Arkadaşlar merhaba Hyundai getz 1.5 crdi üç silindir aracım 2-3 haftada bir yarım litre kadar su eksiltme yaptı. Bugün yedek depoyu açınca suyun paslı olduğunu gördüm. Normalde Antifiriz kullanıyorum ama eksildikce su koyduğum için Antifiriz özelliğini yitirmiş. Su kaçak testi tamirci yaptı ama bir kaçak bulamadı. Geçen sene motoru yaptırdım üst kapak revize ve conta da değişti. Usta bana kırmızı mürekkep at suya, o zaman nerden kaçırdığı belli olur dedi ama korkuyorum zarar verir diye. Aracın çekişi çok güzel, duman atma yağ yakma yok sadece bu sorun var. Radyatör ve hortumlar geçen sene değişti. Bu paslı suyun nedeni nedir, kırmızı shell Antifiriz koysam sorun olur mu sistemi temizletip?
Hocam önceki koyduğunuz ve nisbeten özelliğini kaybettiğini söylediğiniz antifriz işlevini tam olarak yapmıyor ki motor içindeki su kirlenip paslanmış , zamanla taşırma kabına gelen su kirli ve orada pas tortusu bırakıyor. Ben geçen hafta , 2 senedir değiştirmemiştim i20 2013 arabamın antifrizini ( mavi hazır karışım PO idi) , Shell istasyonundan 1L konsantre mavi antifriz aldım , 5 L de marketten su aldım , tamirciye gittim , radyatörün kapağını açtı , yedek su deposunun da kapağı açtı , radyatörün alt tapayı çıkarttı ve eski karışımı tahliye etti , numune aldı temiz pas yok dedi ama yedek depo dahil tümünü boşalttıktan sonra tapayı kapattık , radyatöre 1 L konsantre maviyi boşalttık ve üzerine market suyundan doldurduk , araba rölantide fanı açana kadar çalıştı , hava kabarcıkları çıktı biraz da ara ara hortumları sıktı ve eksiğini tamamladık ve yedek depo L ile F arasında bıraktık , zamanla seviyeyi kontrol ediyorum. Eğer siz şimdi bir kırmızı antifriz kullanırsanız kaçağı arttırır ve hatta yeni kaçak noktaları ortaya çıkartırsınız , mevcut kaçak noktasını bulamıyorsan , yedek depoyu çıkartabilirsen çıkart ve içini porçöz ve bir miktar kum katarak çalkalayıp temizleyebilirsin , sonra da yukarıda bahsettiğim şekilde yeni bir hazır karışım yada 1/1 karışım ya da 1/2-3 karışım konsantre mavi antifrizle işi tamamlayabilirsin. Kaçak devam ederse , küçük bir yerden sıcak ortama çıkıyorsa anında buharlaşıp kayboluyordur , radyatör boğaz kısmına lehimli yerlere yoğunlaş.
Çok teşekkür ederim, eski tamircim sağ olsun BSG diye bilinmedik bir marka full Antifiriz ekledi, ya usta yarısını su koymuyor musun napiyosun dediğimde hayır abi bu Antifiriz de gerek yok sen bana bırak diyip koymuştu. Daha önce SHELLin Antifirizi vardı keşke hiç değiştirmeseydim o Zaman 2bin km yol yaptım eksilme yoktu. Neyse ben yedek depoyu sökerim ama yeni Antifiriz koyarken havasini alamamaktan korkuyorum yeni tamircime yaptırayım
Yeni koyulan antifiriz bu kadar kısa sürede paslı bir görünüme bürünüyorsa,hızla tüm sistemi temizleyip kaliteli bir antifiriz ekleyip, daha büyük sorunlara neden olmadan tedbir alın acilen.Yeni motorum ömründen gidiyor her gün.
eski suyu boşalttırıp mavi antifiriz eklettirin tam temizletttirme sonrası pasın tıkadığı yerler varsa oralar patlyabilir dikkatli olun
Sistemi temizlemek için motoru çalışma sicakligina gelinceye kadar çalıştirip, kaloriferi de sicak konuma alarak termostatin acildigina emin olacak sekilde yapmalisiniz. En az 4-5 kez tertemiz su koymalisiniz ki tum sistem temizlensin. Sonra antifriz ve petrollerden alacaginiz saf su ile karisim yaparak sistemi tamamlamalisiniz.
hortumların üzerinde bahçe hortumu kelepçesi varsa muhtemelen bu noktadan kaçıyordur, ısıyla daralan kelepçe olması lazım. crdi motorlarda pas olayı metal geçiş borularından dolayı oluyor, boru değişmeden pastan kurtulmanız çok zor.