Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Sonata3.3L D de abartılı gaz veriyor

'Teknik Sorunlar ve Çözümleri' forumunda oskanush tarafından 14 Ağustos 2011 tarihinde açılan konu

1. oskanush

oskanush Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    782
    Ad Soyad:
    Özkan ANDAÇ
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Sonata 3.3 V6 (2006-2010) NF
    Merhaba,
    Aracım 2006 Sonata 3.3L A/T.
    Araç rolantide tamamen sorunsuz, tıkır tıkır çalışıyor. Ambale edince de
    sorun yok. Ancak ileri veya geri vitese takınca birden kendi kendine
    aşırı gaz veriyor,frene basmazsam kendi kendine patinajla kalkıyor. Yaklaşık 2000d/d üstünde hiç bir sorun yok. Rölanti
    devrinden itibaren gaz pedalına basınca -yani ivmelerde-hiç bir sorun
    yok. Araç; konfor için ara gazı vermesi gereken devirleri mi
    şaşırıyor acaba? Anadolu'nun bir şehrinde
    Hyundai Yetkili Servisinde; farklı benzin ile denendi olmadı, müdahale
    edebilecekleri tüm sensörleri söküp, ölçüp kontrol ettiler,
    potansiyometreli gaz pedalına dahi bakıldı ancak arıza bulunamadı.
    Araçta arıza lambası yanmadı. Ben de OBD II cihazımla baktım, servis de
    baktı, arıza kaydı yok. Araç sıcak-soğuk hiç fark yok. Servisin yorumu,
    sorun "otomatik şanzıman veya araç beyninde gibi görünüyor.2-3 gün
    kalsın" olunca elbette bu şekilde zorlanarak da olsa, İstanbul'a eve
    döndüm. Cruise sistemi arıza öncesi, kısmen tutukluk
    yaptı. Cruise menüsü açıldı ancak, aracı 2 düğmeyle de set edemedim. Şu
    an cruise sistemi sorunsuz.

Bu arada bugün aracın kutup başını 3 saat kadar çıkardım, sonra takıp
    yürüttüm. Dünkü "yüksek gazın" yarısı yokolmuş, yarısı hala duruyor.
    İşyerime rahatlıkla gidip, parkedip, kutup başını yine çıkardım. Sabaha
    kadar öyle duracak. Başka araç ile döndüm.
    Sorunumda
    ilginç bir boyut oluştu : yabancı Hyundai forumlarında biraz
    dolandığımda, çeşitli Hyundai araçlarla ilgili TSB - Teknik Servis
    Bültenlerine denk geldim. Örneğin vites geçiş zamanları uzayan şanzımanları ayar yaptıran
    bültenler, direksiyonu çevirince bozulan rölantinin ayarının düzenlenmesi hk.da
    bültenler vb. Yetkili servislere, söz konusu bültenlerde belirtilen
    araçların herhangi bir sebeple servise gelmeleri durumunda bile bülten
    içeriğinin MUTLAKA yerine getirilmesi talimatı verilmiş. Acaba bizim
    y.servisler bunu dikkate alıyorlar mıdır?!
    Benim sorun ufacık bir ECU, TCM vb upgrade işlemi ile düzelmesin mi :)

Sorunumla ilgili bilgisi veya tecrübesi olan her üyeden destek rica ediyorum.
    Amacım sorunu ücretsiz çözmek değil, "doğru teşhis ve tedavi" edilmesini sağlamak. İşinin ehli ve 3.3 Sonata'dan da anlayan bir tamirci veya y.servis bilen üye var mıdır?
    Yeni başlık açmayı yeni öğrendim,şu ana kadar "tanışma" başlığı altındaki mesajlarımın yeri yanlıştı, artık düzelttim sanırım. Durumun acemiliğimden kaynaklandığını bilgilerinize sunar, anlayışınız için teşekkür ederim.

2. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    17,171
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Merhaba, servis bültenleri ülkeye ve araç serisine göre farklılıklar gösterebilir. Kendi kendine gaz basmaya 2-3 sensör arızası yada kirliliği neden olabilir.

