Arkadaşlar merhaba Bugün yolda yeni i20 ile yumruk kadar bir taşın üstünden atladim. Peşinden basınç uyari lambası yandı. Biraz gidip baktığımda sol arka lastik yarılmış. Sanıyorum yeni lastik alacağım. Ama kafama takılan yeni lastigime sensor patlak olandan alınıp yeni aldigimami takılacak. Birde bu isi servistemi yaptirmaliyim acaba. Cant ta eğilme varmıdır sanıyorum havasız biraz kullandım. Gösterge lambası geri nasıl sonecek. Yardiminizi rica ediyorum. Teşekkürler
Geçmiş olsun, sensör subapın üzerinde jantın içinde. zarar görmediyse yeni lastikle kullanmaya devam edersiniz.
Öncelikle geçmiş olsun. Lastikçini uyar lastik takılıp sökülürken sensör olduğunu, ve kırmamasını söyleyin zaten çoğu biliyor artık. Lastiği taktırıp 1-2 km gittikten sonra sönüyor
Bugün 196/55/16 Michelin energy Saver buldum zorda olsa degistirdim. Sensor sağlammis ikaz lambası da bir müddet sonra söndü herkese tesekkur ederim.
Murat bey bugün aracı aldığım servise gittim ayni lastik ellerinde yoktu fiyat aldim 350 TL dediler. Michelin bayinden 260 TL ye aldım. Bu kadar fiyat farkı olması normal mi acaba Sensoru sordum oda pahalı dediler. Almayacagim için fiyatı sormadim.
Arkadaşlar, Hyundai araç jantlarında iki tip Sensörlü subap kullanılıyor. Birincisi tek Kullanımlık tak çıkarlı subap (bu subaplar A-B segmentinde kullanılan çok hassas, lastik değişiminde jant değişimde yırtılmaya kırılmaya müsaitler) İkinci tip ise somunlu tip (bunlar somun yardımıyla janta sabitlenmiş ve daha uzun ömürlüdür, C ve üst segmentlerde kullanılır)
Diğer lastiklerle aynı marka model değilse yüksek hızda çekme yapar ancak diğer üç lastikte heralde michelin energy saver dır öyle bir yanlışa düşmezsiniz Bu sensörler bozulup yenisiyle değiştirildiği zaman göstergedeki panele tanıtma yapmak gerekiyormu acaba? sonuçta RF frekansı ile çalışıyor olması lazım, aksi halde trafikteki diğer lastik sensörlü hyundai lerin frekansı ile çakışacak. Birde merak ettiğim bu sensörler gösterge paneline basıncın düştüğünü sadece basit bir uyarı lambası yakarak mı lastik inik diye bildiriyor ? yoksa hangi lastikte kaç psi basınç var onu hassas olarak hızlı bir şekilde söyleyebiliyormu? eğer sadece en son anda lastik patlamış yada inmiş diyecek ise bunu da ekrana gönderdiği veriyi 2-3 dakika gecikme ile tazeliyorsa çok kötü bir icat diye düşünürüm. Birde bunlar pilli tabi CR2032 tipi benzeri bir pil yuvası koymuşlar oraya, lastik o kadar hızda dönüyor giderken, kinetik enerji ile kendi elektriğini kendisi üretip, janta tümleşik olarak hiç sökülmeden bakım gerektirmeden çalışanları çıkacaktır ama bakalım ne zaman
Sensörlerimiz her türlü bilgiyi iletebilecek kapasitedeler ancak uyrımız sadece ikaz ışığı. Daha detaylı bir ekranımız olsa herşeyi gösterebilirdi. Ayrıca sensör tanıtmak gerekiyor dediğiniz gibi.
Diğer lastiklerde energy Saver olduğundan aynisindan aldım fakat az önce aldığım lastiği iyice inceledim Araçtakiler 87h iken aldığım yeni lastik 87t olmuş bu fark neden acaba biliyormusunuz dis şekillerini inceledim ayni gibi.
