Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

STAREX RADYATÖR SUYU TAHLİYESİ

'Starex Forum - Club' forumunda toporomboz tarafından 25 Ekim 2010 tarihinde açılan konu

1. toporomboz

toporomboz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    6
    Ad Soyad:
    İLHAN DEVRİM
    Yaşadığınız Şehir:
    48-MUĞLA
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    merhaba;
    antifriz ile ilgili konu başlığı vardı ama radyatörün suyunun nasıl değişeceği konusunda bilgi göremediğim için yeni başlık açtım.....
    antifiriz rengi ile ilgili forumu okurken hiç radyatör suyu değiştirmediğimi farkettim..en azından araba 2 senedir bende ve değişmedi.
    benim gördüğüm kaputu açıp sağ tarfına baktığımda radyatörün alt sağında kelebek gibi bir vida var hiç açılmamış belli.su buradanmı tahliye edilecek?
    sonra yeni karışımı koymadan sadece su koyup 5-10 dakika çalıştırmak faydalı olurmu ?
    sonra o suyuda boşaltıp antifrizli karışımı koydukdan sonra yapılacak işlemler hakkında bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşların görüşlerini bekliyorum....(Bir yerde okumuştum su boşaltıldıktan sonra çeşme suyunu doldurun içi temizlensin sonra onu boşaltın hazırladığınız temiz veya saf su yağmur suyu ile antifrizi karıştırın radyatörünüze doldurun kapağı kapatın aracı 10 dakika çalıştırın bu arada kaloriferinizi sıcak konuma getirin kalorifer peteğinede yeni karışım gelsin sonrada yedek deponuzu ,işaretli yerine min-max arasına kadar suyu tamamlayın der)acaba bu tarif edilen işlem doğrumudur???

2. cbaytan

cbaytan Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
  3. toporomboz

toporomboz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    6
    Ad Soyad:
    İLHAN DEVRİM
    Yaşadığınız Şehir:
    48-MUĞLA
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    teşekkür ederim çok faydalı bir bilgi...ama gerçekten teferruatlı bir iş.....,hoşça sağlıkla kalın

4. tahrikk

tahrikk Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Üç dört gün önce bu başlığa uzunca cevap yazmıştım ama silinmiş. Şimdi aynısı tekrar yazamayacağım için kısaca yazıyorum.

Bir ay kadar oluyor, 2004 Starex'im tam bakıma girdi. Kış da geldiği için motor suyunu değiştirmeye karar verdim. Kırmızı ya da yeşil, performans aracı değil dizel yakıtlı bir minibüs kullandığımız için kaliteli bir antifreeze iş görür düşüncesiyle PO'nun yeşil antifreeze'ni aldım. Ustam mumlu gibi bir şey söylemişti almaya giderken ama ondan bulamadığım için normalinden aldım. Donma sıcaklığı yanlış hatırlamıyorsam -35 derece idi.

Gelelim cbaytan
    arkadaşın gittiği ustanın yaptığı hataya. Aracın suyu değiştirmek zordur ama motor çalışır durumdayken de kapağı açıp suyu boşaltmak çok risklidir.

Trigger seti de değiştiği için intercooler, alt kapak gibi şeyler çıktığından yerimiz biraz rahatlamıştı ama siz de çok zorlanmazsınız: Motor suyu haznesini yerinden sökün, segman pensesiyle hortumlaru hazneden kurtarın. Çoğumuzun nefesi yetmeyeceğinden, hortumun birine komresörün ağzını dayayıp hava verin. Diğer hortumun ucu, suyun motorun kritik noktalarına ve üzerine gelmeyecek bir yerde durduğundan da emin olun. 10 saniye içinde sistemdeki suyun büyük çoğunluğu tahliye olmuş olacak. Alt taraflarda bir kapak olmadığından ya da kolayca açılamayacağından suyu boşaltmanın en basit yolu budur.

Suyu boşalttktan sonra hortumları hazneye takıp hazneyi yerine sabitleyin ve hazneye antifreeze'i boşaltmaya başlayın. Tavsiyem, su değiştirirken su eklememeniz, tamamen antifreeze doldurmanızdır. İlerki zamanlarda suyun eksilme durumu olursa antifreeze yerine su ekleyebilirsiniz. Böylece suyun donma sıcaklığı da gereksiz yere düşmemiş olur.

Benim aracım TCi ve yaklaşık 4 litre antifreeze'i çok rahat almıştı. 4 litre koyduktan sonra içerdeki havadan dolayı su biraz naslı gittiğinden bir süre motoru çalıştırdık. Su indikçe de ekleme yaptık. Sanayideyken 4,5-5 litre antifreeze sistemi doldurmuştu. Sonraki gün sabahında suyun bir miktar daha eskildiğini görerek elimdeki son antifreeze'i de motora ekledim. İki gün sonra tekrar kontrol ettiğimde, belki 300, belki 500 ml daha eksik olduğu gördüm ve antifreeze'im bittiğinden çeşme suyu ile ilave yaptım.

Bu Sayfayı Paylaş