Geçen iki hafta tatildeyim. Tatilimin ikinci bölümünü İzmir'de geçirmek üzere Edermet'ten İzmir'e doğru hareket ettim. Daha önce de paylaştığım üzere yola, Megane ile çıkmıştım. Yolu bilenler için söylüyorum, Çanakkale-İzmir yolunda Bergama ayrımında aracın arkasından bir ses geldi. Ancak bu ses sanki bagajda birşey düşümüş gibi bir ses idi. Yola devam ettim, aracın gidişinde herhangi bir sorun da yoktu. Yaklaşık 5-10 dk sonra aracın lastiklerinden geldiğini düşündüğüm bir ses duymaya başladım, az önceki sesi de düşünürek aklıma kötü kötü şeyler gelmeye başlamıştı ki, ses oldukça arttı, hemen sağa çektim. Sağ arka lastik paramparça duumda ve neredeyse jant yere değmişti.... Bu arada lokasyon olarak da Çandarlı sapağına gelmiştik. Bagaj haliyle yüklü, bütün bagajı boşalttım, stepne...vs ekipmanı dizdim yere.... Krikoyu yerleştirmeden önce bijonları gevşetmek için her zaman yanımda bulundurduğum T şeklinde olan anahtarımı aldım (orijinalde verilen J anahtarlar ile başım daha önce belaya girdiğinden, büyük bir alışveriş merkezinden T anahtar almıştım).... Ama bijon öyle sıkı kı açmak mümknü değil, bu arada fazla yüklenmeye korkuyoryorum, çünkü T anahtar bayağı bir danfik çıkmış böyle esneyip duruyor. Sanki kırılacak gibi.... Zaten çok bilmem bu işleri, aradım kaskonun yol yardımını.... yarım saat kadar sonra bir üzerinde başka bir araç bulunan çekici geldi.... içinden iki kişi indi.... Kısa bir tanışma faslından sonra, bunlar da asıldılar lastiğe ama mümkünü yok, bijonlar gevşemiyor....... Ne yapsak diye düşünürken, orada yol kenarında duran satıvılardan birinden adam gibi bir T anahtar bulduk, bayağı bir yüklenerek açtık bijonu.... Ancak ne ben ne de lastiği değiştiren kişi Megane lerde krikoyu nereye koyacağını bilemiyordu, bir iki deneme yaptı, ve bunlardan birinde araç krkodan kurtuldu, bu aşamada da marşpiyerde el kadar bir alan yırtıldı.... Lastiği değiştridik, hasarlı marşpiyer ile Aliağa Sanayi sitesine kadar gittik. Orada marşpiyer onarıldı, boyandı (ücretsiz) bir tane de çıkma lastik aldım, yola devam ettim..... Bu arada lastiklerim Pirelli P6000 ve Nisan 2011 de takılmıştı. kışın,kışlık kullandığımı düşünürseniz toplamda 10-15 bin km ya yapmıştır ya yapmamıştır. Bu hikayeden aldığım dersler: 1- Aracının lastğini kendin değiştirecen 2- kriko nerde, araçta nereye konur, nasıl çalışır bilecen 3-pirelli lastik almıycan 4- arabadan en ufak ses duyduğunda durup bakacan 5-Asla dandik ürün almayacaksın. T anahtarı sinirden yola fırlattım....
vallahi tespitleriniz doğru ama sadece pirelli değil bütün marka lastiklerde olabiliyor 10.000 km de michelin energy lastiğimiz yarılmıştı...