Yaptım oldu felsefesiyle yapmışlar bari lastik basıncını bar/psi şeklinde değilde dijital benzin göstergesi tarzı yapsalardı çubuk çentik grafik şeklinde, hangi lastik ne kadar inik ne kadar şişik yolda ısındıkça ne kadar artıyor basınç? kimse bilemeyecek, lastik basıncı kontrol kaleminden öte ölçüm cihazı yok işte anladığım o.... , illa ferrari mi alacağız hangi lastikte kaç psi var görmek için? kaldı ki o kadar inmiş lastiği yolda giderken direksiyon zaten bize söyler lastiğin çok indiğini direksiyondan anlamayan sürücü zaten o göstergeyi de göremez sistem tırt olmaktan öteye geçemez, bunu şimdi kötü eleştirdim ama iyi eleştirdiğim şeylerde var lastik basınç uyarı lambası sahibi arkadaşlarım beni affetsin. Birde niye bir süre sonra sönüyor bu ışık ? hep bir düşük profilli donanım yapısı var. Diyelim ki lastiklere nitrojen bastırdım ve nitrojen bastırmadan önce arabamda dört lastikte hem lastiğin içindeki hava sıcaklığını hemde basıncını değer bazında gösteren gösterge vardı ( nerde bizde öyle bir donanım )ve yola çıkmadan önce göstergeden okuduğum 20 *C sıcaklıkta lastiklerimde yine göstergede 30 psi hava var gözüküyor diyelim ve yolda ilerledim 15km mesafe kat ettim ve lastik sıcaklığı 45*C oldu diyelim basınçta 36psi ye çıktı diyelim Nitrojen bastırdım ve 20*C sıcaklıktaki lastiğin yol yaptıktan sonra 50*C sıcaklığa yükseldiğini göstergeden okudum ve basınç 31psi ye çıkmış olduğunu gördüm diyelim, Şimdi niye bu kadar basite indirgeniyor ki bu tip donanımlar? bu donanımı bu yeni hyundailere koyan tasarım ekibi ve mühendisler müşterinin arabadan alacağı hissiyatı niye bu kadar hafife alıyor? binsin gitsin işte lastik patlayınca ışık yanar. Ben model uçak işiyle uğraşıyorum modeli uçururken telemetri bağlantısı 50-100 metre hatta daha uzaktaki ufacık model uçağın pilinin ne kadar kaldığını motorun kaç derece sıcak olduğunu oranlamalı olarak gösteriyor orta kalite güvenilir bir sistemin fiyatı en fazla 200-300dolardır 3-5 milyar değil . Demek istediğim bu iş segment sınıf ayrımı yapılmasını hoş karşılamadığım bir tutum. Bunları halihazırdaki uyarı ışıklı sistemde yapamayacağız sonuçta, sensörde biryere kadar. Daha detaylı ekranlarda sıcaklık göstergeside var. Lastik modeli dediğim ebat değil abi, lastiğin markası modeli eskisi energy saver michelin miydi? başka bir marka mıydı onu merak ettim zorda olsa değiştirdim diyince? acaba aynı lastiği bulamadımı dedim çünki farklı lastikte sırt desenide farklıdır yüksek hızlarda illa hafif çekme yapar her aynı ebat lastiğin kalıbı farklı marka ve modellerde tıpatıp aynı değil 1-2mm farklar var bunlar o hızda dönen 450kg eksenel ve radyal yük binen tekerlek gibi mekanik bir eleman için büyük farklar, Lastikçiler şu klişe sözleri hep sarf ediyorlar; arka lastikler sağ sol farklı olsa birşey olmaz, derler, illa çekiyor
Evet eski lastiklerde Michelin energy Saver desenlerde ayni sadece fark 87h 87t mevzusu. Kardan dolayı enwrgy Saver lastiğini zor buldum demek istedim. Kime gittiysem yok dediler
H 210km ye kadar T 190km ye kadar 545kg yükü emniyetle taşır diyor, desen aynıysa muhtemelen bir problem olmaz o zaman ancak harfi ufak değerde olan biri diğerinden birazcık daha çabuk aşınır sadece
Merhaba, yeni konu açmak istemediğimden buraya yazmayı uygun gördüm. Dün aracıma özel serviste kışlık lastiklerimi taktırdım. Lastik arıza ışığı yandı ve hala da sönmedi. Ancak servis zaten işinde iyi olduğundan bana sökerken sensörleri gösterip "Bunları her yerde sök-tak yaptırmayın sensözlerinize zarar gelebilir" diyerek de uyardılar. Nitekim 32 psi bastık lastiğin havasını ancak servisi aradım 36 psi dediler ben de şahsen araç üzerindeki tabloya bakmamıştım. Bugün bir benzinlikte 36 basıp sönüp sönmediklerini kontrol edeceğim. Benzer durum yaşayanlar varsa belki faydalı olur. Lastikleri de 195-55-16 orijinal ebatına sadık kalarak 91H XL model seçtim, ki Hyundainin taktığı 87H'tan hız limiti daha iyi. Hoş aracın max limiti 170 yazıyor ama olsun