Merhaba arkadaşlar, Bu gün yaşadığımız bir durumla ilgili görüşlerinizi, varsa tecrübelerinizi almak istiyorum Güvenlik görevlisi olarak çalıştığım için bize sokağa çıkma yasağı yok. Bu gün ben işte iken üst kata yeni taşınan ve henüz tanımadığımız komşumuz kapıyı çalarak arkadaşına para göndermesi gerektiğini ancak yapı kredi hesabı olmadığından gönderemediğini söyleyerek yapı kredi bankası internet bankacılığı kullanıp kullanmadığımızı sormuş. Eşim de yıllardır bu tip durumlar karşısında uyarımama rağmen bir anlık gafletle kullandığımızı söyleyip 150 tl yi nakit alıp komşunun verdiği ibana para tansferi yapmış. Sonra beni aradı böyle böyle oldu dedi ve ben küplere bindim.Büyük şehirde yaşıyoruz kimin ne olduğu belli değil tanımadığın bir hesaba nasıl para gönderirsin diye. Sonuçta örgütle ilişkili biri yada yasa dışı işler yapan biri olabilir karşıdaki ve yakalandıklarında hesap hareketleri incelenip hiç bir suçumuz yokken davaya müdahil olabiliriz. Çok yakın bir arkadaşım telefonunu kullanabilirmiyim diyen birine telefonunu verdiği için ifade vermişti. Telefonunu verdiği kişi uyuşturucu satıcını aramış. Herkes ister dünya güvenilir bir yer olsun hekes yardımlaşsın komşuluk ahbaplık yapsın ancak her gün duyduklarımız bizi tedirgin ediyor. Bu konuda düşünceleriniz ve varsa tecrübeleriniz bizim ve forumdaşlarımız için bilgilendirici olacaktır. Teşekür ederim.
İlgili banka hesabına para yollaması için illâ aynı bankadan hesabı olması gerekmediğini bilmiyor desek imkansız. Kendisi başka bankanın müşterisi, bu yüzden EFT ücreti ödemek istememiş desek şu süreçte bankalar/hesaplar arası para transferlerinde zaten havale/EFT ücreti kalktı. O halde ya komşunuzun herhangi bir banka hesabı yok (yaşlıdır, bilmiyordur, nakit kullanıyordur vs.), o yüzden internet bankacılığı konusunda yardım istedi. Ya da korktuğunuz gibi ortada isminin kayıtlara geçmemesi gerektiği bir durum var, kendi hesabı e-hacizli, blokeli vs... Bu şekilde mantık yürüttüm ama çözüme yönelik herhangi bir tavsiye veremiyorum. Bankacı veya polis bir tanıdığınız varsa danışmanızı tavsiye ederim.
İşim gereği yılda 100 farklı kişinin hesabına kendi hesabımdan para yatırıyorum hiç öyle şeyler başıma gelmedi
Komşunun oğlu askerde ailesinin nakitini askere EFT yapıyorum açıklama kısmına asker harçlığı yazıyorum. Bu güne kadar bir olumsuzlukla karşılaşmadım. Enparada hafta sonu ve belli saatler dışında başka bankaya havale yapılamıyor. Aynı bankaya yapılabiliyor. Gönderilen hesap yapikredi de olduğu için yapikredi hesabı olan birini bulmak gerekmiş olabilir. Öte yandan art niyetli insanlar her türlü şeyi yapabilirler. Siz ne kadar önlem alırsanız alın bazen başınız derde girebilir. En kötü senaryoda ifade verirsiniz biter.
ben olsam karakola gider eft yapılan sahsı ve durumu anlatırdım. riskli iş siz daha iyisini bilirsiniz.
karakolda olay saçma sapan bir yere gelir abi, bu tip muğlak durumlarda karakola hiç bulaşmamak daha iyi. konu sahibi arkadaşa: bir daha göndermezsiniz olur biter. eğer bir suç oluşmuşsa, karakolda tutulacak tutanak da kurtarmaz. mahkemelik olursunuz. ben eskiden hiç önemsemezdim böyle şeyleri ama artık tanıdık bile olsa bankadan para göndermemeye çalışıyorum. tanımadığım numaralara geri dönmüyorum. son dönemde benim de başıma sıkıntılı bir iş geliyordu neredeyse.
