Basta Tucson sahipleri olmak uzere tum arkadaslara bazi sorularim ve onerilerim olacak... Sorular: 1- 2005 dizel otm. 130.000km.deki aracimi alir almaz emme manifoldu ve egr temizligi yaptirdim, ayrica enjektorleri revizyondan gecirtip, yetkili serviste orjinal cihazla da test ettirdim. Fakat motoru saat gibi calisan aracimin sehir ici yakit sarfiyatini 12,5-13lt altina indiremedim. Bu durum sizin araclarinizda da boyle mi, yoksa benim aracimda henuz bulamadigimiz bir sorun mu var? Buna neden olabilecek hava akismetre arizasi gibi kronik bir olayi var mi bu aracin? (Daha sonralari egr ve kat. konvektor iptali de yaptirdim ama iptal oncesi veya sonrasi yakit degismedi) 2- Orta on hava girislerinin sol yanindaki iki dugmeden biri isitmali cam resmi seklinde ve basinca isigi yaniyor. Kitapcikta on cam bugu cozucu dese de, ben ne bunun bir faydasini gordum, ne de on camda bir rezistans gordum. Bu nedir? 3- Havalandirmanin ic ve dis sirkulasyon secimlerinin haricinde, bir de auto sirkulasyon modu var. Bunun calisma sekli nedir, neye gore havayi icerden veya disardan alir? 4- Tucson dizellerde otomatik sanziman yag degisimi var mi? Varsa kac km.de ve ne yag kullaniliyor? Oneriler: 1- Egr iptali olmuyor dediler ama yaptirdim oluyor. Sadece check isigi kalici olarak sondurulemiyor. Aracin cekisine katkisi oldu. 2- Kat. konvektorun ne uzerinde ne de sonrasinda herhangi bir sensor olmadigindan dolayi iptal ettirip, yerine normal susturucu koydurdum. Aracin cekisine katkisi oldu. Rolantiyi etkilemedi. Arac daha rahat akiyor. 3- Kesfetmemisler icin silecek fasila ayarinin en sik 1. ve 2. kademesi farkli hizlara duyarli olarak calisiyor. Diger kademeler kendi uzunluklarinda calisiyor. 4- Bunlarda hastalik olan yagmurda zor acilan camlarin cozumunu de, cam alti ic taraftaki fitillerin iki katindan birini falcatayla keserek cozduk. tam bir fabrika fazlasiymis. Bu yuzden cam motoru, krikosu veya ayarlariyla oynamayin. 5- Her araci alinca ilk baktigim seylerden bir tanesi, kumandasinin pili bitince, araca manuel girilip girilemedigidir. Tucsonda giriliyor fakat alarm otmesiyle birlikte, motor calismiyor. Gene bilmeyenler icin cozumu ise sofor kapisi acik kalacak sekilde, anahtari kontaga takip, yag lambalarini yakip 2-3dk oylece beklemek. Az sonra alarm sususuyor, biraz daha sonra da arac calisiyor. Simdiden cevaplariniz icin tesekkurler....
aracınız hayırlı olsun güle güle kullanın.. --aracınızın ş.içi yakıt tüketimi 10.1lt dir..bu kullanıma baglı olarak 12lt ye cıkması normaldir..zira aracınız yaklasık 1.700kg bu kasayı kaldırmak oldukca zor olmalı.. --her ne kadar o düğme buğu çözücü olarak gecsede aslında buz çözücüdür..soguk havalara racınızın ön camında olan buzu eritir.rezistansları alt taraftaki siyah bölgenin içindedir yani sileceklerin tam altında. --galiba AQS düğmesinden bahsediyorsunuz..bu aracın iç ve dışındaki hava kalitesini ölçer ona göre en uygun moda gecer.. --otomatik şanzıman yagınız yanılmıyorsam 90.000km de değişiyor.. --silecekleriniz hıza duyarlıdır.. --dediğiniz camın zor acılması olayını hiç yaşamadım ama kendinize çözüm bulmuşsunuz hayırlı olsun.. --aracınızda pasif alarm mevcuttur..alarm çaldıgı halde aracınızın çalışmasının nedenide kendi anahtarını kullanmanızdır.. tekrar hayırlı olsun..
Tesekkur ederim cevaplariniz icin. Yakit acikcasi 12lt ye bile pek inmiyor. Daha cok 13Lt civari seyrediyor. Hatta suan son depo doldurusumda sifirlamistim, yarim depoya indim 14,1lt yol bilgisayari. Aracin yakiti el yakiyor, bir cozum bulmam lazim..
