Selam arkadaşlar. Hyundai Elantra 1,6 gls(1999) model otomatik aracım var. 8 ay önce Atiker lpg takılmış. Sorunum şu. Yolda giderken ayağımı gazdan çektiğimde tık-tık-tık-tık-tık diye değişik bir ses geliyor. Sanki pistonlar vuruyor gibi. ustaya göstereceğim. Fakat sizlerden bilgi almak istedim ne olabilir diye. 2. sorum viteste bir düğme var on-off yazan. hemen vites başının orada. bu nedir.
tüp enjektörlerinin sesidir araç çalışırken kaputu aç sesin kaynağını göreceksin tüplü araçlarda genelde olur bu ses tüp enjektörlerinden değilse eğer ihmal etme bir ustaya götür Otomatik vites hakkında bilgim yok bu arada aynı kasa bende de 2001 var
OD (Over Drive) tuşu. Düğmeye basınca gösterge panelinde OD yazılı lamba yanar. Bu durumda araç sadece 1.2.3 viteslere geçer. 4 e geçmez. Ani hızlanma, ani sollama, uzun yokuşlarda iniş ve çıkışlarda da kullanabilirsin. Normal (günlük) kullanımda Ekranda OD lambası yanmamalıdır.
öyle bir ikaz ışığı yok. Aracı aldığım amca , -Bu araç 6 vitestür evladım. bu düğmeye otobanda basarsan 6 vites devreye girer . demişti. pek inanasım gelmedi.
benim aracım 99 accent gls otomatik. Aynı tuşdan benim aracımda da var. Ayrıca ekranda lamba da yanıyor. Eğer elantrada farklı bir durum varsa onu bilemem. Ancak bu tuşu kendin test edebilirsin. 70-80 km hızla giderken düğmeye bastığında araç vitesi küçültüp motor devrini yükseltiyorsa OD tuşu aktif çalışıyor demektir. Eğer elantranın şanzımanı accentle benzer ise o amca galiba aracı otoban harici hep 3 vitesli olarak kullanmış galiba.
pardon pardon ikaz ışığı aktif doğrudur. lakin ışık yanıncamı aktif oluyor sönüncemi. yani ışık yanınca 1-2-3 mü oluyor sadece. çünkü sönükken daha rahat gidiyor sanki. olduki otobanda 140 ile gidiyorsun yanlışlıkla bastın. nolcak motoru kucağamı alıyoruz. yoksa kademe kademe yavaşça vites düşüyormu.
ışık yanınca aktif olur. Yani ışık yanınca araç sadece 1-2-3 yapar. Ben en fazla 90 la yokuş inerken basmıştım. Hemen indiriyo 3. vitese. zaten 140 la giderken o düğmeyle herhangi bir işin olacağını zannetmem. Yanlışlıkla basarsan anlık olarak herhangi birşey olacağını sanmam. Hemen tekrar basarsan araç tekrar vites yükseltir zaten. Ben genelikle OD tuşunu Kaz dağlarında, yazın Marmaris rampalarında kullanıyorum. Uzun ve dik rampa inişlerde frene çok yüklenmemek için motorun kompresyon yapmasını da sağlıyor. Şöyle bir durum var. Araca iyice alıştıkça gaz pedalının tepkileri ve pozisyonuna göre zaten düğmeyi kullanmadan da kendin gaz pedalı ile ayarlayabiliyorsun. (sollama ya da rampa çıkışlarda).
bugün senin 140 durumundan sonra bi deneme yaptım. 100 km hızla giderken (tatlı bi rampa inişi) ayağımı gazdan çektim. araba motor 2100 devirde idi. OD tuşuna bastım (lamba yandı) araç hemen vites küçülttü ve devir 3100 e çıktı. Sonra tekrar düğmeye bastım (OD lambası söndü) ve araç hemen vites yükseltti ve devir tekrar 2000 civarına geldi.
Aracınız 4 vitesli, OD ile 3. vites üzerine çıkmaz. Gelen ses büyük ihtimalle lifter sesi. Forumda bu sesle ilgili fazlasıyla detaylı bilgi mevcut.
tık tık sesi motor sıcakken gazdan çekince rahatsız etmeyecek şiddette ufaktan tıklama şeklinde geliyorsa motor yağı zift gibi olmuş yağın ömrü dolmuştur, motor soğukkende gazı kesince yada rölantide tık tık geliyorsa yan sanayi yağ filtresi ve dandik motor yağı kombosu yapılarak kullanılmış olduğu ihtimaliyle lifter/fincanlar bozulmuştur, motor hem sıcakken hem soğukken hangi devir aralığı olduğu farketmeksizin şiddetli tık tık geliyorsa lifterlar hepten bozulmuş olabilir.