Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Yeni i20 Lastik Basınç Uyarısı..

'İ20 Forum - Club' forumunda Gorazul tarafından 2 Kasım 2015 tarihinde açılan konu

1. Gorazul

Gorazul Guest

Merhaba arkadaşlar..Bundan takriben bi 15 gün önce kapalı otoparktan çıkarken 1-2 saniyelik uyarı ışığı yandı..Ama lastiklerde görünür birşey yok..Sonra bugün sabah yine kapalı otoparktan çıkarken basınç uyarı ışığı bu defa 1-2 dakika boyunca yandı..aynı anda yol bilgisayarı -2 derece gösterdi ve yolda buzlanma olabileceği uyarı göstergesi de yandı..Lastiklere bakıyorum herhangi bir sıkıntı yok..Lastik basınç uyarı ışığının bu şekilde yanmasının sebebini bilen var mı acaba ?

2. ggunes

ggunes Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    811
    Ad Soyad:
    GGUNES
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Bu soğuk havalarda, lastiklerinizi önerilen basınca ayarlayın.
    Kış boyu yanmaz bir daha.

Gorazul bunu beğendi.
  3. Gorazul

Gorazul Guest

Yani araçta veya lastiklerde aslında bi sıkıntı yok sadece lastik havalarının ayarlanması gerekiyor..Teşekkür ederim.

4. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,304
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    araba durduğu yerde beklerken yani soğukken gece ayaz etkisiyle lastiklerin içindeki hava da iyice soğuk oluyor çünki kapalı yerde soğuyan gaz büzüşür, belki o anda soğukken 28 psi kadar basınç vardır lastiklerde. Ancak arabayı hareket ettirip kullandıkça lastiklerin yolda yuvarlanması ve yola sürtünmesi ile beraber lastik sırtı ve yanakları ısınır, mesela lastik soğuk havada durduğu yerde 4, 5 *C ısıda iken hareket edip 50-60km hızda 3-4 dakika kullanınca sırt sıcaklığı illa ki 25-30*C yi görüyordur haliyle dışı ısınan lastiğin içerisindeki hava da ısınıyor ve ısınan hava genleşip 30psi ye çıkıyordur göstergedeki lastik basınç lambası da sönüyordur, sistemde herhangi bir arıza yoktur bence bu normal bir durum çünki;

Bu olayda bahse konu olan şey Formula 1 de 2007 yılında Mclaren takımının Ferrari takımından 700 sayfalık gizli takım bilgilerini aşırmasıyla ortaya çıktı, aşırılan belgelere göre Ferrari pistte yarış esnasında lastiklerinin içerisine özel bir gaz basıyor ve bir f1 otomobilinin 300km hızlara ulaştığı zaman sırt yüzeyi 100-150*C sıcaklığa ulaşan lastiklerinin basınçlarını o sıcaklıkta bile sabit tutmayı başarıyordu çünki kullanılan bu özel gaz normal hava ya göre çok daha az genleşen bir gazdı ve diğer F1 takımları lastiklerine kurutulmuş oksijeni azaltılmış nitrojen türevi gazları bastıkları için yarış öncesi 17-18psi yaptıkları lastikler yarışta ancak ısınınca 22-25 psi lere ulaşıyordu ve bu şekilde şişirilen lastikler sırt temas yüzeyinin tam sağlanamaması yüzünden ilk turlarda performans veremiyorlar çok ısındıklarında ise sırt temas yüzeyleri kötüleşiyordu ancak Ferrari de bu problemi yüzde 50 karbon dioksit ve yüzde 50 hidro floro karbon karışımı tuhaf formüllü bir gaz ile çözmüş ve bu gizlenmişti çünki kurallarda bu geçmiyordu. Kaynak verilerden bazıları aşağıda linklerdedir

http://turkiyef1.com/haberler/10293/ozel---tartismalarin-odagindaki-teknoloji.html

http://blog.milliyet.com.tr/mclaren-mercedes-e-ceza--ferrari-sampiyon-/Blog/?BlogNo=63969

http://www.trf1.net/sizin-koseniz/33479-2007-formula-1-sezonunda-neler-yaşandı.html

5. Gorazul

Gorazul Guest

Bende öyle düşündüm..Çünkü eve dönüşte aynı şeyi yapmadı..Tüm gün dışarıda güneş altında durdu..demek ki kapalı otoparkta soğuk beton üzerinde durmaktan dolayı bu uyarıyı verdi..Tekrar teşekkür ederim ayrıntılı açıklamanız için...

6. <<bülent>>

<<bülent>> Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,905
    Ad Soyad:
    Bülent Nur
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.6 (2006-2012) MC
    Lastiklere nitro bastırıp gözlemleyin ısı farklarından etkilenmiyor deniliyordu.

7. kdr42

kdr42 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    kadir ay
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    i20 GB 1.0 TGDI (2014-2020)
    bende söylediğiniz ışık bir kere yanmıştı ve bir gün boyunca sönmedi de. servisi aradım bana önce lastik basınçlarını 35 e çıkartın sonra tekrar 33 yapın düzelir dediler. dediklerini yaptım ışık söndü.
    olayın nedeni olarakda arkadaşların bahsettiği sıcaklık değişikliğinden kaynaklandığını söylediler.

8. Raskoln

Raskoln Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Ad Soyad:
    Bülent Saltık
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    i20 GB 1.0 TGDI (2014-2020)
    Merhaba arkadaşlar bugün benim aracın lastik uyarı göstergesi hareket ettikten 2 km sonra yanmaya başladı, çukura falan girdik de sensor mu arızalandı diye endişe ettim. Kılavuza baktığımda on 34 arka 31 olması gerekiyormuş ben en son 33 yapmıştım on ve arkayı, benzinliğe gidip kılavuzdaki değerlere ayarladım az gidince uyarı ışığı söndü. Kılavuzda soğukta olçum hataları olabileceğini ve bunun normal olduğu da yazıyordu. Yani soğuk hava etkiliyor sensoru bencede. Şimdilik sorun kalmadı fakat bu on arka değerleri arasındaki fark normal mi sizce sizler kaça ayarlıyorsunuz paylaşırsanız sevinirim iyi forumlar.

Duygu bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş