Aracım 7500 km'de 1.4 benzinli. Şimdiye dek bir sorun yoktu ancak bu sabah yağını biraz eksilttiğini gördüm. F ve L harflerinin tam ortasında seviye. Yeni motorun yağ eksiltmesi normaldir diye duydum doğru mudur? Eksilen yağ kadar eklesem mi yoksa servise mi gitsem? İlk bakıma daha 3 ay var. Yardımlarınızı bekliyorum.
ben inanın arabamı 2008 martta sıfır aldım hiç daha kabut bile açadım geçen bi bakim dediydim bi bakarım motorun üzerinde yağ dolu.donmuş ama yeni değil yağına baktım hiç eksiltme yok.servise gittim bi sorun yoktu heralde yağ damlatmışlar bakım da dedi
Ben bunda kullanım şartlarının da etkili olduğunu düşünüyorum ben 7500 km'nin 5000'ini en fazla 5 km'lik kısa mesafelerde kullandım.
Zaten orada olması gerekiyor...https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley5.gif
farketmez bence yeni arabanın yağ eksiltmesi anormaldir.belkş ben yanlışım ama yarın sorun yaşamamam için kayahan a bi uğra sen yoksa bi sorun yaşarsın bu sefer derler bu arabanın üzerine gitmişsin.garanti dışı
Coşkun Bey daha önce F'ye kadar geliyordu. Bu arada yanlış bildiğim bir şeyi de yeni öğrendim kılavuzdan. Benim bildiğim yağ düz bir yerde ve kartere iyice süzülünce ölçülür. Ancak kılavuzda motoru tam sıcaklığına gelene kadar ısıtıp stop etirin ve beş dakika bekledikten sonra ölçün diyor.
yağ seviyesi F'nin yanındaki noktanın üzerinde olması gerekiyor.sıfır motorun hatta her motorun eksiltmesi normal 1lt'lik 5-30 yağ alıp tamamla geri kalanınıda bagaja atdursun
Üstad yağın iki çizgi arasında olması normal, ama daha önce "F" çizgisindeyse bir miktar (350 - 400 gr kadar) yağ eksilmiş, bu şekilde tarif etmesinin sebebi ise yağ tamamen ısınarak iyicesıvı hale geliptam olaraksüzülmesi içindir....bu durumda servise gitmeye gerek yok....
Coşkun hocama katılıyorum...Seviye olarak çubukta tam 2 çizgi arasında olması normal belkide aldığınızda da oradaydı seviye... Değilse de 350-400gr kadar kayıp sözkonusu ki;kullanım kitapçığına bakarsanız normal koşullarda 1500km zarfında max. 1lt kadar kayıp verilmiş, ağır koşullarda ise bu değer 1000km/1lt max. Yani sizinkisi servise gitmeyi gerektiren bir durum değil...
önemli birkaç şey var, birincisi üreticinin yağı motor sıcakken kontrol edin demesinin sebebi yağ ısınınca genleşir, hacmi artar. soğukken yapılan ölçümde seviye biraz daha aşağıda görülebilir, ama üretici yağ çubugunu sıcakken kontrol edilsin diye tasarlamışsa sıcakken kontrol etmelisiniz. ayrıca sıfır motorun yağ eksiltmesi normaldir. bu bilgi "bence" değildir, bilimseldir, bencesi sencesi de olmaz zaten. motor çok yeniyken hiç yağ eksiltmeyebilir. ancak sekmanlarda ilk olarak oluşan aşınmalar çok az yağ yakmaya sebep olur. motorun zaten en uygun çalışması bu ilk aşınmadan sonradır. sıfır araçlarda araç yeniyken yakıtın biraz fazla olmasının sebeplerinden birisi de budur. sekmanlardaki ilk aşınmadan sonra yakıt da düşer, ama çok az yağ yakabilir,
bizimkide yakıyor..önceden 15w-40 vardı her 1.000km de 100ml yag eksiltiyordu..şimdi 10w-30 var biraz daha az eksiltiyor..