Slm iyi geceler arkadaşlar telefondan giriyorum umarım doğru yere konu açmışımdır 2009 accent era dizel aracıma spor yay alıcam tuvtürkten geçen markalar varmış aracın arkasi çok zıpliyor arkadakiler cok rahatsiz oluyor bu sorunu spor yayla giderebilirmişim tavsiyelerinizi bekliyorum SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
aracınızın zıplaması yaylar ile değilde daha çok amortisorlerinizin sertliği ile alakalıdır.. aracın nerede ne kadar zıplayacağına ne kadar esneyeceğine kasislere ve çukurlara ne tepki vereceğine amortisorler karar verir.. yayların görevi biraz daha farklıdır.. spor yaylar araçları alçaltmak için kullanılır ve kesinlikle tavsiye etmiyorum çünkü aracınızın ağırlık merkezini değiştirmiş bütün dengesini bozmuş olursunuz.. araçlar üretilirken o projedeki bütün fonun neredeyse yarısından fazlası bu konudaki arge çalışmalarına harcanır.. aracınızın süspansiyon noktalarından tutunda üzerlerine takılan vidalara kadar bütün parçaların ağırlıkları hesaplanarak hedeflenen ağırlık merkezinin tamda olması gereken noktaya gelene kadar bin kere değişim geçirir.. mesela ilk projede kullanılan bagaj kapağı ağırlığı ağırlık merkezi oranını bozuyor ise proje başdan hazırlanıp daha ağırı yada daha hafifi yeniden tasarlanır.. bu sayede aracınızın dingil ağırlığına ve aralığına göre maksimum yol tutuşu sağlayacak şekilde bütün parçalar optimize edilir.. aracın yay boyları ile oynamak kendizinin ve sevdiklerinizin hayati ile kumar oynamakdır..
spor yay ile aksine aracınız daha sert olur. ama yol tutuşu bariz artar. kalitesiz veya çok sert yay takarsanız aracınız kasislerde ve süzülmelerde seker. sahibi olduğum tüm araçlarımda spor yay ve coilover kullandım. dediğim gibi araç sertleşiyor. kesip biçmediğiniz sürece hayati bir tehlikesi yoktur.
Nasil yoktur.. Yay isine gireceksen is sadece yaylarla bitmez kardo bir cok seyin yeniden revize edilmesi ecuya bile mudahele edilmesi gerekir.. Mesela tek bir tane ornek vereyim geri kalan konulara hic girmeye bile gerek kalmasin.. Yeni cikan arabalarin tamaminda orta susturucunun hemen oralarda bir yerde limitator denen bir parça vardir bu parca arabanin uzerine binen yuke bağlı olarak arka tekerleklerdeki fren basinci oranini ayarlar.. Sen simdi arabayi alcaltinca.. Birincisi amortisorlerin sertlesir sanki uzerinde yuk varmis gibi.. Ikincisi ve en tehlikeli ise limitator aracda yuk olduğunu zannederek arka tekerleklere uygulayacagi fren basincini arttirir.. Buda en küçük virajda bile aracin savrulmasina sebep olur.. Normalde frenleme oranlari onlerde yuzde 60 65.. Arkalarda ise 40 a 35 gibidir.. Bu durumda ise fren oranlari degisecek.. 50 ye 50.. Hatta 45 e 55 oranlarina kadar yukselebilecekdir.. Aracınız fren muayenesinden geçememesininde sebebi budur.. Gecemedigi gibi olacakları da hesapla artik.. Tam viraji dönüyorsun ayagini frene koymanla arka tekerleklerdeki fren basinci yuzde 40 olması gerekirken 51 52 oldu diyelim sence arac ne tepki verir.. O yuzden araci alcaltmak gibi yapılacak bir revizyon cok ciddi bir isdir profesyonel ve isin matematigini bilen insanlar tarafindan yapilmali.. Yaylar degisecek ise amortisorlerde yaylara gore kisaltilmali ve limitatorde buna gore ayarlanmali.. Eger spor yay takarak aracin yol tutusunda ciddi bir artis bir yay degisimi ile bu kadar avantaj saglanacak olsaydi uretici bunu kendisi yapip piyasayada ben yaptim harika oldu diyip cikmazmiydi.. O isler oyle kolay olmuyor kardo.. Her aracin yuksekligi yaylari falan ayarlanirken onlarca degiskenin hesabi yapiliyor.. Ben tavsiye etmiyorum bunu.. Acin internetteki videolari izleyin durup dururken yolda giden aracin gotu bi tarafa basi bi tarafa savrulup kaza yapiyorsa o aracin mutlaka yaylariyla falan oynandigi icindir.. Mesela her gun bir sahinin cok basitce kaza yaptigini gorursunuz arastirin o kazayi bak altindan ne sacmaliklar çıkacak.. Araclarin muhendisligi ile oynamak basit bir is degildir.. Bir Yay taktim süper oldu demek olmaz.. O kadar basit degil inanin bana..
Eraların kronik sorunu . Arkaya binen adam sallanır seker fakat sürücü hissetmez . Hesap kitap işinde çok haklısınız fakat şu var ki bu spor yay denilen coiloverlar zaten yay ve amörtisör olarak bir takım ve üretici firmalar A aracına uygun olarak üretiyorlar . Biz gidip universal olanından alırsak yanlış yapmış oluruz ama Accent Era dizel uyumlu coilover alsak sıkıntı olmaz bence zaten hesabını yapılmıştır onun.
Kimsenin hesap yaptığı yok yerine oturacağı açı şablonu haricinde... Arkadaş fren sistemi örneği vermiş özellikle hala bize bişey olmaz bakışı... İyi geceler.