Aslında az önce sizin yazınızı inceliyordum. Size bir sorum olacak , aracın yakıt yakışını nasıl test ediyorsunuz ?Göstergeden mi ? Yoksa deponun aldığı yakıt miktarını ölçerek mi ?? http://www.maslakoto.com.tr/ Düzenleyen : Coşkun Özcan
Yol bilgisayarinda sapma olur diye aldigim yakitla da karsilastiriyorum, yb nin verdigi degerle ortusuyor. son depo degerim: depo agzina kadar doluyken yaptigim yol 410km, tekrar fulledigimdealdigim yakit 180 TL, euro dizel lt 3,33TL. Buna gore: 180/3,33=54lt (410km.de kullanilan yakit) 54lt/4,1=13,18 (Lt/100km depo ortalamasi) km.de ne yaktigim ise, 180TL/410km=0,43TL Sanki Cherokee mubarekhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley6.gif Düzenleyen : elmasdag
2007 crdi sonata otomatik yoğun istanbul trafiğinde 10 litre civarı yakıyordu. Araç boş ağırlığı 1700 KG. Uzun yolda 5.0-5.5 gibi bir tüketimi vardı. Aracı maslak oto 2. elden almıştık, Mutlu beye selam söylersiniz
Gayet makul bir sarfiyati varmis. Benim arac da 1700kg ve normalde 2 ceker kullanmama ragmen boyle bir yuksek yakit sarfiyati var maalesef.. Isminiz Serdar sanirim gidersem selaminizi iletirim.. Mutlu beyin gorevi nedir? Düzenleyen : elmasdag
Merhaba, Selam için Mehmet beye yazmıştım, bir karışıklık oldu sanırım. Mutlu bey 2. El satıştan sorumlu. Sizin aracınızın normal koşullarda aynı yakıtı yakması gerekiyor. Sportage kullanan başka bir arkadaşımın şehiriçi verileride sonata ile aynı. Aracınızda yapılan değişiklikler sonrası yakıtınız artmış olabilir. Kat iptali yakıtı attıran bir faktördür. Ayrıca egr iptalide motor hararetinin stabilitesini bozar. EGR aynı zamanda motor ısı sensörü tarafından yükselen ısı algılandığında oksijen öldürmeye yarar. Bunun için iptal edilmesi doğru bir hareket değil. Sonuçta bu tasarım fayda esaslıdır.
Trafiğin durumu sürekli değiştiği için aracınızın gerçekten fazla yakıt yakmadığını tespit etmek için bence ; Aracınızı trafiğin olmadığı bir bölgede 50 Yada 100 KM mesafede ve ortalama 80-100 KM hızda test etmelisiniz.. Çıkan verileri LT'ye çevirip standart değerler ile karşılaştırmalısınız.. https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley1.gif
Yakit sarfiyatim araci ilk aldigimdan beri boyle maalesef. Parcalarin iptalinden sonra artmadi, hatta iptaller sonrasi aracin cekisi artti. Neticede silindirin icine gereksiz yanmamis gazlar tekrar girmiyor. kat. iptali sayesinde de arac daha rahat nefes veriyor. Egr yi temizletip sonra iptal ettirmemin sebebi de, temizlendigi halde surekli ariza vermesiydi. Orjinal cihaz ariza olarak egr veriyordu ama bir resim gosterip iki parcayi yuvarlak icine aliyordu. Biri akismetre, digeri ise egr nin ust tarafinda iki tane valfden biriydi. Servis parcalar pahali uygun bir arac gelirse tek tek degistirip bakmak lazim hangisi arizali deyince, icimden olme esegim olme dedim ve egr yi direk iptal ettirdim. Arizanin hangi parcada olduguna nokta atisi yapabilsek, o parcayi degistirip egr yi tekrar devreye alabiliriz aslinda. Sizler bu hususda ne dusunursunuz, tesekkurler...
Egr iptali ile ilgili ilginç bir rapor. Alttaki link'i kopyalayıp arama motorundan bakabilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyorum. http://journals.tubitak.gov.tr/engineering/issues/muh-02-26-2/muh-26-2-7-0011-6.pdf Bu arada herhangi bir yeni konu açmaya çalıştığımda kaytlı kullanıcı olmalısınız diyor bu konuda da yardımcı olabilir misiniz? Araç üzerinde far temizleme, boyasız göçük tamiri gibi işlemler oldu paylaşamıyorum.
Merhaba, 10 mesaj sınırını geçtikten sonra konu açabilirsiniz. EGR kesinlikle iptal edilmemeli, sorun çıkarmasının temel nedeni ise kalitesiz yakıt. Verdiğiniz linki açamıyorum, unutulmaması gereken araç üzerinde uzun vadede zarar verecek işlevli bir parçanın olmaması/tasarlanmaması gerçeğidir.
Tabiki gereksiz bir parça olamaz bu konuda hepimiz hemfikiriz, vaziyet öyle gösteriyor. Egr'nin çevre için çok yararlı birşey olduğunu biliyoruz ancak Türkiye'deki yakıt kalitesi ile kalitesizlik durumunu göz önüne aldığımızda bu egr'nin zamanla temizlenmesi gerektiği kanısındayım. Eğer ben performans istiyorum çevre önemli değil, zehir saçan egzostun çıkarttığı gazların da arınmadan çıkması önemli değil, denilirse o zaman iş değişiyor gibi geliyor bana. Yine bir örnekle 100.000 km'ye gelmiş bir aracın katalitik konvektör'ünün ömrünü tamaladığını hatta arabayı sıktığı konusunda onlarca yazı okumuşumdur. Bilindiği gibi bu lanet parça tıkandığında, kırıldığında, özelliğini yitirdiğinde 2 alternatif var. Ya yenisini alacaksınız 1000-1500 lira, ya da iptal ettireceksiniz. Keşke ucuz yapsalar da insanlar değiştirse hem aracını rahatlatsa hem de çevreye salınan zararlı gazları bir nebze de olsa azaltabilse. Yine EGR konusuna gelecek olursak. Allta vereceğim linki kopyalayıp Ekranın üst tarafındaki http:// ile başlayan arama motoruna yapıştırıp enter tuşuna basarsanız görünüyor olması lazım. Link'i tekrar veriyorum. http://journals.tubitak.gov.tr/engineering/issues/muh-02-26-2/muh-26-2-7-0011-6.pdf Bir tane daha var onu da deneyebilirsiniz. http://journals.tubitak.gov.tr/engin...2-7-0011-6.pdf Düzenleyen : lancia76