenmi kaynaklanıyor yoksa gaz kelebeğindemi sorun var gaz kelebeği çıkarıp sürecektim ama korktum ne olacagını bilmedim için kısacası yemedi bu gaz kelebeği fiyatı nedir pahalı bişey değilse değiştirsem diyorum ama pahalıysa riske etmeyim diyorum

7. Serkan1978

Serkan1978 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    103
    Ad Soyad:
    Serkan S
    Yaşadığınız Şehir:
    39-KIRKLARELİ
    Araç Modeli:
    gaz kelebek sensörünün çıkış voltajını sağlamlığını test edelim gaz kelebeği soketi takılı olacak araç çalışır olacak bir tane avometre bulacaksın avometre dc 20 volt ayarında olacak avometrenin siyah probunu araçta şase olan bir yere bağla mesela lpg gaz kesicinin bağlantı sacına sıkıştırabilirsin avometrenin + yani kırmızı probunuda gaz kelebek sensörünün soketinde 3 kablo vardır ortadaki değil diğer yanlardaki birine değdirmen gerek onlardan biri 5 volt gibi giriş sinyali verir diğeri gaz kelebeği döndükçe çıkış voltajı değişir sen o gaz kelebeği döndükçe voltajı değişen kabloyu bulup sadece onu takip edeceksin araç çalışırken rölantideyken aracının deviri oynadıkça o avometre ile ölçtüğün kablonun verdiği çıkış sinyal voltajıda değişiyorsa kelebek sensörün sizlere ömür yeniside 90 liraya satılıyor..sensörün soketindeki kablolar yumuşaktır avometrenin problarının ucu sivridir kablonun üzerinden azıcık bastırsan sinyal gelmeye başlar kabloyu bıçakla yada falçatayla falan soymaya kalkma gerek yok kablolara zarar vermeden bu işi halledebilirsin kolay gelsin çözü bu da değilse ben senin aracının arızasını bulacam kafaya taktım arkadaş ;)

8. Serkan1978

Serkan1978 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    103
    Ad Soyad:
    Serkan S
    Yaşadığınız Şehir:
    39-KIRKLARELİ
    Araç Modeli:
    bu arada ecfi yazan yerdeki çıkış yeri tapalı olacak mutlaka kapalı olacak orjinali böyle eğerki açık bırakırsan sorununu çözemeyiz..

9. teomn

teomn Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    22
    Ad Soyad:
    teomn Uzun
    Yaşadığınız Şehir:
    71-KIRIKKALE
    Araç Modeli:
    oldu hocam çok teşekkür ediyorum size biradan inip bi avometre bulup deneyecem yanlız hocam cıkış sinyalinin belli bir voltajı yokmudur.birde araca bu sensörü takmadan harekett ettirebilirmiyim yani rölantisi yüksekken

10. Serkan1978

Serkan1978 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    103
    Ad Soyad:
    Serkan S
    Yaşadığınız Şehir:
    39-KIRKLARELİ
    Araç Modeli:
    çıkış voltajı rölantide iken 0,10 ila 0,80 arasında bir değer olacak ama rölantide voltaj sabit olacak tam tur gaz kelebeğeni sonuna kadar çevirdiğinde 4,30 ila 4,80 volt arası çıkacak..dikkat etmen gereken şu aracın rölantide iken devir inip çıkıyor ama dediğim kablodan sinyal 0,10 ila 0,80 arası herhangi bir değerde sabit şekilde duruyor ise gaz kelebeğin sağlamdır ama o voltaj bir aşağı bir yukarı değişip duruyorsa yeni sensör şart...

11. Serkan1978

Serkan1978 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    103
    Ad Soyad:
    Serkan S
    Yaşadığınız Şehir:
    39-KIRKLARELİ
    Araç Modeli:
    sensörü takmadan aracın hareket edebilir diye düşünüyorum göstergede arıza ışığı yanabilir sadece bence öncesi sakin bir yolda aracını test et sonra trafiğe çıkarsın kolay gelsin...

