Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Takoz Led li Tavan Lambası Yapımı

'Accent Era Forum - Club MC' forumunda ottoman35 tarafından 27 Ocak 2015 tarihinde açılan konu

1. ottoman35

ottoman35 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    73
    Ad Soyad:
    Mustafa E.
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    Forumda bazı arkadaşlarımız plaket üzeri şerit led uygulamaları yaparak iç tavan lambasını değiştirmelerinden esinlenerek bu gün de ben aynı işe kalkıştım. Ancak benim tercihim şerit led yerine çok daha fazla ışık veren takoz led oldu (modül led).
    Takoz led i seçerken iki çeşiti vardı bir tanesi tek çipli olan modeller ki bunlarda piyasada 2 TL gibi bir fiyattan satılıyor, ben smd led başına 3 çip olan power ledli olanını tercih ettim, fiyatı yaklaşık 10 lira civarı tanesinin, 4 adet aldım 3 tanesini tavan için 1 tanesini de ilerleyen zamanda torpidoya bağlamayı düşünüyorum. Takoz ledleri hiç uğraşmadan arkalarına çift taraflı bant yapıştırarak tavan aydınlatmasının içine yerleştirdim ki sanki bunun için yapılmışcasına tam oturdu. Ardından güç kablosunu yandan geçirerek arka tarafa çıkarttım ve çalışması benim için de kolay oldu. Enerjiyi de verdikten sonra kutuyu kapatıp arabaya taktım. Çok ama çok ciddi bir aydınlatma farkı oluştu. Ben beyaz led tercih ettim ancak isteyen arkadaşlar gün ışığı rengi de mevcutmuş merak eden olur diye sordum satıcıya.

Fotolara geçelim...

[​IMG][​IMG][​IMG]

2. tulgacan

tulgacan Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    Ad Soyad:
    Caner Horuz
    12 Ledli 2 tavan ampülü aldım gelmedi 45 gündür çinyada. Halbuki hiç böyle şeyler yapmazlardı :(( Güzel olmuş bu arada kardeş. Ben bagaj yetmiyo diye şerit şed yapmıştım amatörce şuan bagaj süper aydınlık. Tavan lambamda gelsede onuda taksam :(

3. koray2907

koray2907 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,013
    Ad Soyad:
    Koray
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.3 (1994-2000) X3
    gayet iyi olmuş :RpS_thumbup:

4. mursel_balci

mursel_balci Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,786
    Ad Soyad:
    Mürsel
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Sonata 2.4 (2006-2010) NF
    güzel olmuş kolay yoldan halletmişsiniz.

5. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Çok güzel olmuş.:RpS_thumbup:Bende yapacam.Bakalım direnç değerlerini yanlış almışım.Ledleri bayağı parlak yakıyor fakat dirençler ısınıyor.Ohm değerleri yanlış.2 direnci arka arkaya bağlasamda hem yer kaplıyorlar hem de ışık şiddeti azalıyor.Ben mantar ledle delikli plakete yapacam.Bu takoz ledlerden bende de var.Fakat ben onları başka yerlerde kullanmayı düşünüyorum.2 renk var kırmızı ve beyaz.Birde yapabilirsem arka cama ledlerden fren lambası da yapacam.

En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 28 Ocak 2015
  6. ottoman35

ottoman35 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    73
    Ad Soyad:
    Mustafa E.
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Açıkçası takoz led hoşuma gitti bilmiyorum 4 tane aldım 3 tanesini tavanda kullandım, 1 tanesini de torpidoya bağlamayı düşünüyorum. Bagaj için de 2m uzunlukta satılan alüminyum çerçeveli önü pleksi den bir modül var tanesi 6 dolar mı neymiş içinde şerit led de var ama o da alm. pcb ye montajlı. Hem ısı problemi yok hemde yanlarında montaj yerleri var. Onlardan alıp bagaja hoperlor altına yapmayı düşünüyorum bakalım hem derli toplu durur hem de iyi ışık verir ve zamanla ısıyla atma derdi olmaz. Bi elim boşa cıktığında da onu yapmayı düşünüyorum.

7. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Sonunda tepe lambamı yaptım. Daha montajlamadım ama güzel oldu. 12 tane ledden yaptım. Normal şeffaf mantar led ve 330 ohm direnç kullandım. Her iki lede bir direnç bağladım. 2 led seri bağlı. 2 şer gruplar bir birine paralel bağlı. Zemin olarak yoğurt kabı kapağını kullandım. İlk olarak tepe lambasında bağlanacak uygun yerin ölçüsünü aldım. Daha sonra yoğurt kabının kapağına çizdim. [​IMG]Daha sonra led yerlerini işaretleyip havya yardımıyla deldim. Sonra delikli boardta denemiş olduğum ledleri ve dirençleri leğimledim. [​IMG][​IMG]Daha sonra deneme yaptım. [​IMG]Çalıştığından emin olduktan sonra aynı ölçüden yine yoğurt kabı kapağından yine bir parça kesip bolca sıcak silikonla aynı sandviç gibi :) devreyi kapattım. Denedim mükemmel çalışıyor. Son hali [​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]Ondan önce deneme yapmam için bir güç kaynağına ihtiyacım vardı. Bende elimde vasat halde bulunan powersupplyi kullandım. Gayet güzel oldu. [​IMG][​IMG][​IMG]Sırada arabanın arka camına fren lambası yapmak var. Şerit ledden değilde kendim mantar ledden yapacam. Bir de su seviyesi göstergesi var. Onu da yaptım da uln2803 entegresiyle onda sorun var.Dirençler aşırı ısınıyor. Değerlerini ayarlamam gerekiyor. Ama sonraki iş. Onu da cam suyu kabına bir de yapabilirsem yedek su kabına yapmayı düşünüyorum.

Murat bunu beğendi.
  8. ottoman35

ottoman35 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    73
    Ad Soyad:
    Mustafa E.
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    ULN2803 entegresi 500ma gibi bir akım çeker ve 9V ile daha verimli çalışır, eğer giriş beslemesini 12v direk giriyorsanız ısınma yaşayabilirsiniz, akımı 9V olarak verip denediniz mi ?

bykadir bunu beğendi.
  9. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Yok denemedim. Entegre ısınmıyor. Lede bağlı dirençler ısınıyor. Pek üzerinde durmadım. Onu sonraya bıraktım. Yalnız deneme yaptım. O seviye göstergesi biraz sonra. Ondan önce arka camın üzerine kırmızı ledlerden fren lambası var. Daha sonra cam açma düğmesi,gösterge... Onları led yapacam. Aslında arka fren ve sinyalleri led mi yapsam acaba. Sisleri söküp içini led yapsam nasıl olur ki bu yaptığım gibi. Aslında arabanın altına da yapma planım var ama o da çok Caf çaflı olur gibime geliyor. Sırayla.

Murat bunu beğendi.
  10. ottoman35

ottoman35 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    73
    Ad Soyad:
    Mustafa E.
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Entegre ısınmaz zaten devre elemanlarına zarar verir :) Bence bi 9v ile deneyin; ancak arka stop olayına gelince mantar led mi kullanıcaksınız yine? mantar ledden ziyade bence bunun için power led, smd led tercih edin mantar led uzaktan çok verimli olmuyor diye duydum ama yine de siz bilirsiniz tabi ki uygulama güzel olacağından eminim...
    Göstergelere gelince, ben accent era nın gösterge ve aydınlatma düzenini komple değiştirdim fikir vermesi açısından inceleyebilirsiniz.

bykadir bunu beğendi.
  11. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Sonunda yaptığım ledleri tavan lambasına taktım.Bayağı fark etti.

12. gogo17

gogo17 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,669
    Ad Soyad:
    İlkay
    Yaşadığınız Şehir:
    17-ÇANAKKALE
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.3 (1994-2000) X3
    güzel olmuş ikiside elinize sağlık... bende aynı işlemi yaptıktan sonra gece arabanın kapısını açınca içersi gündüz gibi oluyordu

13. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    1. resim ilk hali.2.resim son hali.

14. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Bir kaç takoz led daha yaptım.Onları da takayım yapılışını paylaşacam.Resimlerini çektim.

