Merhabalar arkadaşlar aracı 8.000 kilometrede satın almıştım yağını değiştirdim yağı değiştirirken ustaya bidonun hepsini doldurmamasını istemiştim yani gereken ölçülerde doldurmasını istemiştim bu konuda takıntılıyım Çünkü basıyorlar tüm kutuyu neyse o da dedi ki ya zaten bir 5000 kilometre bin eksiltiyor demişti dedim niye yağ eksiltsin neyse tabii bu aklıma takıldı geçenlerde bir bakayım dedim üstünden 2500 kilometre geçti tam full çizgisindeydi full Bir tık altına inmiş yani gerçekten i20'lerde böyle bir sorun var mı Not: 2023 model 1.4 Otomatik araç
Hayır hyundai motorlar da böyle bir sorun kesinlikle olmaz o nasıl ustaymış öyle ? fiat egea mı bu. Ya ölçümünüzde yanlışlık var ya ustacık eksik koydu yağı yada siz düz bir zeminde ölçmediniz. Şimdi siz aracı düz bir zemine çekin aracı çalıştırın sonra kapatın 10 dakka bekleyin yağ süzülsün sonra kontrol edin eksikse tamamlayın sonra 2-3 bin km sonra tekrar dediğim şekilde kontrol edin
Aptal bu ustalar bende her seferinde uyarıyorum fazla koyma 3.2 litre bu aracın kapasitesi diye geçen bakımda baktım bidonun dibinde 200 mg yağ bırakmış 3.8 litre koymuş eni sonu gittim eczaneden koca bir şırınga aldım birde ince hortum aldım fazlasını çektim işini düzgün yapan adamları bulmak ne kadar zor bu ülkede
Evet benim de daha önce başıma geldi eski aracımda şırıngayla çekmek zorunda kaldım neredeyse bir küçük pet şişe dolusu geri çektim yani full'e getirmek için O yüzden dikkat ediyorum. Aracı 8.000'deyken aldığımda yağını kontrol etmiştim full ile minimum seviyesinin tam ortasındaydı ustaya sordum niye böyle diye fabrikasyon da olabilir dedi ilk dolumda normaldir zaten 5.000 kilometreden sonra bir düşüş yaşanıyor normal demişti. Fazla doldurmaması için uyardığımda ise 5000 kilometre bin zaten azalacak demişti O yüzden aklıma takıldı
Dün ben de bakımı yaptırırken bu sefer ustaya bırakmadım ben dolduracağım dedim, 3,2 litre ölçerek koydum. 1.4 motorun yağ hacmi max. 3,5 litredir, 3- 3,2 litre yağ yeterli gelmektedir daha fazla koymaya gerek yok. Ayrıca bu kadar düşük kmlerde kaygılanmanıza da gerek yok eğer motorda bir sorun yoksa bu motorun o kmde yağ eksiltmesi imkansız gibi bir şey.
Her motor 3000km de bir yag eksiltme yetenegine sahiptir tamamiyle kullanimiza bagli olarak hic eksiltmeyebilir 1 litrede eksiltebilir. Mekanik parçalarda yağ bozulmasi ve eksiltmesi mumkun fakat i20 nin motoru aşırı sıkıştırmadiginiz surece 15.000 km de bir 0.250 eksiltebilir onun disinda 8 senelik mpi motor tecrubemde yag eksiltme gormedim. 2000km hic durmadan git gel yaptigimda 1lt eksiltmişti ortalama hız 160-180-200
Kullanma kılavuzunda bu durum izah edilmişti . 1.4 motorun başlangıcını 2006 yılında Era ile yaoan hyundai . Her 1000 km de 1 litre yağ eksiltmeye kadar çıkabileceği belirtmişti. Bugün 19 yaşındaki 1.4 Era 7000 km 'de yazın 1 litre civarı kışın 0.5 litre civarı eksiltme yapıyor. Segmanlar, subap lastikleri vs eskidiğinden meydana geliyor bu durum. 215 binde . Eksik yağı tamamla devam et yapıyorsun. 160-170 binden sonra başlamıştı. Sizin genç araç eksiltmeyi gözle görünür derece yapmamalı. Usta hatası değilse aracı 2.el aldıysanız bir önceki kullanıcı ne yaptı acaba ?