1- Motor sıcaklık sensörü : ECU 'ya yanlış değer gönderirise motorun soğuk olduğunu algılayan ECU yakıtı zenginleştirir. Bu da devirde artışa neden olur. Sinyal düzeldiğinde rölanti normale döner.

2- Vuruntu sensörü : Vuruntu sensörü arızasında yerli yersiz motor vuruntu bilgisi alan ECU araç stop etmesin diye avans süresini uzatır, bu da rölanti devrini yükseltir.

3- TPS sensörü : Boğaz pozisyon bilgisini yanlış iletirse ECU gaza bastığınızı zannedip enjeksiyon sürelerini uzatır. Bana bu ihtimal daha kuvvetli gibi geldi, zira cruise control sistemide aynı sensörden veri alır ve size bir sıkıntı yaşatmış.

Boğaz temizliği yaptırırsanız biraz faydasını görebilirsiniz. Akü kutup başını çekince düzelmesinin nedeni ise sensör üzerinden akım yükünün bir süre sonra boşalması olabilir. Avans ve enjeksiyon haritası ile ilgili bir sıkıntınız olduğunu sanmıyorum (Tabii aracınızda LPG sistemi yok ise).
    Düzenleyen : Serdar

3. oskanush

oskanush Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    782
    Ad Soyad:
    Özkan ANDAÇ
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Merhaba,

Aracı bugün Haramidere Erdemir Y.Servise götürüp bıraktım. Biraz önce aradılar, sorunun kaynağı "otomatik şanzıman" diyorlar. Detayı belirsiz. Sökülüp merkezde (artık neresiyse) yapılacakmış. Masrafının 2.500TL den başlayıp 10.000TL'ye kadar çıkabileceğini söylüyorlar. Ama merak etmemem gerekliymiş "8-9bine de bitebilir" diye teselli ettiler. Şanzımanda sorun olduğu garanti mi, tamirden çıkınca bu sefer başka bir arıza da var denebilir mi kimbilir?

Topkapı'da Sancak Oto - Otomatikçi Tanju Usta'nın ismini duydum, yarın İstanbul'da yokum, çarşambaya oraya götüreceğim gibi görünüyor.

Not: Kutup başı sökük geçen 1 gece sonra, araç ilk çalıştığında 3 er sefer R ve D ye aldığımda hiç sorun yapmadı, akabinde stop edip çalıştırınca eski soruna kaldığı yerden devam...
    Not2: D de iken 2000 devir altında araç kendi kendine gaz veriyor ama örneğin 1100 devirde ben azıcık da olsa gaza basarsam kendi kendine verdiği gazı kesiyor.

4. MSC

Alınan Beğeniler:
    17,171
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Merhaba, aynı olay Mürsel arkadaşımızın aracında da (Araç manuel vites) mevcut, hatta cila organizasyonumuzda diğer arkadaşlarda buna şahit oldu. Gaza basınca düzeliyor ve sorun boğaz kelebeği pozisyon sensöründeydi. Sizde boğaz kelebeği pozisyon sensörünün fişini çekerek deneme yapabilirsiniz.

5. oskanush

oskanush Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    782
    Ad Soyad:
    Özkan ANDAÇ
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hmm.
    Araç servisde, birazdan almaya gideceğim, dönüşte hemen deneyeceğim. Sizi bilgilendireceğim.
    İnşallah bundan veya buna benzer bir sensör v.b. dendir.
    O zaman amma keyifli olur https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley2.gif

6. MSC

Alınan Beğeniler:
    17,171
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Gazdan ayağınızı çektiğinizde ECU sensörden bilgi alamadığından devir çok yavaş düşer, deneme yaparken dikkatli olmanızda fayda var.

