Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Tekerlekten (Fren Balatalarından) Gelen Bilye Sesi

'İ20 Forum - Club' forumunda ustas tarafından 23 Haziran 2013 tarihinde açılan konu

1. ustas

ustas Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Ad Soyad:
    Selçuk Usta
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Merhaba,

İlginç bir sorunla başınızı ağrıtmak üzereyim. Aracımı alalı 7 ay oldu ve henüz 3900 km.'de.

Yaklaşık 1.5 ay önce sürüş esnasında sağ arka lastikten bilye çarpması gibi bir ses geliyordu. Hızlandıkça - tekerleğin devri arttıkça - ses yoğunlaşıyor, yavaşladıkça kayboluyordu. Tanıdık bir tamirciye gittim. Ufak bir test yaptı ve sesi onayladı. Fren balatası sürtüyor dedi ve ufakça zımparaladı. Ses de gerçekten kayboldu.

Dünden beri aynı sesi aynı yerden tekrar duymaya başladım. Tekerleğin arasında bir şey yok, kaldırdım döndürdüm bir şey göremedim (ince bilye, taş, vs...)

Ben de servise götürmeye karar verdim çünkü uzun bir yolculuğa çıkacağım haftasonu ve riske etmek istemiyorum.

Konuyla ilgili daha önce uğraşan oldu mu hiç, duyan ya da gören?

Servisten cevap aldığımda tekrar yazıyor olacağım.

Teşekkürler yardımlarınız için şimdiden.

2. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Dediğiniz gibi ise arka kampanalara ayar yapılması gerekiyor büyük ihtimalle.

3. Piyanistce

Piyanistce Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    102
    Ad Soyad:
    Çağlar ERTORUN
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Bayon 1.4 MPI BC3 CUV (2021-202x)
    Aynı sıkıntı benim arabada da var hatta direksiyonu sağa çevirince ses gidiyor sola çevirince artıyor. Çözüm buldunuzmu acaba

4. ustas

ustas Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Ad Soyad:
    Selçuk Usta
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Servise götürdüm aracı, lastiklerden ya da balatalardan gelen bir ses olmadığını - aracı teste soktuklarını - arka kapı kilitlerinin vidalarının gevşediğini söylediler. Onları sıktılar, gözümün önünde. Servisten çıktıktan sonra bir süre ses kesildi. Ertesi hafta uzun bir yolculuk için otobana çıktığım anda ses tekrar gelmeye başladı. Hâlâ da devam ediyor. Camı açmak hiç istemiyorum çünkü kafam takılıyor sese, o kadar net ve senkron bir ses geliyor.

İşin enteresan tarafı balataları zımparalayınca da ses gitmişti vidaları sıkınca da. Ben kaynağın ne olduğunu açıkçası bulamadım. 2 haftadır da iş yoğunluğum sebebiyle servise götüremiyorum bir türlü. Boş bir zamanımda servise - başka bir servise - tekrar gidip baktırmak istiyorum.

5. Piyanistce

Piyanistce Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    102
    Ad Soyad:
    Çağlar ERTORUN
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Bayon 1.4 MPI BC3 CUV (2021-202x)
    Ben ön fren balatalrından geldiğini düşünüyorum. çünkü artık fren balatalarının yapımı aşamasında asbest maddesi kullanılmıyor. Kansolojen içerdiğinden ötürü. Bu yzüden fren balatalarının ömrü bayağı kısalmış o sebepten ötürü olabilir. Benim 15000 bakım geliyor 2500 km sonra o zaman gidip başka bir servise gösterceğim inşallah sorunu bulurlar çünkü aynen bende cam açınca çok kafam takılıyor.

ustas bunu beğendi.
  6. geoteacher

geoteacher Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    17
    Ad Soyad:
    hf.gulte
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    arka frenleriniz kampana mı disk mi acaba

ustas bunu beğendi.
  7. ustas

ustas Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Ad Soyad:
    Selçuk Usta
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Kampana üstadım disk değil diye biliyorum. Tanıdık servisteki abimiz kampanalardan demişti çünkü.

8. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    İyi geceler. İlk müdahalede sesin zımparalama sonrası kesilmiş olması, arka fren ayarının sıkı olması ihtimalini göündeme getiriyor. Zımparalama sonrası sesin gitmesi, akabinde tekrar oluşması, arka fren balatalarının çok sıkı olduğuna, normal sürüş esnasında fazlaca sürten ve ısınan kampana neticesinde, olması gerekenden çok daha kısa sürede aşınan balata tozlarının kampana ile balata arasında sürtünmesine bağlı bir ses oluşmasına sebep olma ihtimalini doğuruyor...(amma uzattım dimi :))

Servise gittiğinizde aldığınız sonuç ise, biraz şaşırtıcı. Fren balatalarınız control amaçlı söküldü ise, hiçbir işlem yapılmadan takılması sonucunda sesin bir sure kesilmesi, yukarıdaki ihtimali güçlendiriyor. Ancak, lastikler sökülmeden sadece kapıların vidalarının sıkılması düşündürücü. Bu durumda iki ses arasında bariz farkların olması gerekir.

El freninin çekili kalıyor olması, fren balatalarının fabrikasyon hatası, fren balatası ayarsızlığı bu sorunun oluşmasına neden olabilir. Servis tekrar Kontrol etmeli derim.

9. huseyin102

huseyin102 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    82
    Ad Soyad:
    Hüseyin PEHLİVAN
    Yaşadığınız Şehir:
    77-YALOVA
    Araç Modeli:
    Yeni i20 1.4 MPI (2020-202x)
    tolgakmg aynen katılıyorum

10. geoteacher

geoteacher Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    17
    Ad Soyad:
    hf.gulte
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    arkadaşların dediklerine katılıyorum aynı problemi bende yaşadım fren ayarı yaptırdıktan sonra ses gelmesi ve arka fren balatalarının ayarının yanlış yapılmasından dolayı kızdım bende araştırdım biraz kendi fren ayarımı kendim yapıyorum
    (ama mutlaka teste sokuyorum aracı fren ayarı yaptıktan sonra )

videosu burda

https://www.hyundaiclubtr.com/30113-fren-ayari-varmidir.html

11. Acil112

Acil112 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Emin Sertkaya
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    Bu ayarı yaptıktan sonra aracın altından(tam yerini bilmiyorum) ön/arka fren gücü dağılımı ayarı da yapılması lazım. Bahsettiğim ayar yapılmazsa, el freni mükemmel tutsa bile fren pedalına bastığınızda arka tekerleklerde fren etkisi olmaması da muhtemeldir(Era'da bizzat yaşadım,TÜV'de ortaya çıktı)

12. geoteacher

geoteacher Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    17
    Ad Soyad:
    hf.gulte
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    dağılımla ilgili bi ayar hiç görmedim ben ancak el freninin halat ayarı var onu iyice sıkarsanız iki dişte el freni tutar ama ayak frenine bi etkisi olmaz dediğiniz bu galiba

13. hın_hın

hın_hın Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    bende bu hafta cam acınca cıt cıt dıye ses gelmesınden frene basınca ıslık sesı gıbı ses gelmesınden baya rahatsız olmustummm. demekkı herkeste aynı sorun var. belkide havaların ısınması ve balatalarla dırek bı baglantı olabılır. tabı bu duz mantık

14. ustas

ustas Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Ad Soyad:
    Selçuk Usta
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Havaların ısınması mıdır sorun bilmiyorum, çok mantıklı gelmiyor bana çünkü bu problemi ilk olarak Nisan sonu gibi falan yaşamıştım, o kadar sıcak değildi. Hâlâ problemi çözebilmiş değilim. Eğer kesin çözüm bulabilirsem buraya yazacağım, bulan arkadaşlar da yazarsa seviniriz :)

15. huseyin102

huseyin102 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    82
    Ad Soyad:
    Hüseyin PEHLİVAN
    Yaşadığınız Şehir:
    77-YALOVA
    Araç Modeli:
    Artık şu problemi çözelim :)

1. Araç ilk çalıştırdığında ses geliyor mu?
    Cevap Hayır ise 2. soruya geçelim

2. Araç belli bir süre gezdikten sonra ses geliyor mu?
    Cevap evet ise hemen bir yıkamacıya gidelim tekerle 3-4 dk hepsine su tuttur sonra sesi keserse sorun yoktur.
    eğer ses sorunu devam ederse tekerlerin inmesi gerekmektedir tahmimce sorun

