Merhaba arkadaşlar. Özellikle son zamanlar da otomotiv piyasası durmadan yeni modeller ile gündeme gelmeye devam ediyor. Misal yeni modeller. Suzuki araçlarının tekrardan piyasa da olması ve yeni modeller ile birlikte, dacia otomatik versiyonu ile piyasaya girmesi sonrasında nissan pulsar modeli ile HB sınıfını zorlamak için piyasa da olması ilk aklıma gelenler bunlar oldu. Ama işin garip kısmı ülkemizde bir çok oto test yapan ve programlar olmasına karşın yeni modellere gereken ilgi pek yok. Çünkü durmadan netten arama yapıyorum misal A modelinin yeni kasası ile ilgili ama video yok. Test konusu içinde adamlar almış ellerine bir düz vites onun yayınlamış ama buna karşın aynı modelin otomatik olanı da var. Onu test etmiyorlar. Ülkemizde gerçekten bu test konusun da sınıf da kalan programlar var. Ve bizler de el mahkum bu adamların keyifleri yetip test ettiklerin de izleme şansımız oluyor. Aslında firmalar kendileri çekip kendileri yayınlayacak. Yada işte ne bilim test yapan arkadaşlar kendileri video çekip yayınlayacak ya değilse bu test yapan sonra yayınlayan programlara kaldı isek vay halimize.
İş firmalarda bitiyor, siz kendiniz test sürüşüne gittiğinizde bile çocuğa bisiklet verir gibi adeta "bir tur at gel" mantığında olan firmalar test eden kişilere de benzer davranışlar sergiliyorlardır. Test eden şahıslara gelirsek, onlarda 18-25 yaş aralığındaki, tabiri caizse biraz hoppa gençlere hitap ediyorlar. Hep bir gazlama, hep bir yanlama kafasındalar. Bir araştırma yapılıp bu test eden kişilere sunmak gerek, araç alan kişilerin ne kadarı bu yaş aralığında veya ne kadarı araçlarıyla yanlıyor. benim kullanıcı veya potansiyel müşteri olarak testlerden en büyük beklentim kullanışlılık oranı. Örneğin aracı test ederken kimlere hitap eder, bakım aralıkları nedir?, bakım ücretleri nedir?, belli sorunları var mıdır?, lpg uyumu nedir?, rakipleri ile bir sınıflandirma yapıldığında konumu neresidir?, bagajı kaç litre değil bagajına kaç bavul sığıyor?, ikinci el durumu nedir? dünyadaki satısları ile ülkemizdeki satış rakamları nedir.? Vs. bunlara değinen yok, bu testleri markaların kendisi yapsın dersek ne kadar güvenilir olur o da ayrı bir konu.
Misal benim her zaman tercihim HB yada SW tipteki araçlar. Özellikle bu araçların arka koltukları yatıyor kimisi 40/60 oranın da kimisi ise düm düz bir zemin elde ediliyor. Ama bir test videosunu izlediğim de adamlar sadece işte bagaj hacmi şu kadar deyip geçiyor. Yav o kadar video hazırlamışsın be adam en azından şu arka koltukları bir yatır bakalım ne olacak? Vatandaş bir görsün. Misal arka koltuklar kalkıp yatması durumun da araç düm düz bir zemine sahip olur. Şimdi adamlar sadece sırt kısmını yatırıyor onu da her zaman yapmıyorlar al sana tümsek bir alan sonra diyor ki işte arka koltuklar yatınca şu kadar hacim iyi de güzel kardeşim deve hörkücü gibi bir tümsek var o ne olacak? İşte ona değinen yok. Birde dikkatimi çeken diğer konu da Alman araçları olduğun da adamlar anında bayi önünde test ediyorlar falan filan iyi de diğer firmalar yok arkadaş sana araç vermeyiz mi diyor? Yok... İlla Alman araçlarını test edecekler. Öyle bir algı oluşuyor ki Alman ise alınır gibisinden. Diğer firmaların günahı ne? Nissan araçları hakkında neden kapsamlı bir açıklama yok. Tın. Yasa hundai araçları hakkında. Tın. Suzuki hiç yok. Dacia desen adamlar hemen öğrenmiş işte malzeme kalitesi yav zaten malzeme kalitesini biliyoruz ne kadar ekmek o kadar köfte ama aracı bir zahmet derinlemesine inceleyin bir açıklama yapın adam 1000cc motor turbo koymuş ne kadar kullanışlı. Bir açıklama yap. Yok illa varsa yoksa Alman... Daha da bir şey yok. Bu arada benim şimdi kullandım araç Alman onu da söyleyeyim. Ama içim şişti arkadaş Yeter ya...