Arkadaşlar bugün ofisteki bilgisayarıma Ttnet fatura bilgilendirmesi maili geldi... Zaten neredeyse her aboneliğim elektronik fatura olarak geldiği için açtım, ama açmaz olaydım... Çok profosyonel bir hacker saldırısı bu, açılında cihaza virüs bulaşıyor ve bütün belge ve klasörlerinize cryptolock şifre koyuyor... Bu haftabaşından beri iyice yaygınlaştı, uyarmak istedim ve şu anda ne yazık ki çözümü neredeyse yok... Veri kaybediyorsunuz, format atmak cihazı kurtarıyor ama olan, önemli belge ve dosyalarınıza oluyor...Hepsini kaybediyorsunuz... Donanımhaberde bile bu tuzağa düşen çok kişi var ve henüz dünyada bu virüse karşı üretilmiş bir çözüm yok... Lütfen ttnet fatura bilgilendirmesi gibi gelen maillere karşı dikkatli olun...
Bu virüs bilgilendirmesi 15~20 gün kadar önce bizim şirketten IBM den bilgilendirmesi gelmişti. Yaklaşık 25 pc ye bulaşmış. Hepsine format attık ne varsa silindi. Keşke bilgilendirme için konu açsaydım.
Iki gün once de benim yakin akrabamin sirketinin pc leri gitti bu sebepten musteri bilgleri hesaplar hepsi gitti instagram/ SALİH_KARALİ53 www.facebook.com/Tokyogarage www.tokyogarage.com.tr
Ben senelerdir bilgisayarla içli dışlıyım ama böyle ustaca hazırlanmış bir virüs görmedim... Olay şöyle işliyor, mail box'ınıza aynen ttnet fatura bilgilendirme maili geliyor...Sizde faturanızı görüntülemek için tıklıyorsunuz... Gelen sayfa aslında pdf görünümlü bir exe dosyası...Siz faturayı açmayı umarken korsan yazılım bir anda tüm belge ve dökümanlarınıza dünyada henüz kırılamamış aes 256 şifreleme metodu ile şifre koyuyor...Virüs bilgisayardaki her world, excel, jpag gibi dosyaları anında şifreleme yapıyor... Şifreyi ancak anahtarı ( korsan ) elinde olan kaldırabiliyor... Zaten hangi dosyayı tıklarsanız tıklayın sizi kısayol olarak korsanın paypal yada bitcoin üzerinden ödeme alacağı sayfaya yönlendiriyor...Tam bir bela yani... Bu aşamada 2 seçenek var, ya 1000 lira civarı ödeme yapıp korsana verilerinizi kurtaracaksınız... Yada göz göre göre format atıp verilerinizi kaybedeceksiniz... Şimdilik şifreyi kıran yada çözen dünyada yok. Tübitak 1 senedir hiçbir şey yapamamış... Aman dikkat diyorum... Not: Anti virüs programları dahi pek ayırt edemiyor...
Sanırım bana da geldi bu mail ama açmadım tabi çünkü ttnet abonesi değilim şüphelendim. Ama abone olsam açabilirdim. Sıyırdık valla.