Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Yag Yakma Orani Normal Mi

'Motor & Yakıt & Emisyon Sistemleri Sorunları Ve Çö' forumunda okntna tarafından 9 Şubat 2016 tarihinde açılan konu

1. okntna

okntna Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    11
    Ad Soyad:
    Mehmet Okan TUNA
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    Accent Milenyum 1.3 (2000-2003) LC
    Herkese merhaba.oncelikle onceki sorunuma yardimci olan tum arkadaslara tekrar tesekkur ediyorum. Benim sorun su.2002 milenyum kasa 1.3 ls atiker lpg li bir aracim var.km 112.900 de. Bu araclarin yag yakma oranlari nedir. Ben 111.300 de yagi fullemistim. Suanki km de baktigimda yag cubugunda asagi yukari yarim litre kadar eksilme oldugunu gördüm.daha once ozel servise götürdüğümde lpg li bu tur kucuk motorlu araclarda 5000 km de yagin bitmesi normal.çünkü motor kucuk oldugu ucin araci sıkıştırdığında lpg ile beraber yagi da yakar dedi.ben ozellikle arabanin bagak ve arka koltugu yuklu sekilde konya trabzon arasi ortalama 100 km hiz ile gidip geldigimde 2500 km de 1ltre eksiltmisti. Bunun normal oldugunu soyledi usta.wolsvagen de calisan motorcu arkadasimda motorun iyi gorunuyor dedi.egzoz ve motor kapagini actiktan sonra. Ancak bazi yorumlarda 10 bin 15 bin yag gitmesi lazim diye seyler okuyorum.bu da kafami kurcaliyor.benim bahsettigim degerler sizce normal mi, yoksa baska ustalara da gostermeli miyim?

2. Ogun

Ogun Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,572
    Ad Soyad:
    Ogün YILMAZ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Milenyumlar 10 000 lik yağ kullnır (10w40 )

2500 kmde 1 lt aslınca çok eksiltmedir.

segmanlardan kaçırmıyorsa bir şekilde yağı yakıyor. ama fazla yakıyor

3. okntna

okntna Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    11
    Ad Soyad:
    Mehmet Okan TUNA
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    Cevabiniz icin sagolun. Segmanlard derken kecelerden mi demek istediniz.eger oyleyse bunun icin motorun komple mi yapilmasi gerekir

4. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,286
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    segman, pistonun dışındı (üzerinde) bulunan metal halkalardır. Silindir yüzeyi ile direk temas eden parçadır. Segman aşınırsa silindir yüzeyindeki yağı iyi sıyıramaz, silindir yüzeyi ile arada boşluk oluşacağından yanma odasına yağ kaçırır.

5. okntna

okntna Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    11
    Ad Soyad:
    Mehmet Okan TUNA
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    Yani aracta sorun var mi demek istiyorsunuz

6. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,286
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Ben sadece "segman" nedir sorusunu açıklamaya çalışmıştım.

Senin durumla ilgili olarak; Benim aracım 1999 accent 1.5 gls. Benim araçta da yağ eksiltme var. Benim lpg taktırmamla birlikte başladı. 25.000 km oldu lpg taktıralı. Kullanıma bağlı olarak 4000-5000 km de 1 lt yağ eksiltiyor. Bu eksiltme miktarı 25.000 km dir hiç değişmedi. Ancak araçta ne bir tekleme, ne bir duman atma, egzostta ne bir koku , ne bir çekiş kaybı hiç bir olumsuz durum yok. Kullandığım yağ castrol magnatec 10-40.

Siz bu aracı yeni mi aldınız yoksa uzun zamandır mı kullanıyorsunuz? Yağ eksiltme miktarı 2500 km de biraz sınırın üzerinde görünüyor. Bir süre yağ eksiltme durumunu takip edip ona göre bir değerlendirme yapmalısınız. Aracınızın çekişinde bir sorun yoksa, mavi duman atmıyorsa, hararet yapmıyorsa, tekleme yoksa yağ durumunu takip edin. Eğer sorunlar oluşmaya başlar, yağ tüketimi artmaya başlarsa o zaman durumu değerlendirin bence.

