Yerli i20 bereketli geldi siparişler 20 bini aştı Hyundai’nin Avrupa ve Türkiye pazarına yönelik olarak mayıs ayında İzmit’te üretimine başladığı i20 Troy’da sipariş ve ihracatta hız kesmiyor. Üretim öncesi alınan 10 bin adet i20’nin ihracatını tamamlayan Hyundai Assan, ikinci parti 10 bin aracın üretimine de başladı. Avrupa’da otomobil satışlarının yavaşlama eğilimine girdiği bir dönemde 10 bin adet daha sipariş alan i20 <ADKLIK id=adklik19>için</ADKLIK> üretimin ara verilmeksizin sürdürüldüğü belirtilirken, bu araçların ihracatının da <ADKLIK id=adklik20>temmuz</ADKLIK> ve <ADKLIK id=adklik21>ağustos</ADKLIK> aylarında tamamlanmasının öngörüldüğü bildiriliyor. İspanya çok sevdi İhracatı tamamlanan ilk 10 bin adet i20’nin en çok talep gördüğü ülkelerin başında İspanya, İtalya ve Yunanistan gelirken, ikinci 10 bin adedin İspanya, Fransa ve Almanya ağırlıklı olduğu kaydediliyor. İzmit’te üretilen i20 Troy’un şimdiye kadar en çok talep gördüğü Avrupa ülkeleri arasında İspanya 3 bin adetle ilk sırayı alırken, bu ülkeyi 1200 adetle Yunanistan, 1000’er adetle İtalya ve Almanya, 750 adetle Fransa izliyor. Türkiye’de üretimi için 100 milyon dolar harcanan i20’nin, bu yılın sonuna kadar 40 bin adedin üzerinde bir üretim rakamına ulaşması beklenirken, <ADKLIK id=adklik22>büyük</ADKLIK> çoğunluğunun ihraç edilmesi öngörülüyor. Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, 60 ülkeye ihraç edilecek i20’nin yılda 1 milyon <ADKLIK id=adklik23>TL</ADKLIK> ihracat geliri sağlayacağını, yan sanayi de dahil 1000’den fazla kişiye <ADKLIK id=adklik24>yeni</ADKLIK> iş kapısı açtığını vurgulamıştı. Hyundai Assan yetkilileri, i20 üretiminin başladığı mayıs ayı öncesinde Avrupalı distribütörlerden 16 bin adetlik sipariş aldıklarını, yıl sonuna kadar üretim miktarının iç pazar da dahil olmak üzere 40 bini aşacağını belirterek, 2011 yılı için talebe bağlı olarak en az 80 bin adetlik bir üretim planladıklarını kaydetmişlerdi. Yetkililer, talebin daha yüksek olması halinde üçüncü vardiya için de çalışma yapabileceklerine dikkat çekmişlerdi. Avrupa için üretim üssü Daha önce Hyundai’nin Hindistan’daki fabrikasından Avrupa’ya ihraç edilen i20 modelinin üretimi, lojistik açıdan masraflı olması ve diğer bazı sorunlar nedeniyle Türkiye’ye kaydırılmıştı. İzmit Alikahya’daki Hyundai Assan fabrikası, şu an beş kapılı i20 modelinin Avrupa için tek üretim üssü konumunda. Aracın adı, Türkiye’de üretilmesi nedeniyle “i20 Troy” olarak değişmişti. Alıntı Milliyet Ekonomi