12. teomn

teomn Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    22
    Ad Soyad:
    teomn Uzun
    Yaşadığınız Şehir:
    71-KIRIKKALE
    Araç Modeli:
    çokkk teşekkür ederim hocam aksam dönerim buraya

13. teomn

teomn Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    22
    Ad Soyad:
    teomn Uzun
    Yaşadığınız Şehir:
    71-KIRIKKALE
    Araç Modeli:
    serkan hocam avometreyi buldum ancak almaya gidemedim aracı sensör takılı değilken yürümü yürümezmi emin olamadıgımdan gidemedim sensörü takıncada zaten stop ediyor arkadaş abiside işten geç gelince oda getiremedi artık yarın alıcam yarın sonucu bildiririm şimdiden çok teşekkür ederim

14. Ogun

Ogun Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,572
    Ad Soyad:
    Ogün YILMAZ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Geçmiş olsun.
    1. Buji kabloarı orijianl mi ? Orijinale yakın mı? yan sanayi ürünlerde sorun fazla yaşanmakta
    2. triger değişiminde sente ayarı kaçmış olma ihtimali çok yüksek.
    3. Aracın lpg ayarında rölante sensörünün sokedini çıkarması bana göre bir ahmaklıktır. yerine takın.
    4. MAF sensörü ve map sensörünü Kaliteli bir KONTAK spreyi ile t. emizletin.
    5.O2 üst ve alt sensörşer,ni soktürüp temizlet (Balat spreyi ile)
    6. LPG filtreşerini temizlet

Son durumu konuşalım

15. Serkan1978

Serkan1978 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    103
    Ad Soyad:
    Serkan S
    Yaşadığınız Şehir:
    39-KIRKLARELİ
    Araç Modeli:
    bu araçlarda map sensörü ve ikinci o2 sensörü yok..map yerine hava giriş sıcaklığı iat sensörü var..hava akış maf sensörü ve iat sensörü kaliteli bir yağsız kontak spreyle temizlenebilir ama benim önerim crc marka sadece maf ve benzeri sensör temizliği için üretilen özel spreyin kullanılması şahsen ben onunla temizliyorum..En son 30 liraya internetten tedarik etmiştim..oksijen sensörü temizliğine sensörün testi yapılarak girişmek lazım oksijen sensörünün testi ise soketteki 3 kablonun şanzıman tarafına bakan en kenardaki kablosuna avometrenin kırmızı probu batırılır ve sinyal takip edilir bu araçlardaki oksijen sensörü 0 ila 1 volt arası sinyal gönderir..araç iyice ısındıktan sonra avometrenin siyah probu herhangi bir şase bölgesine yada akünün eksi kutbuna bağlanır kırmızı + ucu ise sensörün bahsettiğim kablosuna değdirilir voltaj oynamalarına bakılır sağlıklı bir oksijen sensörünün çıkış voltajı 0,20 ila 0,70-80 volt arası sıçramalarla belli olur bir 0,20 volt seviyesine düşer bir 0,70 volt ve üzerine sıçrayış yapar bu değerler okunamıyorsa sensörün temizliğe ihtiyacı vardır temizlikten sonrada bu voltaj değerleri okunmuyorsa oksijen sensörü bozulmuştur...Teoman arkadaşa bilgi mahiyetinde yardımcı olabilirsek ne mutlu bize onun ustalara gereksiz yere parasını kaptırmadan sorununu umarım çözeriz...