15. ottoman35

ottoman35 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    73
    Ad Soyad:
    Mustafa E.
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Abi seninki takoz led değil ki, mantar led :D

16. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Benimkisi melez.Mantar takoz diyelim o zaman.Ne diyelim.Başka... :)

17. ottoman35

ottoman35 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    73
    Ad Soyad:
    Mustafa E.
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    yok abi öyle değil takoz ledlerde smd kullanılır, mantar ledlerde chip olmuyor, sadece katı bir yapı arasında elektronların uyarılması sonucu ışık elde eder ki bu ışımaya electroluminescense denir, smd ledler ise yeni nesil aslında mantık aynı sadece yapı sandwich yapısına geçiyor ve mercekli oluyor. Tek çipli ya da 3 çipli denilmesinin nedeni de flaman içerisinde tek ya da 3 tane ışık kaynağı bulunuyor, dolayısıyla 3 çipli smd ler çok çok daha parlak yanıyor. O yüzden dedim :D
    Senin yaptığın çalışma mantar ledleri gruplama olmuş daha ziyade :D fotolardan çok anlaşılmıyor ama sanırım her ledin arkasına direnç koyarak voltaj düşürmüşsün ve paralel bağlayarak grubun tamamına enerji dağıtmışsın, bir farklı yöntem de 4 erli olarak ledleri seri bağlayıp bu seri bağlı ledleri birbirine paralel bağlayarak hiç direnç kullanmadan da 12v ile sorunsuz çalıştırabilirdin.
    Son olarak gruba giriş yaptığın ana voltajın artı ve eksi uçlarının arasına 1k değerinde direnç koyarsan titreme ya da açık değilken cılız yanma gibi sorunların da önüne geçmiş olursun.
    Çalışma olarak diyecek lafım yok yaratıcı ve başarılı bir çalışma olmuş ki burada zaten mühendislik sınavı yapmıyoruz, elimizden geldiğince fonksiyonelliği işimize yarayan her türlü uygulama bence başarılıdır dediğim gibi amaç=işe yararlılık... O yüzden yazdıklarımın yanlış anlaşılma ihtimaline karşılık olarak söylüyorum ki lütfen ukalalık olarak algılamayın çünkü haddime değil, sadece bilgi paylaşmak ve uygulamayı bir adım ileri götürmek için yazdım.
    Saygılarımla

bykadir bunu beğendi.
  18. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Bende biliyorum.Takoz ledlerle mantar ledle yapılan farkı.Tabi bilmeyenler için bilgi vermen güzel olmuş.Teşekkürler verdiğin bilgiler için.Bence böyle bilgi paylaşmalar ukalalık olarak da algılanmamalı.Sonuçta burası bir bilgi paylaşma platformu.Herkes bildiklerini burada paylaşması mükemmel oluyor.;)
    Ben ilkin hepsini seri bağlamayı düşündüm.Dirençsiz seri bağlamada led ömründe azalma olduğunu okumuştum bir yerde.Bir de 1 i patladığında hepsi yanmıyor o durumda.Bende her 2 lede 1 direnç bağlayıp seri bağladım.Sonra bu 2şer grupları birbirine paralel bağladım.Güzel de oldu.Bu şekil ne ısınma problemi oldu ne de başka bir şey güzel oldu.Tabi başka başka bağlantı şekillerde de yapılabilir.Smd led kullanılsa daha kibar ve güzel olabilir.Ama üzerine zaten kapak kapanacak diye önem vermedim.Bir de elimde smd led yoktu.Mantar led vardı.Bir de smd ledleri leğimlemek biraz daha ince işçilik istiyor.Mantar led basit.Ha smdleri leğimleyemezmiyim leğimlerim.Elimden gelir.Bu sefer elimdeki mantar ledler boşa gidecek.Bu seferlik böyle olsun. :D.Elimde takoz ledlerde var onları başka yerlerde duruma göre kullanmayı düşünebilirim.Aslında en iyisi 3 çipli şerit ledler.3erli kes kes kullan.Bir yandan onlarda mı alaydım ilkin diye düşünüyorum.Ama ben biraz uğraşmayı severim.:DBöyle iyi vakit geçiyor.:);)

ottoman35 bunu beğendi.
  19. Umr

Umr Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    396
    Ad Soyad:
    Veccii
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.6 (2003-2005) LC
    Bu led tavan aydınlatmalara bi ben alışamadım ya.Arabanın içinde loş ışık beni daha rahat ettiriyor.Öteki türlü kafamda sokak lambası varmış gibi oluyor.

bekobey ve bykadir bunu beğendi.
  20. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Tabi renkler ve zevkler tartışılmaz.Benim sorunum ışık şiddetinden önce öbür lambanın ısınmasıydı.Biraz açık kaldımı hemen ısınıyordu.Sabaha kadar açık kalsa herhalde kapağını falan eritirdi.Ledlerle değiştirme nedenim ondandı.Hemde değişik duruyor.Daha dekoratif oldu.;)

Bu Sayfayı Paylaş