Merhabalar , Yeni i20 1.4 Dizel Sahibiyim. Eylül de aldığım araç bugün itibariyle 15.000 oldu. Bu süre içerisinde arabada gördüğüm artıları eksileri sizlerle paylaşmak istedim belki faydası olur 15.000 km İstanbul - Kocaeli - Yalova - Bursa illerinde yapıldı. Hemen hemen hepsinde aynı oranda yol yaptı araç . Arazi , asfalt , çamur , kar gibi tüm mevsim ve yol şartlarında kullandım (-) Eksi olarak gördüklerim Direksiyon kasislere girildiğinde boşalıyor. Bu durum mazgal gibi çukur gibi bi seferlik yerlerden geçildiğinde sorun yaratmazken , taşlı çok fazla engebeli yokuş aşağı iniş yapılan yollarda kazaya sebebiyet verebilir. İkinci durum yaşansada zaten sürücünün bu aracı , araziye sokmasıyla sürücünün hatası olur Araç sarsıntıları çok sert biçimde sürücüye ve yolcuya yansıtıyor. Bu olayı süspansiyona değilde , aracın jant boyutuna bağlıyorum. Lastik yanakları azaldıkça , lastik salınımı daha az olacağı için i20'de bu sorun yaşanıyor diye düşünüyorum. Soğuk havalarda arabayı çalıştırdıktan sonra hareket etmezsek duyabileceğimiz , aracın içerisinden çok hafif bir ses geliyor bu ses nasıl derseniz (Evde sessiz bir odada otururken yan komşunuzun süpürge çalıştırdığını düşünün (daha öncede bu konuyla ilgili forumda yazmıştım) öyle bir ses ) Bu sesin sebebini çözemedim servise gidince soracağım buraya yazarım. Aracın ses izolasyonu araç km yaptıkça azalıyor. Mesela benim şoför kapısının arka kapıyla olan bitiminden bana ses gelmeye başladı. Fakat bu ses öyle rahatsız edici bir ses değil ben sese çok takıntılı biriyimdir. Çoğu arkadaşım farketmiyor bile. Bagaj eşiği çok yüksekte , bu yüzden eşya koyarken zorlanabiliyorsunuz. Rampada vites düşürürken 1 e kadar düşürürseniz , çok hızlı ivme kaybediyor ve siz hızlanmak için gaza bastığınızda patinaj sistemi devreye giriyor . Bu belki eksi olarak değil ama benim için bir sorun Aracın kaşlarının (park farları) beyaz olup , farların sarı olması biraz görüntüyü bozuyor. Araç çok fazla eğim olan bi yokuşta el freni çekik halde kaymaya başladı.Bu sadece 1 kere oldu ve yokuş ortalama 60-70 derece eğimliydi . O kadar dik yokuşta başka araçla durmayı denemediğim için bilmiyorum ama aklınızda bulunsun kayıyor. Aracın arka park sensörü hızlı manevralarda 3-4 saniye geç tepki veriyor. Örnek olarak verecek olursak , hızlı bir şekilde geri geri gelirseniz sensör ötmeden arkadaki araca vurmuş olabilirsiniz. Bu tepkime süresi ise çok yavaş şekilde geri gelirseniz ortadan kalkıyor ve eş zamanlı olarak ötüyor.Yani yaklaştıkça ses hızlanıyor. Aracın ön tarafı biraz alçak bu yüzden park ederken ön tarafı kaldırıma sürtme ihtimaliniz yüksek. Üşüdünüz ve aracın fanını açtınız , aracınızın içi ısındı ve fanı kapatayım dediniz . O da ne ! bir bakmışsınız ki klima devreye girmiş. Klimayı açmadığınızdan eminsiniz fakat klima açık. Evet yanlış duymadınız fanınız açıkken bir anda klimaya geçebilir. Bu durum forumda daha önce konuşulmuş ve klima yada klimanın yanındaki tuşa 5-6 kere üst üste basıldığında kapandığı gibi birşey söylenmişti. Ben yapamadım bi daha da denemedim açıkcası. Ama böyle bir durumun olması bence eksi . Özellikle yakıt tüketimine etkisi büyük. Aracı yağmurlu bir havada çalıştırıp , ilerlemeye başlayıp bir fren yaparsanız disklerden ses gelebilir ve sizde balataların ömrünün tükendiğini düşünebilirsiniz fakat disklerdeki paslanmadan dolayı o ses geliyor ve kısa bir süre sonra kesiliyor. Geri vites lambası yetersiz ve tek taraflı.Geri geri gelirken , geceleri kamera olmayan modellerde park yaparken sıkıntı yaşatabiliyor. (+) Artıları Aracın tasarımı oldukça güzel , sınıfının belkide en iyi tasarımına sahip bir araç Corsa , polo , fiesta arasında dış tasarımı açık ara önde olan ve kendini birden yenilediği için dikkat çeken bir araç. İç tasarımı özellikle siyah-kahve olan modellerinde size bir b sınıfı araç değilde c sınıfı bir araçtaymışsınız hissi veriyor.Ağır bir tasarımı var. İç tasarımı oldukça başarılı. Aracın iç hacmi sınıfındaki en büyük iç hacime sahip. Arka tarafa ortalama fizikte olan 3 bayan rahatlıkla oturabiliyor. Erkekler 3 kişi rahat oturamıyor yalan yok Şoför ve yan yolcu koltuğu oldukça rahat. Koltuk dayama bölümü biraz geride olsada oldukça kullanışlı içerisine birçok şey koyabilirsiniz. Direksiyon ve koltuk kısa boylu biri ve uzun boylu biri için yeterince açı aralığına sahip , istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Araç kasasına göre oldukça seri , sizi tatmin ediyor. Araçta maksimum 170-180 arası gibi bir hıza ulaşabileceğimi düşünürken 196 km 'lik bir hıza ulaşabildim ve yakıt tüketimi 5,6 - 6,0 lt arasındaydı. Gaza yüklenip , birden çekince turbo sesini duydukça mutlu oluyorsunuz Aracın 6 vites olması yakıt tüketiminde avantaj sağlıyor. Performans istiyorsanız 140-150 ye kadar 5. viteste motorunuzu zorlayabilirsiniz. Araçta devir çok iyi ayarlanmış , siz debriyaja basıp vites attırırken aradaki ivme kaybı hemen hemen hiç yaşanmıyor . Torpidosunda soğutması var sıcak havalarda soğuk içecek koyabilirsiniz. Torpido soğutmalı bazı araçlarda klima sıcak üflerken torpidoyada sıcak üflüyor. i20 de içeri sıcak hava verilirken torpidoya soğuk hava verilebiliyor aklınızda olsun Arka koltuklar yatabiliyor. Gelelim yakıt konusuna Dizel 1.4 crdi modeli için konuşuyorum. 1 hafta önce 155 liraya boş olan depomu doldurduğum shell istasyonundan aldığım yakıtla 880 km yaptım yâni km'de 17 kuruş gibi bir rakam ve öyle tasarruf yapayım diye aracı devirli de kullanmadım aksine fazlasıyla motoru zorladım çoğu zaman.Açıkçası 17 kuruş benim için çok iyi bir rakam. Bu 880 km nin %30'u şehir içinde kalanı şehir dışında yapıldı.Şehir içinde ise yine aynı şekilde ölçüm yaptığımda 20 kuruşu geçmedi yakıt tüketimi. i20 motoruna göre ağır deniyor fakat bence iyi. Özet geçecek olursak i20 benim için (1 den 5 e kadar puanlarsam) Konfor - 4 Performans - 3 Yakıt Tüketimi - 5 Tasarım - 4 Puan verebileceğim bir araç. Sizlerde eksilerini ve artılarını buradan paylaşabilirsiniz bende konuyu sizin gördüklerinizle güncelleyebilirim.
Yapmış olduğunuz yorumlar için teşekkürler. Bende Mayıs 2015 de crdi style panorama aracımı aldım ve şuanda 13250 km ye geldi.Dediğiniz gibi araç dış görüntü olarak çok güzel fakat benim eksi olarak gördüğüm araçta süspansiyon sistemi.Gerçekten en küçük çukurlardan geçerken içeri aldığı sesler aracın güzelliğine gölge düşürmüyor değil.Siz sertliği jant ve lastik yanaklarına başlamışsınız.Ben aynı fikirde değilim.Yapmış olduğum araştırmalara göre aracın üzerinde Maysan Mando ismin de yerli üretim amortisör var ve forumda bu amortisörleri kullanan arkadaşlar hiç memnun kalmamış ve içeri İ20 deki gibi ses aldığı ve çok sert olduğunu söylemiş.Araçlarıda Era ve Getz.Bana göre araç hep artılı fakat amortisörleri artık benim canımı sıkmakta ve aracı gözden çıkarmama neden olucak gibi.
Yazdıklarınızın hepsine katılıyorum çok güzel özetlenmiş , elinize sağlık alacak arkadaşlara güzel bir rehber olacaktır
bende i20 jamp var 2013 süspansiyonu nu bende bengenmiyorum benim yanaklar 60 sizin kaç bilmiyorum ama lastikten olsa çok kullanılan 205 55 16 ebatındaki araçlar sıkıntılı olması lazım ki piyasanın en çok kullanılan ebatı .... sıkıntı arkadaşın dediği gibi ya amortisörlerde yada başka bi sıkıntı var yolda ki en ufak çukuru çukurda denmez izi hissediyorum anlamadım