Lastik olayı, tatilin nazarı dedik. ama çilemiz daha bitmemiş... Aracın muayene zamanı gelmişti, ben de İstanbul'da yola çıkmadan evvel aracı yetkili servise sokup, muayen için kontrol yaptımıştım, ayrıca yine istanbul'da egzos muayenem de yenilenmişti. 2010 yılında ise TUVTURK ten kusursuz geçtiğim için egzos ve aracın teknik kontrollerini yaptırdığım için güvenli bir şekilde Ayvalık Tuvturke gittim.... Oradaki aşırı hoşgörülü? ve güleryüzlü??? personel, aracımı uzuuun uzuuun inceledi. Sanırım sırada benden başka kimse olmaması onu bu uzun incelemeye itmişti. Daha önce hiç bakılmamış olan stepneme kadar baktı. Yani prosedürde ne varsa uyguladı üzerime. Eğer herkese böyle yapıyorsa amenna, ama ya değilse. Günahım ne?... Ve sonuç 2010 yılında kusursuz bulunan aracım 2012 yılında ağır kusurlu olarak kaldı. Sebep ise ruhsatta yazan kişi sayısı imiş. Ruhstamında 4 yazıyor, ama 5 olmalıymış dedi, git değiştri dedi ruhsatı attı önüme gitti..... ruhsat değişecekmiş.... yahu iki sene önce de aynı ruhsattı felan dedim, kanun değişti dedi, dönüd k.çını gitti.... Buradan randavu alırken "aman egsoz muayeni yaptır", "aman cezanı yatır".....vs diyen, üstüne üstlük ruhsattaki seri no ile plaka, ceza sorgulaması yapabilen, ama değişen bir kanun gereği yolcu sayısı yüzünden sıkıntı olabileceğini duyurmayan, (üstelik teknlojik imkanı uygunsa direk ruhsatı kontrol ederek, yok değilse minik bir uyarı popupı açarak yapması gayet kolay olan bir iş bu) TUVTURKE.... ve onun oldukça anlayışlı, kompleksiz, güleryüzlü..... (?????) Ayvalık bölgesi personeline teşekkürü bir borç bilirim.... Herkes ruhsatını kontrol etsin, kişi sayısı sıkıntısı olanlar önlemini alsın.
konu pirellinin yarılması değil. Bu olay üzerine tuz bibier ekti. Ben zaten 1,5 senedir memnun değildim. Çok sert, çok gürültülü geliyor bana...
adminler hızlıymış.... gereksiz konu başlığına mı takıldık..... hadi bakalım umarım böyle devam eder..... diğer yandan, bu ruhsat nasıl değişir, fikri olan var mı.... bu arada araç adıma da değil. Sanırıım ilk iş vekaletname...
yani bence adamlar nerden para kırpsak diye düşünmüşler...ruhsatta 4 kişi yazsa ne 5 kişi yazsa ne anlamadım...
Abi geçmiş olsun bunlar sizin imtihanınız galiba lastik olayına ben de şaşırdım nasıl oluyor diye acaba rafta beklemiş olan lastiklermiydi ?
Çok çekiyorum bu lastik işinden.... rafta beklemiş olma ihtimali yuksek, alırken bakmamıştım, sonrasında ise artık çok geçti.... dümdüz yolda, hiç anlamadım gerçekten.... şimdi çıkma lastik ile idare ediyorum.... kendi lastikçime gidecem, hepsini elden geçirtecem, gerekirse, 4 yeni alacam. ne yapayım.... araç zaten takoz, birde pirelli oldu mu, tam takoz oluyor..
Tespitlerin çok güzel, tamamına katılıyorum, önceki aracımda(albea) Pirelli lastiklerle, Kayseriyi bilen varsa, Nato caddesindeki altgecitmidir battıçıktımıdır her ne ise, 180° döndüm, Allah'an arkadan gelen yoktu, yoksa büyük kaza olacaktı. Pirelli Lastiklerin dişleri kolay aşınmıyor, Lastiğin ömrü bitmiş olsa bile dişleri duruyor, Zaten Sert lastik. Güvenip kullanıyorsun ama lastiğin ömrü bitmiş.
evet aynen biz de güvenemedik pirelli p6000 lastiğe hankook aldık şuan gayet iyi yol tutuşu filan çok iyi...
bende p600 ü 4 sene kullandım.Hız yapmayı sevmiyoruz zaten ama bazen ışıklarda arabayı durdurmakda büyük zorluk çekiyorduk.Michelinler çok güzel geldi onlardan sonra.Buda böylece geçmiş olsun.