Arkadaşlar aracımda 10w-40 castrol yağ var 170.000km de arac yağ eksiltiyor.Duman yada koku falan yok gözle gördüğüm yağ damlaması da yok.Sizce castrol den olabilirmi? Birde orijinalde shell 5w-30 muş galiba ama tamirci 10 40 koyuluyor dedi. sizce sorun ne olabilir? (yağ çubugunda yağın seviyesi F ve L nin ortasındaydı 2 hafta içinde ortalama 500 700km arasında L seviyesine inmişti)
1750 km yaptım yaklaşık 1 litre yakmıştı. Karter havalandırma valfini söktüm, elektronik spreyi ile içini temizledim. Bozuk olup olmadığını üfleyerek anlayabiliyorsun. Bozuksa yenisini 100 TL'ye alabilirsin. Sonra üst kapak yağ buharının gittiği ve direkt olarak emme manifold borusuna bağlı ikinci hortumu çıkardım. Araya kendi yaptığım "Oil Catch Can" haznesi bağladım. İnternette örnekleri var. Şimdi 2500 km yaptım yarım litreden daha az yaktı.
@MSC merhaba, attığınız resimle aracımda bulunan kapak farklı. i20 Troy 2012 model 1.4 aracım. CVVT motor diye biliyordum ama değil sanırım. Resmini ekliyorum, nerede olduğunu söyleyebilir misiniz? Teşekkürler.
Merhaba. 2012 model i20 Troy 1.4 benzin+LPG'li araca sahibim. Aracımda garip bir durumla karşı karşıyayım. Aracı stop ettikten sonra, aşağıdaki resimde elimde tuttuğum hortumdan basınçlı hava geliyor. Sıcak, soğuk, benzin, tüp fark etmiyor. Her stop edişimde bu hortumdan hava salınıyor. Bu bir sorun mudur? Yağ yakma, fazla yakıt vb. herhangi bir durum yok aracımda.
Kapağa giren ikinci hortumu (tuttuğum hortumun altındaki soketin altında olan hortum) çıkardığımda böyle bir durum söz konusu değil. PCV valfi o oluyor sanırım. Ancak kapakla birleşik gibi duruyor.
Cvvt yoksa vis (variable intake system) vardır. Bu model yılında bu aracın bu kadar yakması çok garip . Üst kapakla alakalı bir problem var galiba yağ kartere dönmüyor olabilir.
Merhaba benim 1.4 Erada 5w30 koyarsak 7000 km 1 litre eksiltiyor . 5w40 koyarsak 7000 km 0.5-1 litre eksiltiyor. 2006 model 17 senedir lpg'li . Özellikle yazın sıcakta bariz daha da artıyor bu durum . Bu yüzden bende oil cath tank yapmayı düşünebilirim bir kaç sorum olacak ? Hangi boruyu kullanmalıyız ? Oil catch can tankını kendimiz boşaltmamız gerekiyor değil mi ? Elektronik sprey değilde balata spreyi kullansak olur mu ? Teşekkürler.
Bu durum gayet normal . Motor çalışıyor iken sürekli vakum mevcut . Karter havalandırma valfine dışarıdan gelen hava çekiliyor motoru durdurunca bu vakum olmayınca bu hava mecburen dışarı çıkacak yer olarak girdiği yeri tercih ediyor. Sorun değil Aksine kompresyon sekmanlarının sağlam olduğu gösteriyor. @MSC yanlışım varsa düzeltir misin ?
merhaba, i20 kappa olarak anlamışım, yanlış olmuş, sizinkisi 1.4 gamma motor, benim ilk eklediğim i20 kappa idi.
@SynysterGates merhaba nasılsın ? Liqy moly 'de hangi 5w40 'ı kullanmalıyım ? Bahsi daha önce de geçmişti lakin hatırlamıyorum. Motor onarıcı , lifter onarıcı katkıları hakkında bilgin var mı teşekkürler
Abi selamlar, motor onarıcı, lifter katkısı işine hiç girme motor son raddede değilse, onlar işi geçici çözmek için olan katkılar. İşlerini iyi yapsa da sorunu çözmek için olan sıvılar değiller. Ben Molygen 5W-30 kullanıyorum yıllardır, bu yağın içinde MFC katkısı var, bu katkı sürtünmeyi iyice azaltarak daha yumuşak çalışma ve motor koruması vaadediyor. Neredeyse 100 bin kmdir kullanıyorum(2 bakımlık special tec aa ya geçmiştim), gerçekten motorda farkedilir derecede sessizlik ve yumuşak çalışmayı hissediyorsun, evin 2. Arabasına da bunu koyunca bu durumdan daha da emin oldum. Yağ yakma sorununu çözmeyi hiçbir yağ garanti etmez ancal bu yağın buharlaşma/yanma derecesi mfc ile birlikte epey yüksek, kolay kolay ısındıramaz ya da eksiltemezsin. 5W-40 olanı da piyasada var, katkılı bir yağ olduğu için Flush yapıp o şekilde katarsın ki katkısı daha iyi iş yapıp zemine tutunsun. Speclerine girmeye pek gerek yok, en son ilsac gf6-a ve api sp onayı var zaten daha üst şartname çıkmadı, belli bir üretici için üretilen bir yağda değil melez bir yağ bu yüzden güvenle kullanabilirsin. 15 binde bir değiştirmeye dikkat et, uzun kullanmamalısın long life bir yağ değil, bir de ekstradan hiçbir katkı maddesi katmamalısın.
Teşekkür ederim yağ yakması şöyle aslında tam bir yakma değil 19 senedir sürekli LPG de kullandığı için subap lastiklerinden yüksek ısıda kaçırıyor büyük ihtimal . 10 bin km'de bakıma gidiyor. Önceden castrol magnatec kullanırdık kışın çok az eksiltir yazın 7000 km 'de 0.5-1 litre eksiltiyordu. Şimdi shell helix koyduk kışın 1 litre 7000 km'de o yüzden hiç beğenmedim. Dediğin molygen 5w40'ı alır motor iç temizliği yaptıktan sonra koyarım. Servise de gitmeyi bıraktık çok istiyorlar