Arkadaşlar merhaba Aracım 2008 model dizel otomatik sonata.aracımın bakımları için servisten filtre ve mobil 1 yağ alıp ustaya taktırıyordum.Bu defa filtreleri usta kendi elinde olanlardan taktı yağı yine ben mobile 1 verdim.Hava , yağ , polen ve yakıt filtresi hafta içi değişti.ayrıca yazlık lastiğimi de taktım araca. Hafta sonu İstanbul'dan düzceye gittim normalde benim aracım uzun yolda 5-6 litre yakarken ortalama yine her zamanki sürüş her zamanki aldığım total mazotla beraber ort tüketim 7,5 altına inmedi.Acaba hava filtresinden kaynaklı olabilir mi ? en kısa zamanda servise gidip orjinal hava filtresi alacağım.
evet arkadaşlar kendim sordum kendim yanıtlıyorum. Pzt yetkili servisten mazot ve hava filtresini 125 tl ye alıp aracıma taktım. Bugün biraz uzun yol deneme imkanım oldu aracımda tekrardan 5,2-5,5 aralığında değerler yakaladım. Demek ki yan sanayi filtre daha fazla yakıt tüketimine sebep olabilirmiş.
Bence bu tamamen yol durumuna bağlı bir etki . Dizelde yakıt elemanları yüksek basınçla çalışır ( Pompa-enjektör ) . Bu noktada yakıtın filtre üzerinden az gelmesi ve avansın bozulması gibi bir durum bence mümkün değil . Tabi siz genede çakma marka kullanmayın.
Siz cevap vermişsiniz zaten ama evet arttırır. Sonata aracım varken şanzıman yağı değişiminde olması gerekeni koymadılar yakıt arttı sonra tekrar değişti. Elantra aracımda yan sanayi yağ filtresi motor a zarar verdi. Ve hava filtresi kesinlikle tehlikeli. Sadece polende sıkıntı çok olmuyor. Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi