Merhaba arkadaşlar, öncelikle" https://www.hyundaiclubtr.com/konu/yakiti-duesuenmekten-kafayi-yicem.33007/ "konusundaki yardımlarınız içi teşekkürler, hafta sonu sanayiye gittim, önce arabayı bilgisayara bağlattım. Ustanın dediği " herhangi bir sıkıntı yok sadece lpgciye git" oldu fakat bilgisayarda çıkan herşeye dikkat ettim. birincisi bir kısımda çok zengin karışım yazıyordu normaldir lpg den dedi, silindir ölçümü yaparken 4. silindir düşük çıkıyor, tam olarak birimini ve ne olduğunu tam hatırlamıyorum fakat 1. 2. ve 3. silindirlerin değer birimleri 175 civarında iken 4. silindir 15 civarında çıktı, tabiki usta yine lpg li araçlarda bu çalışma stili normaldir dedi, ne kadar anlam veremesemde o anlık konuyu kabullendim, fakat önümüzdeki hafta başka bir ustaya gidip o konuda yeterli bilgi alıcam. neyse lpg ciye gittim lpg regulatorunun ustunden bir boruyu bi çekti boru yırtık pırtık sonra regulatora ilaç bağladı gaz verdi stop etti falan regulator bozulmuş dedi ve regulatorle beraber motor kısmında 4 adet hortum soktu hepsi yıpranmış ve ara ara bazı yerlerden çatlamalar meydana gelmişti 250 tl ye hepsini değiştirdi sonrada gaz aldım fakat ikinciye alamadım henüz ne kadar yaktı tam anlayamadım. vel hasıl şimdilik sadece lpg bakımları oldu fakat silindirin anlamadığım düşüklüğü kafama takıldı. 1. silindirin anlamadığım düşüklüğünün ne olduğunu bilen yaşayan ve etkisini bilen varmı? 2. arabada kafama takılan diğer sorunlarda şöyle; 130km veya daha üstüne çıktığımda abs ışığı yanıyor ve abs devre dışı kalıyor, stop edince ışık sönüyor yine hızlanınca aynısı oluyor, geçen bilgisayara bağlattım abs sensörlernin temizlenmesi lazım dedi usta özellikle bir tanesi mıktanıslaşma yapmış çok atlama yapıyor hızlandıkçada okumuyor ve hata veriyor dedi meşgul olduğu için yapamadı, hafta sonu arabayı kaldırdılar sökmeye çalıştılar fakat yerinden çıkmadı usta paslanmış yapışmış kırılabilir ne diyosun dedi bende o zaman kalsın dedim, eğer kırılırsa yenisi ne kadar? (arka sol) 3. sağa U dönüşü ve U dönüşü gibi sert virajlarda daha ziyade aralıklarında dönüş yaparken arka sağdan uğultu geliyor arabaya bakan ustalar hiç bir parçada sıkıntı yok dedi, ustayı yanıma aldım gezdim fakat gavur arabadan ses çıkmadı ne yapıcam bilemiyorum, artık araba çok yattığı için balatamı sıkışıyor nedir anlamadım fakat o ses beni çok rahatsiz ediyor, fikri olan beyan etsin 4. sofor kapısının kilidi bir ara çalışmamaya başladı kapıları kitleyip açtığımda bütün kapılar açılıyor fakat şofor kapısı açılmıyordu, usta açtı motoru artık bitmişti kendisi bir motor ayarladı taktı sıkıntı gitti fakat söküp takarkenmi nasıl olduysa şu an düğme çok sert kumandayla kilitlerken sıkıntı yok gibi ama içeriden açıp kapatırken tek parmakla kapatıp açmak imkansız iki parmakla tutmak gerekiyor, bunun zamanla bir zararı olurmu ve yumuşatabilirmiyiz? kapı içini söküp takabilirim yolu varsa tarif edin yaparım. bu yazacağım sorun değil, motor çok pis duruyor aslında yıkamak istiyorum fakat yıkamacı bu arabalar yıkamaya gelmiyor sakın yıkatma dedi, şimdilik üstünden biraz siliyorum fakat yağ kalıntıları vs tabi gitmiyor, motoru yıkatan varmı? şimdilik aklıma gelenler bunlar aklıma geldikçe yine yazarım, yaptığınız ve yapacağınız yardımlar için şimdiden teşekkürler
bujiler sökülerek,test cihazı ile silindirlerin kompresyon oranımı ölçüldü.ben öyle anladım.eger öyleyse 4.silindirde verdiginiz degerlere göre bariz kompresyon kaçagı var...atmo. benzinli araçta 4 silindirinde birbirine yakın çıkması en temizidir. buarada lpg den hiç anlamam. hızlı dönülen virajlarda,agırlık altında kalan tekerlerden duyulan ugultu teker bilyalarından olabilir.eger bilya ise bu ugultu zamanla artar.
Hayır bilgisayarla direk beyine baglandi motordan bakmadı, bir arkadas map maf ve oksijen sensorlerini kontrol ettir demisdi cok sukur onlarda bisey cikmadi o ara bilgisayarda silindir degerleri kisminda gordu. Bilyalari kontrol ettirdim sapa sağlam gözüküyor hemde 4 veya 5 usta baktı.
O dediginiz ses sanirim frenlerden geliyor. Benim araçta da nadiren sol sert dönüşlerde oluyor. Balata ayarindan olabilir. 4. Silindir muhtemelen kompresyon kaçağı gibi. Yakıtın çok olma nedeni bu da olabilir.
Peki konpresyon kaçağı olup olmadığını tam olarak hangi yontemle bakmak garanti olur, eger oyle bisey varsa tamirati masrafli olurmu? Arabanin cekisi iyi gibi Balata ayarina bi baktirayim o zaman
kompresyon kaçağı olan arabada peformans kaybı olur masraf kısmı ise değişir segmandan yada silindir bloğundan olabilir subaplar tam kapanmıyor olabilir önce kaçak varsa nereden olduğuna bakılmalı LG-D802 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
kapıyı sökmek zor değil, yabancılar video koyuyor, bir kere izleseniz iç döşemeyi sökebilirsiniz. söktükten sonra dediğiniz kısımda bir sıkıntı vardır belki, çözülebilir.
Elbette performans kaybı olur ama hissedilecek düzeyde mi olur daha az mi olur bilemem. Bir de aracın kacak olmayan halini de bilmek gerekir. Alındığından itibaren kacak varsa kullanırken anlamak mümkün olmayabilir.
arabayı aldığımdan beri performansda değişiklik yok hatta ben biraz seri kullandığım için araba birazda açıldı hafta sonu kompresyon testine sokmak şart kapıyı sökebiliyorum ama o sertlik gitmiyor tamirden önce yumuşaktı iyice bozmaktan korkuyorum