Merhaba arkadaşlar, Bir süre önce 2007 model 1.6 Lpg’li i30 marka aracımda çekiş sorunu yaşamaya başladım. Araç geç marş alıyor ve 3000 - 3500 devir arasında “tut - bırak” hissi yaratacak şekilde gaz kesiyor. Aracı stop edip motoru bir daha çalıştırdığım zaman ise motor tek marşta çalışıyor ve çekiş sorunu bitmiş oluyor. Ama bir süre alakasız bir yerde, bir daha meydana geliyor. Sürekli motoru durdurup bir daha çalıştırmak zorunda kalıyorum. Bu sorunun ne zaman çıkacağı da belli olmuyor, bazen haftada iki kez oluyor, bazen iki günde bir… Ben başta bobin ve bujilerden şüphelendim ama yaptırdığım kontrollerde bir sorunun bulunmadığı söylendi. Aracı arıza tespit cihazına soktuğumda aşağıdaki kodları verdi. Bu kodlardan sonra aracı elektrikçiye götürdüm. Elektrikçi ise aracın aküsünde veya alternatöründe bir sorun bulunmadığını söyledi. Araçta 72 amperlik akü var. Alternatör, aküyü beslemekte güçsüz kalıyor olabilir mi? Kısacası sorunun kaynağını tespit edemedim. Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim. Saygılar…
Aracın orijinal aküsü kaç amper acaba , tabi yıllar geçtikçe eklenen donanımlar ve eskiyen kablolar , biraz daha amperi yüksek aküyü gerekli kılsada i30 gibi bir araç için 72 Amper akü bana yüksek geldi. Şarj dinamosu aküyü yeterince dolduramıyor olabilir , akünüzü 60 Amper bir akü ile yenileyip , gidişata baksanız iyi olabilir. Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Yani yeni bir akü almayı düşünüyorum, ama henüz emin değilim. Aracı aldığım zaman da üzerinde 72 amperlik akü vardı diye ben de aynı değerde yeni akü almıştım. Olmazsa yeni bir tane alıp bu aküyü satabilirim. Neyi resetlemeyi?
Sanırım akü kutup başını çıkartıp bir süre ( 1-2 saat) bekledikten sonra takarak aracın sisteminin reset edilmesini kast ediyor. Elektriksel arızalarda çözüm olabiliyor. Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
http://c1611.enginetroublecode.com/hyundai-i30 Üsteki sayfadan alıntıdır. Hyundai I30 C1611 Olası Çözüm: Krank mili sensörü, silindirler ateşlendiğinde yakıt enjeksiyon beynine veya ateşleme kontrolüne sinyal gönderir. Bu, ateşleme bobininin bir kıvılcım sağlamasına ve enjektörün her bir silindire doğru zamanda yakıt enjekte etmesine neden olur. Sensörlerden herhangi biri doğru şekilde çalışmıyorsa, araba sert çalışır ve motor daha az verimli olur. Daha sonraki araba modellerinde, arabanın bilgisayarı genellikle aracı çalışır durumda tutabilir, ancak sürücüyü uyarmak için ön paneldeki motor uyarı ışığı yanar. Yani sensör arızası.... Yakıt sıcaklık sensörü, Krank mili sensörü gibi
Bunun için kutup başı sokülmelidir bilen birinden yardım alınız Ayrıca şase kabloları baglanti yerlerini kontrol edin iyi şase almıyor olabilir acizane tavsiyem arıza bulmaya basit islemden başlayın derim
Öncelikle ilginiz için teşekkürler. Ben dün akşam arıza kodlarına biraz daha detaylı bakmaya çalıştım. Sanırım, sizin de bahsettiğiniz gibi, eksi akü kutup başı ile ilgili bir sorun var gibi görünüyor. Ben sorunu kendimce çözmeye çalışıp kısa bir video çekip deneme sürüşü de yaptım. Şu an için her şey normal görünüyor. Videosu burda:
eksi kutup başını kablosunun şase bağlantı noktasında da oksitlenme benzeri sorunlar olabiliyor, bu noktayı da kontrol etmenizde fayda var. gövde şase bağlantısı ile ilgili sorunu tespit etmek aslında çok kolay, bir parça kablo alıp bir ucunu eksi (-) kutup başına diğer ucunu ise motor bloğuna ince ince değdirip küçük kıvılcımlar çıkıyor mu gözlemleyebilirsiniz.
@mithatkeskin , hayırlı olsun sorunu çözmüşe benziyorsun. Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Hocam vallahi sınavlarım var, bir daha uğraşmam için şu sınavları hayırlısıyla atlatmam gerekiyor. Ama denk gelirsem bu şase bağlantısını bir kontrol edeceğim. Teşekkürler. Sağ olun. Evet, şimdilik bir sorun yok gibi görünüyor ama asıl sorunu halledip halletmediğimi bir - iki hafta içinde yapacağım "coltstart"lar ile öğrenmiş olacağım.
Sınavda başarılar dilerim bizim araçlarda şase biraz problem olabiliyor guclendirmeniz çoğu elektriksel aksamı etkiliyebilir kolay gelsin
Arkadaşlar şimdi şöyle bir şey var, ben aracın elektrik sorununu hallettikten sonra marş düzeldi, direksiyon da düzeldi ama frenlerle ilgili sorunlar devam ediyor. Araç yavaş ilerlerken frene bastığım zaman bana ABS'nin çalışması benzeri bir geri bildirim geliyor. Sanki fren pedalının altında arı gibi kanatlı bir böcek var da o böcek kanat çırpıyor gibi bir geri bildirim. Birkaç saniye sürüyor ve ben ayağımı frenden çekince de kesiliyor tabi. Her zaman da yaşanmıyor, bazen oluyor. Bu durum acaba fren diskleri ile ilgili bir durum olabilir mi? Diskleri kontrol ettim, et durumları iyi, tornaya götürebilirim. 4 diski de tornaya versem, sorun çözülebilir mi? Yoksa direkt olarak sorunu arka ABS sensörlerinde mi aramalıyız? Saygılar...
Geçmiş olsun fren balataları bitmiş olabilir disk torna bir çözüm olabilir ondada kalinlik kurtarirmi bakılması gerekir bulunduğunuz yerde ki bir frenciye gösterin en sağlıklısı
Evet, bugün tam bunu yapacaktım ki sorunun kaynağı olacak başka bir nokta gözüme çarptı. Benim aracı satın aldığım eski sahibi, aracı uzun süre bozuk rot ile kullanıp lastiklerin yanlarını bitirmiş. Sonra da ön ile arka lastikleri değiştirip bana satmış. Aracı teslim aldığım zamandan şimdiye kadar değiştirmeyi düşünüyordum ama ABS arızası gibi bir şeye neden olabileceğini düşünmediğim için acele etmiyordum. Bugün sıfır set yeni lastik aldım. Değiştirdikten sonra bir daha deneyeceğim. Umarım sorun halledilmiş olur.