Aşırı kirli-tozlu,adeta kurum bağlamış kampanalar sıcakta ses yapabiliyor... Yeni balatalarda bu sorun genelde %80 görülür

Alışıldık bir şeydir aslında :) frenler ısındıkça

En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 1 Şubat 2015
  16. ustas

ustas Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Ad Soyad:
    Selçuk Usta
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Şimdi başka bir ustanın yanından geldim. Şöyle gelişmeler oldu;

Test için otoyola çıktık. Yarım saat kadar sürüş yaptık. Namussuzun ses seda kesildi :) Sonra çektik servise arabayı. Usta iyice inceledi. Sol arka diskte 7 adet boylamasına çatlaklar var. Sorunun buradan kaynaklı olmadığını söyledi usta. El ile incelendiğinde hissedilir bir girinti-çıkıntı yok.

Sağ arka diskte ise çok şiddetli olmamakla birlikte yalpalama olduğunu gördük. Ustaya göre bu yalpalama esnasında balataya çarpma sonucu sesin geldiğini söyledi.

Sebep bu mudur bilmiyorum ama henüz 5800 km arabanın disklerinin birinde çatlaklar diğerinde yalpalama olması hoşuma gitmedi. Yarın servise gidip garanti kapsamında değiştirilmesi için konuşacağım.

Aynı problemi yaşayan arkadaşlar diskleri kontrol edip bilgilendirebilir mi?

Teşekkürler.

17. huseyin102

huseyin102 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    82
    Ad Soyad:
    Hüseyin PEHLİVAN
    Yaşadığınız Şehir:
    77-YALOVA
    Araç Modeli:
    hocam :) türk işçiliği olduğu ortada

18. ustas

ustas Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Ad Soyad:
    Selçuk Usta
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Üstadım sorma, sanırım çelik alaşım yapılırken oran tam tutturulamadı. Diskler ısınınca (uzun yol giderken) araba da yıkamaya girince (malumun dinlenme tesisine girdiğin gibi yıkamacı biter başında) sıcağa verilen tazyikli soğuk muhtemelen çatlamalara neden oldu.

Ama disk yalpalaması tam kötü işçilik örneği. Tek dileğim Ramazan günü bana "abi ver parasını değiştirelim diskleri" dememeleri :) Hiç gelemem böyle aymazlıklara.

19. huseyin102

huseyin102 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    82
    Ad Soyad:
    Hüseyin PEHLİVAN
    Yaşadığınız Şehir:
    77-YALOVA
    Araç Modeli:
    Sayın selçuk ..
    ben çelik fabrikasında bir ara laboratuvar da çalışmıştım 1.çelik ısıma derecesi 1500 den aşağı olmaz araba bu rakamı görmek bizler için imkansız bugattide bile fren ısıma sıcaklıgı max 200 -300 arası :)

sonrası çatlama çeliğin kalitesizliği içinde hidrojen ve karbonun yüksek olduğunu gösterir buda onlara ait bir kusurdur kısaca ÇELİK ISININCA SU TUTTUM ÇATLAMIŞ derlerse o bir kepazeliktir.

şöyle düşünün o zaman istanbuldan çıktınız yola rizeye gideceksiniz.
    18 saat yolda rizeye geldiniz sağnak yagmur yayıor 1 saat maruz kaldı o zaman gene çatlar :)

bu kadar basit olmamalı olamazda ....
    gereğini yapcaklardır

20. dikizaynası

dikizaynası Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    32
    Ad Soyad:
    ahmet
    Yaşadığınız Şehir:
    25-ERZURUM
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.2 MPI (2014-2020)
    bende de aynı sorun tekrar nüksetti yaklaşık 7 ay önce diskleri değiştim serviste bu arada araç 2013 i 20 şu an yine hafif bir titreme var çok canımı sıkıyor tatile çıkıcam napıcam bilmiyom diskleri o zaman 15000 km muhabbeti yapmışlardı şu an 2-3 bin anca yapmıştır araba bakam ne diyecekler

Bu Sayfayı Paylaş