slmlar. bir ay kadar önce 2006 crdi getz aldım. yol pc sinde 100 km deki tüketim ya 5.7 yada 5.8 görünüyor. sadece bu iki deger arasında değişiyor. aracı sehir içide şehir dısıda kullanıyoru ama değişme olmuyor. normalmidir bilgisi olan paylaşırsa sevinirim...
trip tuşuna basmakla sorunumun bi alakası yok sanıırm. merak ettiğim yol pcsinde 100 km 5.7 ve 5.8 değerleri dısında deger yazmazmı. bu degerler tüm araçlarda standartmı?
Bildiğim kadarıyla da Serdar beyin dediği gibi bizim araçlarda en sağlıklı ölçüm depoyu doldurduktan sonra TRIP tuşu ile sıfırlama yaparak oluyor. Ben aracımı ilk aldığımda 100 km'de 9,7 lt gibi bir rakam vardı ve araçla 1000 km den fazla şehir içi ve şehir dışı yol gitmeme rağmen değişmemişti ama hesap yaptığımda aracın o kadar yakmadığını görüyordum. Birgün arkadaşın tavsiyesi ile benzin aldıktan sonra sıfırladım ve yola çıktım, 300 km gibi bir mesafe gittikten sonra aklıma geldi ve baktığımda değerin değiştiğini gördüm. Deneme amaçlı, değişik şartlarda yola çıkmadan önce sıfırladığımda yine duruma göre 6 lt ile 8,3 lt arasında değişen değerler gördüm. Düzenleyen : bcetin
getz lerin yol bilgisayarı gerçek değerleri vermiyor.en güzeli yakıtı koy km hesabı yap yoksa yanılırsın.
Merhabalar Trip tuşunun sıfırlanması ile çok alakası var. Çünkü yol bilgisayaraı sürekli yeni verileri ekleyerek ortalama alıyor ve eğer trip tuşu sıfırlanmamışsa eski değerleri pek değiştirmek mümkün olmuyor. Örneğin trip tuşuna basıp sıfırlamadan iki depo yakıt kullandınız (90 L)ve diyelim 1260 km gittiniz. Ortalama yakıt tüketimi 1260km /90L=14 km/L veya 100 km/14 km/L=7.14 L/100 km dir ve siz yol bilgisayarında 7.14 ü görürsünüz. Trip tuşunu sıfırlamadan tekrar 100 km girseniz ve diyelim 10 L benzin harcasanız (örneğin çok hızlı kullandınız) bu 100 km için tüketim değeriniz 10L/100 km olur ama siz geçmiş verileri silmediğiniz için (1260+100)/(90+10)= 13,6 km/L veya 100 km/13,6 km/L=7.35 L/100 km değerini ekranda görürsünüz. Kısaca trip tuşu sıfırlanmadıkça eski değerler ortalama içinde yer aldığından o kullanımıza ait olmayan geçmiş değerlerin de etkisini görürsünüz. Yol bilgisayarı anlık değerlere göre değil ortalama gidilen yola göre hesap yapıyor. Çoğumuz sistemin bu şekilde çalıştığını bilmediğimiz için yol bilgisayarının yanlış değerler okuduğunu düşünüyoruz. Depoyuağzına kadar doldurarak ve bitiminde tekrar ağzına kadar doldurarak yaptığım ölçümlerde yol bilgisayarının doğru değerler okuduğunainandım. Ancak depo göstergesi hiç hassas değil. Bilgilerinize.. Saygılarımla
bu gün tripe basıp sıfırladım. söylediğiniz gibi deger değişti. aracıma dair yeni bişey daha öğrendim. teşekkürler
trkllikardeş yakıt göstergesi takılıp kalıyo belli bir süre sonra. çünkü tüm gidilen yolun ortalamsını alıyo. buda normal. ara sıra tribe 3 sn ye bas. gerçek değerlerle yüz yüze kalacaksın https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley36.gif
benimde yakıt ortalaması 7.6 gösteriyodu,bende ne kadar çok diyordum,ben hiç sıfırlamam ki genelde kendi sıfırlanır bunu öğrendiğim iyi oldu
arkadaşlar gecenlerde otobanda 4.1 e kadar indirdim ortalamayı. 5. vites 3000 devirde kullnadım hep. bence gayet güzel sizce?
20 TL'lik benzin aldığım zaman yol bilgisayarı hiç değişmiyor. Sadece yakıt ibresi hareket ediyor. Böyle bir deneyim yaşayan var mı?