Benim aracıma göre yağ çubuğunun Min. ve Max. çizgileri arası yaklaşık 1,1 Lt. Senin aracında da bu değer kullanım kılavuzunda 1 lt olarak belirtilmiş. Bu şekilde daha net takip yapabilirsin.

okntna bunu beğendi.
  7. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Yeni i20 1.4 MPI (2020-202x)
    LPG ve devirli kullanılan araçlar da yağ eksilme olayı görünür. Size tavsiyem elinizden geldiği kadarı ile sıkıştırmadan aracınızı kullanın. Kimse boşuna demesin ki yağ eksilmeyen araç olur mu? Olmaz. Tüm marka araçların kullanım kitapcıklarında ne kadar yağ eksileceği yazar. Aracı sıkıştırmadan kullanın baktınız bariz bir oranda eksilme var. 10 60 yağlar var araştırın ve ondan kullanın hadi bakalım yaksın yada eksilsin de göreyim o zaman ;)

okntna bunu beğendi.
  8. okntna

okntna Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    11
    Ad Soyad:
    Mehmet Okan TUNA
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    Tesekkur ederim. Usta motor korumasi atalim dedi faydasi olur mu

9. okntna

okntna Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    11
    Ad Soyad:
    Mehmet Okan TUNA
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    Gercekten cok faydali bir bilgi vermissiniz.benim suan orta cizgi ile ceyrek arasinda sayilir. O noktaya 1900 km ile geldi. Aracta saydiklarinizdan sadece ilk calismada bi duman atma oluyor.onu da sordum zengin karisim dediler. Trabzon da yasiyorum ve bayir cok cikiyorum.koye falan da yolum dusuyor.bunun da etkisi olur diye dusunuyorum.sizin tarifinize gore 1900 km de cubugun ceyreginin biraz ustu normal gorunuyor o halde.mavi duman gormedim ama bazen sabahlari ilk calismalarda beyaz duman atiyor.bir keresinde de hafiften su damlaciklari gelmisti...ilginiz icin Allah razi olsun

10. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Yeni i20 1.4 MPI (2020-202x)
    Motor koruması ne? Katkı filan mı? Eğer bor tipi ürünler ise uzak durmanızı tavsiye ederim.

okntna bunu beğendi.
  11. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,286
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    dostum bende giresun/eynesilliyim. Bulunduğun coğrafya itibariyle aracın zorlanması gayet normal. Hele köy yolu asfalt yada beton değilse 1. vites tırmala dur. Ben senin aracında çok sorun yaratacak birşeyin olmadığını düşünüyorum. İlk çalıştırmada koyu renkli dumansa dediğin gibi zengin karışımdır. Bunda bi sıkıntı yok.

Beyaz duman ise (buhar) zaten kışın soğuklarda çok görülür. Dikkat edersen eğer beyaz duman egzosttan çıktıktan sonra çabuk kaybolur .
    Mavi duman ise (yağ yaktığı bariz belli araçlarda) havada çabuk kaybolmaz ve koku yapar. Bu şekilde de ayırt edebilirsin.

Aklında bulunsun; havalar ısındığında bi kontrol edersin, eğer ki ilk çalıştırmada kısa süreli bir mavi duman görürsen buda çoğunlukla subap lastiklerinin sertleşmesinden olur. Daha önce kısa bir süre citroen xsara kullanmıştım o aracımda bu sorun vardı ve 1000 km de 1 lt yağ eksiltiyordu.

En başta da dediğim gibi önemli olan kişinin aracının durumunu takip etmesi, huyunu suyunu bilmesidir. Sen ara ara takip et, kontrol et, çok anormal bir durum gözlemlemediğin sürece rahat ol.

