herkese selamlar basimdan dun aksam gecen ufak talihsiz bir olayi anlatmak istiyorum. aksam saat bjk bursa macinin ikinci yarisini izlemek uzere evden ciktim gec kaldigim icin hava yagmurlu olmasina ragmen suratli sayilirdim. yillardir gectigim yolu kullanarak sehir merkezine iniyordumki yolun inis ve yokusun arasinda gider tikandigindan dolayi iki karis yuksekliginde su birikmis kaldirimin ustundeydi. 70km/h civarinda iniyordum gorur gormez hizimi 20 km kadar azalttim ama suya girdigimde resmen denize girmis gibi oldu=) hydroplaningdenilen olayi yasadik resmen. direksyonu suya girmeden dizimle sert bi sekilde sabitledigim ve sansda yardim ettigi icin saga sola devrilmedim ama bu kadar sansli olmayabiliri(z)m. 2 jant kapagimin suda parcalanmasi disinda bi hasar yok. simdi netten uygun cant kapagi arastiriyorum zaten sizlere nacizane tavsiyem yollarda su yagmurlu kis gunlerinde su birikintilerine karsi biraz daha dikkatli olmaniz. iyi gunler diliyorum.. az once resimlerini cektim onlarida ekliyorum Düzenleyen : akrozom
Çok geçmiş olsun, genel de Aquaplaning denen bu olay lastiklerdeki kanalların suyu atamamasından kaynaklanıyor ve araç resmen suyun üzerinde geziyor, yani lastiklerin yerle teması kesiliyor..lastiklerin üzerlerindeki kanalların görevi suyu içine alıp yanlardan dışarı atmaktır, böylece lastık kuru zemine temas edip yol tutuşu sağlanır, kanalların bitmesi yada yerdeki suyun miktarı kanalların "su atma" kapasitesini geçtiğinde bu olay yaşanır...
cok gecmiş olsun.ben böle durumlarda su birikintisine girene kadar fren yapıorum ve o sırada bi vites asagısına düsüorum birinkitiye girince frenden ayagımı cekip arabayı komprosöre bırakıorum vites düsürdüğüm için arabaya daha iyi hakim oluorum diye düsünüorum yanlıs yapıosam düzeltin arkadaslar yanlıs yapıosam belkide herzaman böle sanslı olmayabilirim...
tesekkurler . bunu paylasmanin asil nedeni su birikintilerine karsi dikkat cekmekti. caglar bey; sizin uyguladiginiz yontem benimde normalde uygulagim ve bence dogru olani fakat bazen o kadar vakit olmuyor sadece biraz hizimi azalticak kadar vaktim oldu mesela benim. suyun icindeykende lastikler kanallari araciligiyla suyu tahliye edip yere yapisamadigi ve yerle arabanin lastiginin arasina su girdigi icin fren yapmanin pek bi faydasi olmaz bence de=)
geçmiş olsun.. bence o jant kapaklarını parçalayan bu sertlikteki bi darbe rot ayarı gerektirebilir.bence bi kontrol ettirin derim...
çok geçmiş olsun, uyarı için de teşekkürler. yağmurlu havada özellikle direksiyonu çift el ve sağlam bir şekilde tutmayı unutmayalım. yaz gezmesine çıkar gibi sol el direksiyonun üstünde sürmeye çalışmayalım ve yolların kenarları daha tozlu, çamurlu ve su birikmiş olabiliyor bu nedenle yolların kenarlarından geçeceksek daha bir dikkatli olalım.
haklisiniz 70 i gecince titreme yapmaya basliyor ve 5. vitese gecerken arada zorlama yapiyor, pazartesi sabah sanayiye ugramak farz oldu.
geçmiş olsun.Jant kapagından bişi olmaz.Benim jant kapaklarının agzında düzgün yer yoktu.Arkalar saglamdıda önler hep kırıktı.
çok geçmış olsun.direksıyonu sıkı tutmanız olası daha buyuk bi kazayıo önlemış.yukarıda da sölendiği gibi su bırıkıntılerıne karşı çok dıkkatlı ve yavaş girmek en guzelı...
gecmiş olsun önceden bende bu sorunu cok yasıyordum ama tucsonda bu iş çözülmüş..ama yinede dkkatli olmak gerek...