Merhaba arkadaşlar, cümleten hayırlı ramazanlar. Benim aracım 2013 model i20 jump. Son zamanlarda yeni bir ses peydah oldu. Dur-kalk trafikte ilerlerken, ön takımdan bir yerlerden tık-tık / tık-tık-tık diye ses geliyor. Cam, radyo falan açıkken farkedilen bir ses değil. Şimdi yazın camlar kapalı klima için malum. Radyo da açık olmayınca arabanın içinde bir sessizlik oluyor ve bu canımı sıkmaya başladı. İlerlerken sorun yok, durunca da sorun yok. Ama tam durmaya yakın tıkırtı başlıyor. Her akşam sıkışık trafiğe girdiğim için 2-3 metre gitmek için dur-kalk yaptığımda tam durmaya yakın, tık-tık sesi sinirimi bozmaya başmadı. Ne olduğunu anlamak için viteste, boşta bir sürü deneme yaptım farketmiyor. Balatadan-disktentir dedim, boş bir alanda kalkış yapıp frene basmadan durdum, yine ses var. Tekerleğe taş girmiş olabilir diye bir gün kenara çekip bütün küçük taşları temizledim. Yine kesilmedi. Bu ses nereden gelebilir? Zaman ayırıp yanıt yazanlara teşekkürler şimdiden, saygılar.
İlk akla gelen fren balatası oldu şahsen benim. Çünkü birden yapışık bırakıyor ise ondan ses yapar. Diğer bir konu da tabla olabilir. Eğer burçlarda aşınma var ise araç durduğun da vurabilir. Benim aracım da öyle bir ses vardı ve o kadar araştırma sonrasında bulamadık en sonun da saçma sapan sadece 5 TL değerin de bir burç yüzünden bu sesin geldiğini anladık. Aracın tablasını gövdeye bağlandığı saplama var onun içinde burç vardı ondan kaynaklı imiş. Sizin araçlar hakkında pek bilgim yok ama tavla gövde bağlantı kısımları sıkı bir kontrolden geçmesi yerinde olur.
Birde klimayı kapatarak deneyin, klima devrede iken kompresör devreye girip çıkma anında kasnak sesi gelebilir normaldir, seyir halinde iken pek duyulmaz ama yavaşlayıp motor devri düştüğü zaman tık tık diye ses duyulur Tapatalk for windows phone
arabanın bagajında veya torpidosunda sallanan parfum şişesi benzeri birşey olabilir fren esnasında öne hareket ederek çarpıyordur bir yere bagaj avandanlık koltuk altı torpido veya motor bölümü boşta sallanan bir şey var mı acaba gözlük koyma yeride olabilir benim vites e yakın yerdeki çekmecede iki tane bijon ve saplama vardı onlar ses yaptı şimdi poşete sardım onlardan ses çıkmıyor ama bendede motor bölümünde ses var