16. teomn

teomn Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    22
    Ad Soyad:
    teomn Uzun
    Yaşadığınız Şehir:
    71-KIRIKKALE
    Araç Modeli:
    hepinize teşekkür ederim ogun hocam buji kabloları orjinaline yakın buji ise bu champion rc10yc4 triger sente ayarı için değişimden sonra tekar açıldı kontrol edildi.rolanti sensörünün soketini sökmedik gaz ayarı yapan usta sensörün önüne gaz ayarı vanası atmıstı o zaman sökülmüştü şimdi vana iptal oldu soket kablosu yerinde biz gaz kelebeği sensörü söktük fakat aracı seyir halinde kullanmaktan korktum soket söküken.map maf sensörleri nedir yerlerini bilmiyorum.ama aklımda oksijen sensörünüde temizlicem oda var lpg filtresi yeri nerde onu bilmiyorum.şimdi yarın avo metreyi alınca ilk serkan abinin dediğini yapıcam çünkü büyük bi ihtimal sorun gaz kelebeği veya sensöründe perşembe gaz kelebeğini usta temizledi ancak adaptasyon yapılmadı ancak su var sensörün fişini çıkarınca araba saat gibi oluyo ancak rölantide 1500 devire kadar çıkıyo ne bi sarsıntı var ne bi ses buda aklıma 2 soru getiriyo ya kelebek sensörü bozuk ortalıgı o karıstıryo ya da aracın rölantisi baya yüksek diye böyle güzel çalışıyor bu arada serkan abi sana ayrı ayrı teşekkür ederim baya bi bilgi sahibi oldum sayende

17. teomn

teomn Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    22
    Ad Soyad:
    teomn Uzun
    Yaşadığınız Şehir:
    71-KIRIKKALE
    Araç Modeli:
    serkan hocam dediklerinizi yaptım video çekmek için urastım ama olmadı sarsıntıdan problar durmadı.aracı çalıştırdım motor ısındı fan açacak şekle geldi 90 dereceye dediğiniz gibi multimetreyide 20 dc getirdim siyah probu alarm sisteminn megafon vidasına değdirdim kırmızı probu kablo üzerinden denedim ancak sinyal alamadı bende kablolara batırarak dedilm kablonun biri 4.98 4.99 voltajında diğerine baktım gazda iken araç 0.44 veya 0.43 te kalıyo araç fan açtımı 0.34 ve 0.33 oluyor kelebekten gaz verdimi biraz cıkıyor tekara 44 ve 43 te kalıyo benzine getirdim aracı benzinde rölantide iken 0.36 da kalıyo yani voltaj düşmüyoda cıkmıyoda.en son aracın içine geçtim kaputu kapatıp araç benzinde idi tam fan açıkken çok hafif gaz verip ayagımı hemen çektim ibre düştü stop etti araç gazda da bunu yapıyo her zaman stop etmiyo ama kendini zor topluyo araç şimdiden çok teşekkürler hocam

18. Serkan1978

Serkan1978 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    103
    Ad Soyad:
    Serkan S
    Yaşadığınız Şehir:
    39-KIRKLARELİ
    Araç Modeli:
    bu ölçümleri yaparken ecfi tapa yeri kapalımıydı? kapalıydı diyelim aracın ister lpg de çalışsın ister benzinde çalışsın gaz kelebeğinin sinyal veren kablosuna probu batırdığında aracın rölantide iken aynı voltajı görmen gerek sen diyorsun ki lpg de araç fan açmadan 0,44 volt görüyorum benzinde ise 0,36 volt görüyorum böyle olmaması gerek aracın benzin ve lpg de çalışmasının gaz kelebek sensörünün sinyal çıkış voltajını değiştirmemesi lazım..yüklediğim resimdeki gibi aracında gaz kelebeğin takılı olarak yapıyorsun değilmi ölçümü?

19. teomn

teomn Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    22
    Ad Soyad:
    teomn Uzun
    Yaşadığınız Şehir:
    71-KIRIKKALE
    Araç Modeli:
    hocam iyi de ben bu resimde gösterdiniz sensöre yapmadımki ölçümü ben gaz kelebeğine takılı olan sensörün kablosuna yaptım sizin bu resimdeki sensör hava akış sensörü değilmi resimde tornavidanın solundaki sensöre yaptım evet sensör takılı idi yaptığımda

20. Serkan1978

Serkan1978 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    103
    Ad Soyad:
    Serkan S
    Yaşadığınız Şehir:
    39-KIRKLARELİ
    Araç Modeli:
    ben resimdeki okları düşünmedim pardon temsili resim olarak bunu buldum internetten tornavidanın solundaki gaz kelebek sensörü takılımıydı resimdeki gibi ? o okların arasında kalan parça maf sensörü yani hava akış sensörü şu gaz kelebek sensörünü bir bitirelim sıra onun testine gelecek :)

Bu Sayfayı Paylaş