Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Trafik Kanununa Göre Modifiye...

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda Torkır17 tarafından 28 Şubat 2013 tarihinde açılan konu

  1. Torkır17

    Torkır17 Vip Üye

    Yaş:
    28
    Katılım:
    6 Ağustos 2011
    Mesaj:
    2,286
    Alınan Beğeniler:
    257
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Ömer TÜRKER
    Yaşadığınız Şehir:
    17-ÇANAKKALE
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Sayın abilerim ve ablalarım ;
    Modifiye konusunda Trafik yetkililerinin göstermiş olduğu davranışları yayınladığımız bir konu oldu ve aklıma "Kanunda acaba ne yazıyor?" diye takıldı. Araştırdım ettim :) Beğenilerinize sunarım...

    Şahsi Görüşüm: Yapılan Her çalışma ve modifiye ruhsata işletilebiliyorsa bir sakıncası yoktur. Ve en iyisi Ruhsata işletilip gönül rahatlığı ile binilmesidir...

    Araçlara ait trafik ayırım işaretleri ve diğer işaretler
    MADDE 26- Belirli araçlarda, çalışma yerini ve şeklini, kapasite ve diğer niteliklerini belirleyen plaka, ışık, renk, şekil, sembol ve yazı gibi ayırım işaretleri bulundurulması zorunludur.
    Araçların dışında bulundurulması zorunlu işaretlerden başka, araçlara; reklam, yazı, işaret, resim, şekil, sembol, ilan, flama, bayrak ve benzerlerinin takılması, yazılması, sesli ve ışıklı donanımların bulundurulması ve izin verilmesine dair esas ve usuller ile diğer hususlar İçişleri Bakanlığı’nca çıkarılacak yönetmelikte gösterilir (Değişik: 17.10.1996-4199/11 md.).
    (Üçüncü fıkra mülga: 21.02.2001-4629/6-g)
    Bu maddenin birinci fıkrası hükmüne uymayan sürücüler 49,00 YTL lira para cezası ile cezalandırılırlar. İkinci fıkrasına göre çıkarılacak yönetmelik hükümlerine aykırı davranan sürücüler de 49,00 para cezası ile cezalandırılır. Sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse, ayrıca tescil plakasına da aynı miktar için ceza tutanağı düzenlenir (Değişik: 25.05.1997-4262/4 md.).
    Ayırım işaretleri bulunmayan araçlar trafik zabıtasınca trafikten men edilir.
    Yönetmelikte belirtilen şartlara aykırı olarak bulundurulanlarla, araçlara izin alınmadan yazılan yazılar sildirilir veya takılan donanımlar bütün giderler ve sorumluluk işletene ait olmak üzere söktürülür.

    Tanınma işaretleri
    MADDE 27- Esasları yönetmelikte açıklanan ve araçların tanınmasına yarayan, motor-şasi, seri numaraları, gerektiğinde yüklü, yüksüz ağırlıkları gibi işaretleri bulunmayan araçlara trafik belgesi verilmez.
    Tanınma işareti bulunmayan veya bilinmeyen araçların, işaretleri tescil bürolarınca belirlenir ve belgelerine işlenir.

    Devlet malı araçların ayırım işaretleri ve tescil plakaları
    MADDE 28- Devlet malı araçların tescil plakalarının rengi ayrı olur.
    Emniyet araçlarının renklerine göre boyama şekli, ayırım işaretleri, diğer resmi ve özel kuruluşlarla gerçek ve tüzelkişilere ait araçlarda kullanılamaz.
    Bu maddenin ikinci fıkrasına aykırı olarak boyanan veya ayırım işareti kullanan araçlar aykırılık giderilinceye kadar trafikten men edilir.
    Bu madde hükmüne uymayanlar 101,00 YTL para cezası ile cezalandırılırlar (Değişik: 25.05.1997-4262/4 md.).

    İKİNCİ BÖLÜM
    Motorlu Araçlara Ait Şartlar

    Araçların karayoluna uygunluğu ve teknik esaslar
    MADDE 29- Araçların yapım ve kullanma bakımından karayolu yapısına ve trafik güvenliğine uyması zorunludur. Yapım safhasında, araçların Tip Onayı Yönetmeliği ile buna bağlı diğer yönetmeliklerin çıkarılmasına Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilidir. Tip Onayı Yönetmeliği ve buna bağlı diğer yönetmelikler Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın görüşü alınarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca düzenlenir (Değişik: 17.10.1996-4199/12 md.).

    Araçların teknik şartlara uygunluğu
    MADDE 30- Araçların, esasları yönetmelikte belirtilen şekilde ve tarzda teknik şartlara uygun durumda bulundurulması zorunludur.
    a) Servis freni, lastikleri, dış ışık donanımından yakını ve uzağı gösteren ışıklar ile park, fren ve dönüş ışıkları noksan, bozuk veya teknik şartlara aykırı olan araçları kullanan sürücüler 49,00 YTL para cezası (Değişik:17.10.1996-4199/13 md./Değişik: 25.05.1997-4262/4 md.),
    b) Diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullananlarla, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanan sürücüler 101,00 YTL para cezası (Değişik: 25.05.1997-4262/4 md.),
    İle cezalandırılırlar.
    Bu maddenin (a) bendinde belirtilen eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlar, teknik şartlara uygun duruma getirilinceye kadar trafik zabıtasınca trafikten men edilebilir. (b) bendindeki şartlara uymayan ve uyumsuzluğu trafik emniyetini tehlikeye düşürmeyecek nitelikte olan araçların şartlara uygun duruma getirilmesi ihtar olunur, ihtarda verilen süre içinde teknik şartlara uygun duruma getirilmediğinin tespiti halinde, araç trafik zabıtasınca trafikten men edilir.

    Adres değiştirme ve araçlar üzerindeki değişiklikleri bildirme
    MADDE 32- Araçlar üzerinde yönetmelikte belirtilen şekillerde yapılacak her türlü değişikliğin ve adres değişikliklerinin işleten tarafından otuz gün içinde tescil yapan kuruluşa bildirmesi zorunludur.
    Bu madde hükmüne uymayanlar 49,00 YTL para cezası ile cezalandırılırlar (Değişik: 25.05.1997-4262/4 md.).
    Üzerinde teknik değişiklik yapılan araçlar, değişikliğin şartlara uygun olarak yapıldığı belgelenip bu durum ilgili tescil bürosunda tescil edilinceye ve trafik belgesine işleten tarafından yazdırılıncaya kadar trafikten men edilir.


    Son kısım tamamiyle benim söylediklerimle ve modifiyeyi açıklıyor.
    Tse belgesi, Iso belgesi vs. varsa ürünün Ruhsata tescil ettirmek en mantıklısı...:RpS_thumbup:
     

Bu Sayfayı Paylaş