İ20 kullanıyorum yağ eksiltme olmadı hiç. Yağın kalitesine göre belki buharlaşma nedeniyle belki eksilme olabilir ama yağ yakmayan yada kaçak olmayan bşr hyundai de yağ kesildiğini duymadım.
Hocam i20 ye hangi yağı kullanıyorsun ? Benim i20 2103 makyajlı kasa ilk günden bu yana tavsiye edilen shell hx7 5w40 kullanıyorum , araba 59 binde , yaşlandıkça yağın viskozitesini değişmeye gerek var mı yoksa 5w40 la devam edeyim mi ? Hiç bir noktadan terleme damlama ve eksilme yok ,8-10 bin aralığında değiştiriyorum. Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Km yükseldikçe yağı biraz kalınlaştırabilirsin Ahmet abi. Fakat 50 60k kmler bunun için çok düşük. 250 300k olmalı ki Segman sübap arasında milimetreye yaklaşacak bir aşınma olacağını varsayalım...
Çok teşekkürler hocam , yağcıya bıraksak iş farklı oluyor. Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Şimdiye kadar serviste değiştirdim. Shell 5-30 görünüyor sistemde. Sistemde ne görünüyorsa onu koyun dedim. Bir tek geçen sene 0-20 koyulacak dediler istemedim zorla yine 5-30 koydurmuştum. Sanayi ile servis arasında çok fark olmayınca servis tercih ettim hep. Aracım 2016 i20. Km 118.000'de abi. Hatta fazla yağ koymuş servis bu bakımda. Bakımdan 1 ay akdar sonra fark ettim. 1 litre yağ çektim. Ara ara yine bakıyorum yağ seviyesi hala tam F'de. Bakımı mayıs gibi yaptırmıştım. Bende 10.000 civarında yaparım bakımı. Yılı doluyor diye değiştiriyorum. 15.000'i beklemedim hiç. 2009 Yaris var birde. Yarın bakıma sokacağım. Bacanaktan aldım 5-30 yağ koydurdum hep diyor. Kitapçıkta öyle diyor. Yarın bende ona 5-30 yağ koydururum. Yağ seçicilere baktım onlarda da 5-30 çıktı. O da 108.000'de. Yaştan ziyade muhtemelen motorun yıpranmışlığı ile ilgili yağ viskozitesini arttırmak. Koyulan yağ eksilmiyorsa devam ederim.
Doğrudur. 5-30 şuan sıkıntısız işi görüyor inşallah. Bugün Yaris için 10-40 yağ koyacaktı usta. Abi 5-30 koyalım hep 5-30 kullanılmış şimdiye kadar dedim. Tamam sıkıntı yok öyle yapalım aklında birşey kalmasın dedi. Motul 5-30 yağ koydu. İlk başta 5-30'du servis sonradan 10-40`a geçti ama sen nasıl istersen dedi. Araca baya baktı. Sadece periyodik bakım değil latik basınçlarını, kapı gergilerinin, balataları, diskleri, alt takımı, lambaları, silecek suyunu, stepneyi herşeyi kontrol ettiler. Bujileri değiştirmeyi tavsiye ederiz dedi. Erimiş uçları. İlk kez tavsiye ile gittim beğendim ilgisini ustanın. Servisten ayrılmış ustalarmış. İlk kez dediğimi sonuna kadar dinleyip kontrol eden, tatminkar cevaplar veren usta gördüm desem yalan olmaz.
Bunlara 10w40 sevdası nereden geliyorsa bilmiyorum . Geçen bakımda usta da 10w40 koyarız demişti 5w40 koy dedik . Kış geliyor . Kalın yağ motorun çalışmasını zorlaştırıyor.
10 40 neredeyse her motorda az çok iş görüyor. Biraz ezber biraz da hepsi aynı olsun uğraşmayalım kafasıyla haraket ediyorlar.
Şunu da ekleyeyim bu motorlar taş çatlasın 3.6 litre alır dedi. Normalde kitapçıkta yazan 3.3 litre . Al bagaja koy . Gerisini yağ eksilttçe eklersin dedi. O şekilde düşünmesini takdir ettim.