Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

1.4 Mpi I20'de Fazla Motor Yağı

'İ20 Forum - Club' forumunda Sarıaslan tarafından 23 Ocak 2025 tarihinde açılan konu

1. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    951
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.4 (2011 -201X) RB
    Mevcut yağ bu kadar şaibeliyken ve değişim kmsinin zamanı da gelmiş geçiyorken yağı işinin ehli bir yerde filtresiyle birlikte karter temizliğiyle birlikte güzelce temizleyip ihtiyacı kadar doldurmakta iyi bir fikir sanki?

MAERKEK bunu beğendi.
  2. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,351
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.2 MPI (2008-2014)
    Hocam arkadaşın sorun motor yağında değil , şanzıman yağındaymış. [emoji3525]

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

3. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    951
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.4 (2011 -201X) RB
    Şanzıman için söyledim zaten abi :)

Asel Kaan Efe ve MAERKEK bunu beğendi.
  4. kursat55

kursat55 Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Ad Soyad:
    Kürşat Tuğrul
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    i20 Active 1.4 (2016-201x)
    Hocam son durum nedir? Servise kontrol ettirdiniz mi benzer durum şuan benim araçta oluştu.

Sarıaslan bunu beğendi.
  5. Sarıaslan

Sarıaslan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,029
    Ad Soyad:
    Abdullah Sarıaslan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.4 MPI (2014-2020)
    Servis kontrol etti şanzıman yağı seviyesinin normal olduğunu söyledi. Aklıma gelmişken yarın bir daha kontrol edeyim borunun etrafında yine yağ kalıntısı oluşmuş mu bir bakayım.

kursat55 bunu beğendi.
  6. kursat55

kursat55 Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Ad Soyad:
    Kürşat Tuğrul
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    Hocam cevabınız için teşekkür ederim umarım tekrarlamaz. Yarın kontrol ederseniz durumu burada da paylasabilir misiniz ? Bende hafta sonu bir serviste kontrol ettireceğim. Aklıma gelmişken bir arkadaşım söyle bir şey söyledi havalandırma deliği varmış genelde şanzımanın üstünde oluyormuş oradan buhar basincini tahliye ediyormuş orası tıkanmış olabilir o yüzden çubuğun olduğu kisimdan yağ atabilir dedi belki işinize yarar.

Son düzenleme: 30 Haziran 2025
    Sarıaslan bunu beğendi.
  7. Sarıaslan

Sarıaslan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,029
    Ad Soyad:
    Abdullah Sarıaslan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Yine yağ ile kirlenmiş, katranlaşmış. Servis normal diyor. Sizin dediğiniz yer ulaşılabilir bir yer mi acaba. Başımıza bir iş gelmez inşallah.

kursat55 bunu beğendi.
  8. Sarıaslan

Sarıaslan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,029
    Ad Soyad:
    Abdullah Sarıaslan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    @MSC abi şanzıman yağı kontrolünü tam olarak nasıl yapalım? birde arkadaşın dediğinş biraz araştırdım. şanzıman üstünde havalandırma borusu veya tapası olarak gördüm araştırmalarım sonucu. bizim araçta tam olarak nereye bakmak gerekiyor? eğer arkadaşın dediği gibi orası bir şekilde tıkanmış ise borudan dışarı doğru basınçla atması çok olası geldi bana. birde konu başlığını düzenleyebilir miyiz?

9. kursat55

kursat55 Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Ad Soyad:
    Kürşat Tuğrul
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    Hocam bende kontrol ettim yağ seviyesi normal, çubuğun girdiği borunun üst kısımlarında kararma vardı ama alltaki yağ temiz görünüyordu. Havalandırma yeri tam neresi bende bilemiyorum servise gidebilirsem soracağım bu aralar pek fırsatım yok. İnşallah ciddi bir sıkıntı çıkmaz. Yeni birşey öğrenirsem yine yazarım.

Sarıaslan bunu beğendi.
  10. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    17,433
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    ŞANZIMAN HİDROLİK SEVİYESİ KONTROL

1.
    Yağ normal çalışma sıcaklığına [70~80°C] ulaşana kadar aracı sürün.
    2. Aracı düz bir yere getirin.
    3. Vites seçme kolunu her konuma hareket ettirin. Böylece tork konvertörü şanzıman sıvısı ile dolar. Vites seçme kolunu "N" (Nötr) konumuna getirin.
    4. Yağ seviye çubuğunu çıkarmadan önce, yağ seviye çubuğu etrafındaki tüm kirletici maddeleri temizleyin. Sonra yağ seviye çubuğunu çıkarın ve yağın durumunu kontrol edin.

