Selam arkadaşlar, daha önce Facebook gruplarına da yazmıştım ama sorun gittikçe daha garip bir hâl aldığından buraya da yazmak istedim. Bende 2016 model, 4x4 otomatik Tucson var. Araç 160 bin KM'de. 150 bin bakımını yaptırdıktan ve 160 bindeki bakıma yaklaşırken aracın yağını kontrol ettiğimde yaklaşık 1,2 litre kadar eksilttiğini fark ettim. yetkili servise aracı götürüp baktırdığımda motorun açılacağını ve bakılacağını muhtemelen 150 bin lira ile 300 bin lira arasında bir masraf çıkacağını söylediler. ayrıca kompresyon testinde 3 silindirin 75'ler civarında değer verdiğini, kalan bir tanesinin 130 civarı olduğunu söylediler. ben de aracı sanayideki ustama götürdüm. 70 bin liraya üst kapak açıldı, subap lastikleri vb. gerekli şeyler orijinalleri ile değişti. açılmışken zinciri de değiştirdik. blok kısmına aşınma çok az olduğu için honlama falan yapılmadı. aracı 1000 kilometreden biraz fazladır kullanıyorum ve yağ eksiltme sorunu yok gibi görünüyor ama tabi bunu söylemek için biraz erken. şimdi esas soruna geliyoruz. benim otomatik olan bu araç çoğu zaman gaz vermeden çalışmıyor. devir 700'lere kadar çıkıp sonra kendini aşağı bırakıyor ve stop ediyor. gaz verince üste atıp kendini topluyor ve sonra saat gibi çalışmaya devam ediyor. bazen de çalıştırdıktan sonra devir 1000 civarına kadar gelip sonra 500 civarına düşerken kendini toplayıp tekrar yukarı atıyor. ufak bi tak tuk sesi de geliyor. yapan usta bu işi çözemedi. hyundai'den anlayan bir ustaya baktırdık, krank devir sensörü dedi. orijinali ile değiştirdik, değişen bişey olmadı. MAF/MAP sensörlerini temizledik, değişen olmadı. Aracın bujileri meğerse tsi araçlara uygunmuş bakır pullu, onu çıkma orijinalleri ile değiştirdik denemek için, değişen bir şey olmadı. acaba kaçak mı var diye kompresyon testi yaptık hepsi sabit 125-130 civarında. acaba sente mi diye düşündük ama araç en ufak bir hata kodu düşürmüyor. ayrıca bir kere çalıştıktan sonra da en ufak bir tekleme, ses vb. şeyler yok. yani biz bu işin içinden çıkamadık. anlayan abilerimin/arkadaşlarımın yorumlarını merak ediyorum. konum ankara. ayyıldız hariç bir yer önerebilirsiniz.
Merhaba, sadece ilk çalıştırmada mı? bu şekilde çalıştıktan 5-10 dakika sonra kontağı kapatıp tekrar çalıştırdığınızda yine yapıyor mu?
Bunlarda kalibrasyon adaptasyon işlemleri yapılmayınca da böyle tablolarla karşılaşmak mümkün oluyor. Servis elemanı anlayan biriyse orjinal gds cihazı ile yapılabilir. Bir kablonun yerini yanlış takmak , şaseyi yanlış yerden almakta sebebiyet vermiş olabilir.