Arkadaşlar, Ustalar ben aranıza yeni katıldım benim aracım 93 hyundai sonata 2,0 doch 16v motor çift eksantrik aracım enjeksiyonludur fakat aracımda normal lpg sistemi var sıralı değil Atiker ilk çalışmada araç 2000-2200 d/dk' da çalışıyor 15-20 dakika böyle sonra yavaş yavaş 1200 e kadar iniyor ama bu arada gazı içiyor sanıyorum ama şehir içi 170-180 krş yakıyor.bu yüksek devir olayını nasıl çözerim yardımcı olursanız sevinirim. Bu arada geçen gaz ayarı yapılırken bir patlatma oldu hava girişini kısmış babam.Marşa bastım araç çalıştı sonra pat. Düzenleyen : ramyu
Aramıza hoşgeldiniz, tanışma bölümünde kendinizi ve aracınızı tanıtırsanız memnun oluruz.. Sorununuza gelirsek, yüksek rölantinin nedeni rölanti motorundan yada arızalı motor ısı sensöründen olabilir. hi-scan ile her ikisi hakkında bilgi alabilirsiniz. Size tavsiyem sıralı sisteme geçmeniz, hem daha fazla yakıt tasarrufu yaparsınız hemde daha sağlıklı bir sisteme sahip olursunuz. Kullandığınız sistem enjeksiyonlu araçlarda büyük hasara neden olabiliyor, emme manifoltunun patlaması durumunda üzerindeki sensörlerle masrafınız 1000 lira civarı çıkar. Selamlar.
Günaydın. Öncelikle hoşgeldiniz. Kalıcı ve paylaşmıcı olmanız dileğiyle... Bahsettiğiniz rölanti sorunu LPG'de iken mi benzinde iken mi oluşuyor. Eski nesil yada diğer adı ile 2. kuşak olan LPG sisteminizde araç yine bildiğimiz gibi benzinle çalışır. Bir süre sonrasında araç eski nesil karbüratörlü araçlar gibi LPG sistemine dönüş yapar. Ancak anlattığınuız kadarı ile sorun sadece lpg'de. Maalesef enjektörlü aracınızda hava ayarı mekanizması yoktur. Eski karbüratörlü araçlardaki gibi bir düzenek olmadığı için gaz pedalının açıklığına göre (rölanti sürecindeki) göre gazı haspelkader ayarlamak suretiyle sonuca varmak isterler. Aracınızın sadece gaz mikserinin çıkışında kısma valfi olması gerekir. Bunun ayarlanması sonucunda sorununuz hallolacaktır. Ama sorun sadece benzinde ise, Serdar beyin bahsettiği gibi ısı sensörüne bakılması gerekir.
sorunum iki türlü oluyor benzin ve lpg de aynı 2. ne oluyor onu anlamadım.hava akış sensörü sağlam onu kontrol ettirdim.Teşekkür ederim ilginize.
Bende daha önce 97 model toyota corolla 1.6 xei vardı. Arabayı ilk çalıştırdığımda motor rölantide 1500-1600 devirde dönüyordu. Motor ısınmaya başladıkça (3-5 dk)1000 devirlere kadar inerdi. Bu gayet doğal bir durum. Amaç biran önce motoru ısıtmak diye düşünüyorum. Sanırım sizin sorununuzda bu. Motor ısısını geç algılıyor olabilir. https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley9.gif Rölantide çalışırken motor ısı göstergesiyle devir göstergesini aynı anda izleyip sonucu dönermisiniz...
İlginize teşekkür ederim. Aracımı ilk çalıştırmamda devir 1800-2000 d. ısı göstergesi 5 dakika içinde yerinden hareket ediyor ve yükseliyor 20-25 dk sonra fanlar açıyor fanları açtığı yer gösterge de ilk nokta yani normal gibi geldi bana. Ayrıca aracım benzinde devir bir düşüp bir kalkıyor 1000-1200 d. arası oynuyor.
serdar abi bu hyundaı ler rölantiyi kendi ayarlamıyormu yada benmi öyle sanıyorum ? 5 senedir aynı arabayı kullanıyorum rölanti ayarı yapmadım sorun yok 1000de aşşağıda duruyor, şimdi 1000.1500 ler konuşuluyorda kaç devir rölanti normal ? Düzenleyen : caddeci38HZ646
Soğuk havada 1000 - 1300, normalde 750-850. Telafuz edilen rakamlar benimde garibime gidiyor. Özellikle sonata için bir dünya referans vermiş servis manueli. EGR, vakum hortumu, yakıt basınç regülatörü, kelebek pozisyon sensörü, endüksiyon bobini v.s. v.s. hepsi kontrol edilmeli.
Isı sensöründen gelen bilgiyle beyin ayarlıyor. Değişken devirler görmek mümkün, soğukken 1200'le başladıysa biraz ısınınca 1000 devire düşüyor, biraz daha ısınıncada normale dönüyor.
4g63 sonata 4g61 elantra ben daha bu motorların rölantisini ayarlayan görmedim. ha tamam ayarladım diyende 1-2 gün sonra tekrar başlamış yazmaya. elantra forumu takip et anlarsın. ben motor parçaların pek isimlerini bilmiyorum. ancak 4g61 motorlu elantra kullandım çok iyi bilirim. hiç bir usta kar etmedi kendim uğraşarak buldum çoğu sorunu. motorun sol yanında arkaya doğru sanırım avas ayarının yapıldığı bir sensor var onunla ilgili olduğunu düşünüyorum.
Arkadaşlar bende de aynı sorun var 2200 de başlıyor 2600 e kadar çıkıyor 5. dk dan sonra düşmeye başlıyor benzin ve lpg de durum aynı fark etmiyor . (hundai accent 2000 lx 1.3)
Hayırlı akşamlar kardeşim ben o sorunu istanbulda maslak ATATÜRK san sit. YILMUR OTO Şanzıman ve Motor SER. bacanağımın da yardımı ile50 tl ye çözdüm başım ağrımıyor artık soğuk havada 3-5 dk'a aracımı ısıtıp yola çıkıyorum hepsi bu benzin ve lpg de aynı ve üstelik aynı ayarda duruyor, neydi o eskiden ısınana kadar 2000-2200 ısınınca 1000-1500 devir, şu anda 800-850devir başım rahat öle sensörmüş falan uğraşmadı, gaz kelebeğinin bağlı olduğu alanla ilgili sanırım.İnşallah çözersin. Düzenleyen : ramyu
arkadaşlar benim arabadada devir sorunu olduğunu düşünüyorum aracım i30 1.6 cvvt mode yüksek devirde düşük hızlara ulaşıyor örnek vermek gerekirse 5. viteste düz yolda 3000devirde 90 yapıyor 110-120 km lere ancak 4000 de cıkıyor ve araç çok bağırıyor 110 km de arabanın cok bağırması bana anormal geldi aracım daha 30000 de uzun yolda çekilmez bir ses yapıyor 110da. 130-140 ı düşünemiyorum bile bunun sebebi nedir bilen arkadaslar yardımcı olabilirse sevinirim
tesekkür ederim yarın baktırıcam olması gereken değerler hakkında bilginiz varsa paylaşırmısınız bu arada bende orduluyum