Bir çok arkadaş biz gönderiyoruz sorun olmuyor demiş ama siz kendi hesabınızdan kendi adınıza ve kendi işiniz için gönderiyorsunuz. Ancak arkadaşın sorduğu durum çok farklı. Daha yeterince tanımadığı bir komşusu gelip EFT ya da havale yapmasını istemiş. Belki interneti henüz bağlanmamıştır, belki hesabı EFT veya havaleye kapalıdır diye de geliyor aklıma. Ancak böyle durumlarda eğer EFT yapılacaksa bir açıklama yazılması (komşumuzdan şu kişiye şu işlem için havale gibi) iyi olacaktır. Ben kendi hesabıma bile EFT yaparken açıklama yapıyorum bu parayı şu işlem için gönderiyorum diye
Arkadşlar eft sati geçtiği için acil para göndermesi gerektiiği için yapı kredi hesabı kullanıp kullanılmadığı sorulmuş havale yapılması gerekmiş havele ücreti interneti olmaması vs. değil duırum.
Eft saati geçince 1 iş günü sonra yattığı için havale yapılmasını istemiş eft ücreti ile ilgili bir durum değil hocam.Teşekürler
Cevaplar için teşekürler arkadaşlar. Ben konuyu bilgi alış verişi yapmak ve bu gibi durumları acaba ben mi çok abartıyorum diye nabız yoklamak için açtım. Banka ile görüştüm Paytr sanal pos ve ödeme çözümleri görünüyor alıcı.Kurumsal bir yer sıkıntı olmaz dediler.
ne olacağı hiç belli olmaz, tedbiri elden bırakmamak gerek. 3-4 ay önce başımıza bir dolandırıcılık olayı geldi. iş arkadaşımızın fikibokunu hacklemişler, babama iş arkadaşımızın ağzından yazmışlar. işte turkcell faturalı müşterilerine 1500 tl hediye veriyor gibisinden babamda inanıp kredi kartı bilgilerini vermiş. diyarbakır iski den 15000tl geçilmiş, çeşitli yerlerden bi kaç daha kart çekimi yapılmış. hafta sonu olduğundan büyük rakamlı harcamalar askıda kalmış. duruma uyanıp hemen bankaları aradık fakat askıya alınmayan/ödemesi gerçekleşen meblalar tarafımıza geri ödenmedi. babam yurtdışından, Türkiye'ye gitti mahkeme olayları için. kaybettiğimiz mebla çok yüksek olmadığı için herhangi bir işlem yapmadan geri döndü. velhasıl kelam, sosyal medya üzerinden havale/eft , kredi kartı ödemeleri falan yaparken de dikkatli olmak lazım.
mercoyu aldığımda 17500 borç almıştım arkadaşımdan krediyi çekince ödemek için ibanına havale yaptım kopyala yapıştır yaptım gönderdim sabah, saat 4 e kadar geçmedi hesaba sonra dekonta baktığımda ibanın yanlış olduğunu farkettim ben şok para kime gitti nerdeyse kalp krizi geçirecem bankayı aradım aslında isim yanlış göndermemesi lazım ama araştırdım mercoyu aldığım kişiye gitmiş para önceki gün ikimizin hesabında para transferi gerçekleştiği için banka isim yanlış olsa bile onaylamış. Allah tan yabancıya gitmedi oda arkadaşım geri bana gönderdi. Hakan bey çok dikkatli oluyorum o günden sonra en az 10 kez kontrol ediyorum
Ben öyle yillar önce matikten para yolladım, nasil becerdiysek kırıkkale de bankaya acayip borçlu birisine göndermişiz... Tabi bizim para uçtu, cok aradım veririm öderim delikanlılayım dedi....uçtu gitti