Sonuçta hepimiz araç kullanıyoruz. Benim huyumdur aracım eski modelde olsa, yeni modelde olsa farketmez 2-3 günde bir yağını, suyunu vs. mutlaka kontrol ederim. Sende öyle yap, keyfine bak. Yolda giderken için rahat olsun.

erenuzel41 ve okntna bunu beğendi.
  12. mehmedbekir

mehmedbekir Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    176
    Ad Soyad:
    bekir korkmaz
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Diğer Modeller
    Ben de fikrimi belirteyim.belki araciniz yag yakmiyordur.yag eksiltiyordur.aracinizin motoruna bir bakin etrafta cok yag var mi.eger cevabiniz var ise ust kapak contasini degistirin.kulbutor kapagi contasi diye de biliniyor.belki contaniz islevini yitirmistir.cunku bemzer bir durum ben de vardi ve degistirdik durum duzeldi.30 lira civari fiyat 20 lira civari da iscilik tutar.mumkunse orjinalini alirsan daha da iyi olur.bence ilk basta motora elletme.bunu bir dene.

okntna bunu beğendi.
  13. okntna

okntna Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    11
    Ad Soyad:
    Mehmet Okan TUNA
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    Sagol hemserim.benim de icin rahatladi.icim rahat etsin diye hyundai resmi siteden arac bilgilerini ve kullanim klavuzunu indirdim. Bu seri araclarin benzinlileri icin max 1lt/1500 km ibaresi geciyor.eger zorlu kosullarda kullaniliyorsa 1lt/1000km yaziyor. Bu da herseyin normal oldugunu gosteriyor.bende biraz titiz biriyim arabam konusunda.sonucta cn tasiyoruz ayni zamanda bindigimiz arabalardan zaten zengin olmadigimiz belli olmustur:) bizler icin 1000 tl falan iyi paradir.aracin cekisinde vs sorun yok en iyi yokusu 2 ile tirmanir 3 u bile ister ama zorlamam.yollar dedigin gibi cunku.Allah aracin yoklugunu aratmasin.herkese tesekkurler.kazasiz belasiz gunler dilerim

14. okntna

okntna Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    11
    Ad Soyad:
    Mehmet Okan TUNA
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    Bazen bazi yerlerinde bir kac damla görüyorum ama genelde sicak yaz aylarinda.birde kulbultor kapagi vidalari var oralarda yag kalntilari oluyor onun disinda bir yag kalintisi gormedim

15. Ogun

Ogun Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,572
    Ad Soyad:
    Ogün YILMAZ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Araçların yağ eksiltebildiğine katılırım.

Ancak 2500 km lt olursa MAX tan Min e inmiş demektir. Şüphe ile bakarım.
    5000 km de 1 lt kabul edilebilir belki !

LPG lide olsa bir araç 10 000 km lik YAĞ (10w40 ) yaklaşık 1 LT hadi 300ML dah koy 1.3 lt Kabul edilebilir sınır görürüm.
    Üstü hep düşündürür.

2500 de 1 LT 5000 de 2 LT
    10.000 de 4 Lt.

Araç zaten TOPLAMDA HAZNE 3 LT filtre ile ALIR!

okntna bunu beğendi.
  16. okntna

okntna Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    11
    Ad Soyad:
    Mehmet Okan TUNA
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    Ogun bey ilginiz icin tesekkurler.yalniz o bahsettigim 2500 km de arac bagaj ve koltuklar dahi yukluyken uzun yolda surat sonucu oldu.ben simdiyi soruyorum acikcasi.hatta o durumu ustaya sordugumda motor iyi bile az yakmis yagi dedi.suan sordugum su 1900 km oldu yagi fulledikten sonra tahminim olcusunde yag cubugunu 1lt dusunursek 650 ml civarinda yag kalmis 350 ml sini yakmis.bunun normal olup olmadigini soruyorum.bu tuketimi hesapladigimda o zaman benim aracimin 1 ltresi nerdeyse 6000 e yakin cikiyor.sizin hesabiniz olcusude 8000km ye yakin cikarki ideale yakin o halde.gittigim iki ozel serviste sunu soyledi lpgli araclarin her 5000 km de bir yag bakimi yaptirmasi gerekir. Arac gaz ile calistigindan yagi artirmasi motor un arizali oldugunu gostermez diyorlar. Kullanma klavuzuda ayni seyi yazinca ikna oldum gibi suan. İlginiz icin tekrar sagolun.umarim birsey cikmaz