7. oskanush

oskanush Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    782
    Ad Soyad:
    Özkan ANDAÇ
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Serdar Bey,
    TPS nin fişini çıkardık, stop etmesin diye tornavida ile kelebeği azıcık açık tuttuk, ama problem devam etti.
    Hava akışmetre fişini çektik; düzeldi, kısa bir tur attık, normaldi, daha sonra fişi taktık, tekrar bozuldu, tekrar çıkardık düzelmedi.
    Bu arada ESP OFF ikaz lambası sürekli yanık kalıyor, düğmesi kumanda etmiyor.
    Bu arabaya ilk baktığımızda da ESP OFF ikazı açık idi, düğme kumanda etmiyordu, boşta da, viteste de gaz yemiyordu, düzeltince arayın o zaman arabayı alalım deyip görüşmeden geri dönmüştük, eski sahibi arıza kaydını sildirince hiç bir sorun kalmadığını söylemişti, biz de 2000 km kadar sorunsuz kullandık.

8. MSC

Alınan Beğeniler:
    17,171
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Bu durumda hava akış metre bozuk görünüyor ama hava akış metre bozulduğunda bunu sadece vites değiştirdiğinizde değil yolda giderkende yapar, buna anlam veremedim. Aracınızdaki hava akışmetre sistemi hyundai'nin kullandığı genelden farklı demekki. ESP arızası hakkında beyinden kod alabilirsenizdaha iyi olur. ABS, ESP gibi ECU'lar akü voltajındaki dalgalanmadan bile etkilenip ışık yakabiliyorlar.

9. MSC

Alınan Beğeniler:
    17,171
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Evet şemalarına baktım map ve iat yanısıra maf sensörüde var aracınızda. iat buna entegre edilmiş, bu durumda iat kısmı arızalı olabilir, ECUhava miktarını ölçse dahi sıcaklığını doğru algılamadığından oksijen miktarını yanlış hesaplayıp yakıtı zenginleştiriyor olabilir. Bunu test etmenin en kolay yolu saç kurutma makinesi ile önce sensörü ısıtmak, sorun yoksa iat arızalı demektir. Tabii budurumda komple sensör değişecek yada aşağıdaki değerlere uyan bir NTC sensör sisteme ilave edilerek mevcut iat bacakları buna bağlanacak.

<TABLE style="BORDER-BOTTOM: gray 1pt solid; BORDER-LEFT: gray 1pt solid; MARGIN-TOP: 5px; WIDTH: 100%; BORDER-COLLAPSE: collapse; BORDER-TOP: gray 1pt solid; BORDER-RIGHT: gray 1pt solid" border=1 cellSpacing=0 cellPadding=3 ns:myObj="urn:my-">

<TR style="TEXT-ALIGN: center; FONT-WEIGHT: bold; dddddd: ">
    <TD style="BORDER-BOTTOM: gray 1pt solid; BORDER-LEFT: gray 1pt solid; BORDER-TOP: gray 1pt solid; BORDER-RIGHT: gray 1pt solid" vAlign=center width="33%" colSpan=2 align=middle>Temperature

<TD style="BORDER-BOTTOM: gray 1pt solid; BORDER-LEFT: gray 1pt solid; BORDER-TOP: gray 1pt solid; BORDER-RIGHT: gray 1pt solid" vAlign=center rowSpan=2 width="33%" align=middle>Resistance (kΩ)

<TD style="BORDER-BOTTOM: gray 1pt solid; BORDER-LEFT: gray 1pt solid; BORDER-TOP: gray 1pt solid; BORDER-RIGHT: gray 1pt solid" vAlign=center width="33%" align=middle>°C

<TD style="BORDER-BOTTOM: gray 1pt solid; BORDER-LEFT: gray 1pt solid; BORDER-TOP: gray 1pt solid; BORDER-RIGHT: gray 1pt solid" vAlign=center width="33%" align=middle>°F

<TD style="BORDER-BOTTOM: gray 1pt solid; BORDER-LEFT: gray 1pt solid; BORDER-TOP: gray 1pt solid; BORDER-RIGHT: gray 1pt solid" vAlign=center width="33%" align=middle>-40

<TD style="BORDER-BOTTOM: gray 1pt solid; BORDER-LEFT: gray 1pt solid; BORDER-TOP: gray 1pt solid; BORDER-RIGHT: gray 1pt solid" vAlign=center width="33%" align=middle>-40