NOT
    Eğer hidrolik yağında bir yanık kokusu varsa, bunun anlamı hidrolik yağı yataklardan ve sürtünen malzemelerden gelen ince parçacıklar dolayısıyla kirlenmiş demektir, bir şanzıman bakım-onarım işlemi gerekli olabilir.

5. Hidrolik yağı seviyesinin yağ seviye göstergesindeki “HOT” işaretinde olup olmadığını kontrol edin. Eğer hidrolik yağ seviyesi daha aşağıda ise ''HOT'' işaretine gelinceye kadar otomatik şanzıman yağı ilave edin.

Otomatik şanzıman yağı : DIAMOND ATF SP-III, SK ATF SP-III Otomatik şanzıman yağı kapasitesi: 6.8 litre

NOT
    Yağ seviyesinin düşük olması, pompanın içine yağ ile birlikte hava girmesine neden olarak birçok anormal duruma yol açabilir. Hidrolik sisteme giren hava, kabarcıklar oluşturarak sıkışır. Bu sebepten, yağ basınçları, vites değişimlerinin gecikmesine, kavrama ve frenlerin sıyırmasına vs. uygun olmayan yanlış değerlere ulaşır. Yağ doldurma da yağ seviyesinin çok yüksek olmasına yol açar ve şanzımanda gereğinden çok fazla yağ varsa, dişlilerde yıpranmanın hızlanmasına yol açacak şekilde köpüklenme ve düşük yağ seviyesinde olan durumların benzeri koşullara neden olur. Her durumda, hava kabarcıkları aşırı ısınmaya ve yağ oksidasyonuna yol açar ki, bu da valf, kavrama ve frenin normal çalışma durumunu bozabilir. Yağın köpüklenmesi, yağ sızıntısı ile arıştırılacak şekilde, yağın şanzıman havalandırma deliğinden çıkmasına yol açabilir.

6. Yağ seviyesi çubuğunu yerine tam olarak sokun

NOT
    Yeni olduğu zaman, otomatik şanzıman yağı kırmızı renkte olmalıdır. Kırmızı boya eklenmesinin nedeni, montaj fabrikasının bu yağın şanzıman yağı olduğunu motor yağından ya da antifrizden ayırabilmesi içindir. Kırmızı boya yağın kalite göstergesi olmayıp, kalıcı da değildir. Araç hareket ettirildiğinde şanzıman yağı daha koyulaşmaya başlar. Yağın rengi ileride açık kahverengi görünebilir.

Basıncı aşırı arttıracak fazlalık yağı yağ pompasından sonraki hat emniyet valfi tahliye eder, görseldeki havalandırma noktasından dışarı çıkar. Yine de ölçümde HOT seviyesinin üstünde fazla yağ varsa tapadan boşaltmak gerekir.

Son düzenleme: 1 Temmuz 2025
    Sarıaslan bunu beğendi.
  11. Sarıaslan

Sarıaslan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,029
    Ad Soyad:
    Abdullah Sarıaslan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    @MSC abi sabah arabayı düz zemine çekemediğim için yağı kontrol edemedim. görseldeki havalandırma noktasını aradım ama ulaşamadım göremedim bile. Sanırım bizim görebileceğimiz bir noktada değil kaput için tesisatlardan dolayı.

12. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    17,433
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    modelden modele yeri değişebiliyor, 4 otomatiğin fotosu.

Sarıaslan bunu beğendi.
  13. Sarıaslan

Sarıaslan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,029
    Ad Soyad:
    Abdullah Sarıaslan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:

@MSC abi 20-30km yol yaptım. düz zemine çektim. sırasıyla tüm viteslere geçiş yaptım. en son p konumuna alıp araç çalışır durumda iken yağ bu seviyede. tam seviyeside anlaşılmıyor zaten. motor yağı gibi net bir iz çıkartmıyor. kenarlar silik. hot çizgisinden sonrasıda silik. ölçüm borusu eğimli olduğu için acaba çubuğu çekerken borunun etrafında yağ varsa ona sürterek çıkıp mı lekeliyor çizgi üstünü bilemedim.

Bu Sayfayı Paylaş