17. Göksenin Arda

Göksenin Arda Kayıtlı Üye Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    277
    Ad Soyad:
    Göksenin Arda Keser
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.2 MPI (2014-2020)
    Öncelikle yapmanız gerekenleri sıralamak lazım siz kendiniz motoru açın külbütör kapak contasına bakın yağ kaçağı varsa az bile olsa onu gidin 50 tl'ye değiştirin aynısı aracımda vardı sizin arabanın motoruyla aynı motor yaptırdım artık kaçırmıyo yağı ikincisi bugüne kadar 3 farklı marka yağ koydum motora önce shell sonra petrol ofisi sonra mobil bakın en iyi marka yağ mobildir ve aracımda en az eksiltmeyi mobil yaptı siz yağı mobil 10w40 ile bi değiştirin ve değişimden sonra bakın yağ tam f çizgisinde olsun çünkü fazla yağ varsa araba onu keçelerden falan atıyo ya da yakıyo bu sizi yanıltabilir tam seviyesinde koyun yağı ve değişimden sonra 1000 km yapın fakat bunu yaparken özellikle 2000 2500 devri geçmeyin yüksek devirde yağ eksiltmesi oluşur bu da sizi yanıltır bu devir aralıklarında kullanın 1000 km sonra yağına bakın eksiltme durumuna 100 150 gram kadar eksilttiyse o normaldir sonraki her 1000 km'de açın bakın bu size motorun durumunu zaten belli edecektir.Aracınız daha 110000de eğer kilometre orjinalse hayatta 1.3 hyundai motorunda bu km'de yağ eksiltmesi falan olmaz.Bu dediklerime harfiyen uyarak bi 1000 km yapın ben eksiltme yapacağına ihtimal vermiyorum.Bu arada bu süreçte çoğu usta size motora koruyucu bor power koyalım eksiltmeyi keser ya da gel sekman atalım motor sıfır gibi olur falan der sakın bunlara kanmayın bor power yağ kanallarını falan tıkıyo kesinlikle kullanmayın unutmayın bi arabayı en iyi sahibi bilir.

erenuzel41 ve okntna bunu beğendi.
  18. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    piyasada bulunan tam sentetik yağların yanma dereceleri birbirinden farklıdır, yağ değişiminde yanma derecesi yüksek olan yağı seçerek bu problemi biraz olsun azaltabilirsiniz, kalın yağ koyarak yağ eksiltmeyi önleme hilesine benzer ancak vizkozite değeri ince olan yağların da yanma derecesi yüksek değerlere sahip olanı var. Motor yağı test kataloglarında Flash Point yazan kısıma bakmanız gerek castrol magnatec 10w-40 199*C de yanmaya geçerken mobil 0w-40 230*C de yanar yazıyor,

okntna bunu beğendi.
  19. okntna

okntna Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    11
    Ad Soyad:
    Mehmet Okan TUNA
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    Bu bir onceki arkadasin dedigi gibi mobilin daha iyi oldugu anlamina mi gelir.bir motorcu servisinin duvarinda bir pano gormustum.arac markalarina gore en ideal yag markalari diye.hyundai in karsisinda mobil yaziyordu.sizce de yagi saldirip yerine mobil mi koymamis iyi olur sayin moderator

20. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    her mobil marka yağ uygundur demek değil bu, motor yağını seçerken illa üreticinin önerdiği markayı kullanmamıza da gerek yok, eğer aracımıza yağ seçimi yapacak isek birincisi aracın hangi yağ standartlarını desteklediğini bilmemiz gerekli bu standartlar otomobilin üretim yılını içerir bu bilgi kullanma kılavuzunuzda yazar mesela benim arabamda yani getz için gerekli yağ standartı API-SJ SL veya üzeri ILSAC GF-3 yada üzeri diyor bu durumda ben API-SN standartı destekleyen yağı şu anda kullanıyorum, daha sonrasıda bu otomobilin kullanılacak olduğu iklime ve sıcaklığa göre vizkozite belirlemektir aslında hepsi bu kadar Erzurum Sivas ta yaşıyorsanız 0w-40 olabilir ama Antalya da 10w-40 yada 20w-50 iş görür, ancak kullandığınız aracın motorunun minimum şartlarını karşılayacak yağ vardır veya fazlasıyla karşılayacak yağ vardır bunlar birbirinden farklıdır.

eklediğim linkteki mobil 1 esp 5w-30 motor yağı 254*C de yanmaya başlar yazıyor, en alt tabloda alttan ikinci satırda
    http://www.mobil.com/USA-English/Lubes/PDS/GLXXENPVLMOMobil_1_ESP_Formula_5W-30.aspx

bu bir diğeri 0w-40 vizkozite olanıdır bununda yanma derecesi 234*C olarak yazıyor
    http://www.mobil.com/UK-English/Lubes/PDS/GLXXENPVLMOMobil_1_ESP_0W-40.aspx

bu linkte de shell helix ultra 5w40 için yanma derecesi 242*C yazıyor
    http://www.omf.com.tr/assets/upload...ultra5w-40sncfa3b4entds-pdf13112015050223.pdf

castrol magnatec 10w-40 ise 198*C de yanmaya geçiyor diye yazıyor bu linkteki ekte bulunan veri tablosuna göre
    http://msdspds.castrol.com/bpglis/f...1f87afd80257a720044977c/$file/bpxe-8xz73r.pdf

Bu da total quartz 10w40 yanma derecesi 232 derece
    http://www4.total.fr/nordic/auto_lubs/QUARTZ_7000_10W-40_ENG.pdf

Görüldüğü gibi her motor yağının yağ yakan bir motordaki dayanma dirençleri farklı farklı bunun yanında motoru koruma özelliklerine de bakmak gerekli, bu durumda yağ yakan motorda yağ eksilmesini daha aza indirebilmek için bu motor yağlarından birisi denenebilir, ancak motor yağ yakıyorsa yanmaya daha dirençli yağ kullanmak elbette kesin bir çözüm değildir sonuçta motorda bir aşınma olduğu ve motor açılıp belli kısımlar rektifiye edilmeden kesin çözüm olmayacağı bellidir, ancak motorun çok yağ yakması yanmaya karşı daha dirençli yağ kullanıldığında azalabilir hatta bu şekilde belli bir süre daha kullanılabilir en iyi ihtimalle belki 2500km de 1 litre değilde çeyrek litre yağ yakar tabi eğer motor yağı yakarak eksiltiyor ise.

Kaçak varsa motor yağı yanmayarak dökülerek eksiliyorsa ona çözüm olmaz. Şu an kullandığınızdan daha ince bir vizkozite yağ kullanırsanız da çözüm sağlamayabilir. Bir çeşit kumar. Yanlış anlaşılmasın ama şahsen arabama artık 40-50 liralık motor yağı doldurmuyorum bu iş için daha yüksek meblağlar ödemeye çoktan başladım bile. Her 7500km de bir yağ değiştiriyorum şu an arabam 8 yaşında 55000km de ve yağ seviyesi 7500km de iken bile çubuğu çektiğimde yağı ilk doldurduğum çizgide duruyor ancak olması gerekenden biraz fazla yakıt harcıyorum.

okntna bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş