Arkadaşlar merhaba, benim avrupadan yeğenim gelecek Ekim ayında gelirken iPhone getirtsem ne işlemler yaptırmam lazım bana pahalıya mı patlar?
Bildiğim kadarıyla IMEI kayıt ücreti 1500 TL .. birde pasaport - sim kart sahibinin aynı şahıs olması lazım falan diyorlardı.. ne kadar doğru bilemem. Ayrıca telefon kimin pasaportu üzerine kayıt olacaksa yakın tarihte ülkeye giriş-çıkış yapmış olması lazım + pasaport sahibi kayıt yaptırdıktan sonra 3 yıl başka telefon kayıt ettiremez.
Geçen sene imei kayıt ücreti 170 TL idi. Bir ara 500 küsür oldu. Artık Erhan' ın da yazdığı gibi, 1500 Tl. O işin cazibesi kalmadı.
1500 TL civarı bir harç ödeniyor. Ve telefon hangi kişinin pasaportuna işlendiyse, o kişinin TC kimlik numarasına ait hat ile çalışıyor. Başki TC kimlik numarasına kayıtlı hat ile kullanılamıyor.
iphone 11 128GB ve üzeri modeller amerika dan getirtilirse 1500 lira kayıt ücreti gümrük vs. hepsi ödenirse bile Türkiye de satılandan yaklaşık 2000 lira daha ucuza geliyor isterseniz bir araştırın. Haberlerde geçen haftalarda yayınlandı bu.
Vallaha yeğenimin pasaportu üzerinde gelecek yabancı pasaport ama benim üzerime olacak. Ama Oluru yok herhalde bu işin. Vay arkadaş, yurt dışından almayalım diye her zorluğu çıkarmışlar 1500₺ harç nedir bir xiaomi parası resmen
Yiğeninizin adına geldi ise onun adına kayıtlı bir hat ile kullanabilirsiniz. Veya hattınızı yiğeninizin üstüne devir edersiniz öyle kullanabilirsiniz.
Hocam yurtdışından telefon getirtmenin çok albenisi kalmadı son kayıt ücreti artışından ve kayıt yapılan pasaport sahibinin adına olan hatla kullanılması zorunluluğundan sonra. Üstelik cihazın garantisi de burada sıkıntı. Çoğu firma (Apple, Samsung) kendi ithal etmedikleri ürünlere Türkiyede garanti hizmeti vermek istemiyor, verebilseler bile çokça zorluk çıkarıyorlar. Amerika veya Dubai gibi yerlerden gelen telefonlar kayıt ücretinin yüksekliğine rağmen hala TR fiyatlarına göre bir miktar avantajlı ama Avrupadan getirmeye değmez. Ben kendi anneme babama da getirmedim o yüzden.
Vallaha maalesef öyle hocam, ben şuan mi8 lite kullanıyorum bundan önce 5s kullandım, Apple fanı değilim ama cidden alıştığım telefondu, tek sıkıntısı pc resim atma veya pc den resim atma ama harici olarak tek sıkıntım yoktu. Para olsa direk 7 plus alacaktım ama mümkünatı yok, aşırı pahalı... 6s plus alsam bu sefer 5s ten 6s saçmalık olur
Geçen hafta ABD de ikamet eden üni öğretim üyesi yiğenim , gelirken annesine bir telefon getirmiş ( markayı bilmiyorum ) hemen girişte pasaportuna işlemişler , 1500 tl yi de yatırtmışlar , kendi adına olduğu için , annesinin eski telefonunu komple yeniye aktarttırmışlar , bu arada başta rehber ve foto % 50 bir veri kayıbı olmuş , derken hoca bir daha 3 yıl dolana kadar başka telefon sokamazmış ülkeye. Tapatalk kullanarak iPhone X aracılığıyla gönderildi
Sebebi çok basit İthalat yapmak dövizin yükselmesine ve dolaylı olarak ekonominin bozulmasına sebep oluyor, yurt dışından kanunlara uygun biçimde vergileri, bandrolleri ödenerek ve ithalatçı belgesi ibraz edilmek suretiyle ithal edilerek alınan her ürün ülkeden yurt dışına para çıkmasına sebebiyet verir ve Türk lirası ithalat için dışarıya ödeme yapa yapa ödeme yapılan ülkenin para birimi karşısında değer kaybeder Bu sebeple ithalat arttıkça vergileri de yaptırımları da bu artış oranına göre arttırılır. dolar şu anda 5.70 lira civarında euro yu takip edemiyorum en son 6,80 lerde idi doların 2008-2010 yıllarındaki gibi 1,30-1,50 liralara inmesi için amerika dan iphone almayıp amerika ya fahiş fiyatlarla birşeyler satmamız gerekli eğer amerika ve dolar kullanan ülkelerden aldığımız petrol elektronik otomotiv vs. ürünleri azaltıp bu ülkelere biz kendimiz ürün satarsak dolar yine 1,5-2 liraya düşer ve şu anda 10000 liraya satılan bilgisayarı 2500 liraya alırız 12000 liraya satılan iphone a da 3000-3500 lira veririz ama yine ülkecek hurraa bu ithal ürünlere saldırırsak kısa sürede dolar yine bu sefer 8-10 lira olur nacizane önerim şudur: almayın kimseye de aldırtmayın. dışarıya dünyanın ihracatını yaptık bu sene, ama sattığımız ürünlerin hammaddesi, ara ürünleri, yarı mamülleri vs. hep dışardan geliyor neticede ihraç edilen malın getirdiği paranın yine faydası olmuyor. Çünki onları üretmek için dışardan habire birşeyler aldık ve imalatçı üretim yapmak için sürekli kredi çekiyor faizleri de o biçim bu kredilerin. Şu anki yöneticilerin yaptıkları işlerle ve vatandaşın şu anki tutumuyla bu ekonomi asla düzelmez. Ne zaman bir otomobili 10-15 sene parçalamadan kullanmayı öğreniriz ne zaman bir telefonu 7-8 sene kullanmayı öğreniriz o zaman bu konuda bizlik bir kabahat kalmaz topu direk yöneticilere paslarız. tam anlamıyla belirli net bir siyasi görüşe sahip değilim, şu anki yönetimi birçok konuda elbette tasvip etmiyorum. Ama bunun sebebi bir iphone a ulaşmanın zor olmasından değil eskiden ulaşmanın kolay olup ta şimdi ulaşmanın zor olduğu şeylerden kaynaklı.