<TD style="BORDER-BOTTOM: gray 1pt solid; BORDER-LEFT: gray 1pt solid; BORDER-TOP: gray 1pt solid; BORDER-RIGHT: gray 1pt solid" vAlign=center width="33%" align=middle>100.87kΩ

<TD style="BORDER-BOTTOM: gray 1pt solid; BORDER-LEFT: gray 1pt solid; BORDER-TOP: gray 1pt solid; BORDER-RIGHT: gray 1pt solid" vAlign=center width="33%" align=middle>-20

<TD style="BORDER-BOTTOM: gray 1pt solid; BORDER-LEFT: gray 1pt solid; BORDER-TOP: gray 1pt solid; BORDER-RIGHT: gray 1pt solid" vAlign=center width="33%" align=middle>-4

<TD style="BORDER-BOTTOM: gray 1pt solid; BORDER-LEFT: gray 1pt solid; BORDER-TOP: gray 1pt solid; BORDER-RIGHT: gray 1pt solid" vAlign=center width="33%" align=middle>28.58kΩ

<TD style="BORDER-BOTTOM: gray 1pt solid; BORDER-LEFT: gray 1pt solid; BORDER-TOP: gray 1pt solid; BORDER-RIGHT: gray 1pt solid" vAlign=center width="33%" align=middle>0

<TD style="BORDER-BOTTOM: gray 1pt solid; BORDER-LEFT: gray 1pt solid; BORDER-TOP: gray 1pt solid; BORDER-RIGHT: gray 1pt solid" vAlign=center width="33%" align=middle>32

<TD style="BORDER-BOTTOM: gray 1pt solid; BORDER-LEFT: gray 1pt solid; BORDER-TOP: gray 1pt solid; BORDER-RIGHT: gray 1pt solid" vAlign=center width="33%" align=middle>9.40kΩ

<TD style="BORDER-BOTTOM: gray 1pt solid; BORDER-LEFT: gray 1pt solid; BORDER-TOP: gray 1pt solid; BORDER-RIGHT: gray 1pt solid" vAlign=center width="33%" align=middle>10

<TD style="BORDER-BOTTOM: gray 1pt solid; BORDER-LEFT: gray 1pt solid; BORDER-TOP: gray 1pt solid; BORDER-RIGHT: gray 1pt

10. oskanush

oskanush Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    782
    Ad Soyad:
    Özkan ANDAÇ
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Serdar Bey,
    Öncelikle ve tekrar emeklerinize sağlık ve çok teşekkür ederim. https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley1.gif

TPS nasıl bir sensördür, nasıl temizleyebilirim - müdahale edebilirim diye Hyundai Part Cataloguna baktım, TPS'yi bulamadım https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley1.gif
    Aklıma; OBDII cihazımla sensör verilerini görmek geldi. Araca bağlandım, "absolute throttle position" %0 idi. Tam gaz, yarı gaz, ı ıh.. %0.
    Bizdeki diğer araçlardan, Kia Cerato'ya bağlandım, aynı menüyü seçerek. Rolantide %0, yarı gaz, tam gaz, %15 %25 %99 dedi. Demek benim cihaz doğru çalışıyor dedim. Tekrar 3.3L ye döndüm, bu sefer rölantide %14 değer verdi. D ye aldım, kendi kendine gaz yok. Stop edip tekrar çalıştırdım, TPS %0 değerinde gösteriyor, D ye aldım... sonuç... bumm.. yine gazladı kendi kendine. Bir dakika sonra değer %15-20 lere çıktı, gazlama kesildi.
    ESP OFF için düğmesini söküp arkasından fişini çıkardım, ı ıh.. lamba yanıyor. Stop edip çalıştırdığımda, TPS %0 dan yukarıda ise ESP OFF yanmıyor. Parça kataloğunda zaten TPS yi bulamadım, ama ESP ile igili sensörler vardı. MAF(ve de entegre olduğunu belirtiğiniz IAT) fişini takılı veya sökük, aracın tepkisi farksız. Elbet fiş çıkıkken pıtırtı var.
    Şimdi de sizin gönderdiğiniz şemalardaki iat, maf, map.. daha anlamlandırabiliyorum kafamda. Yarın İstanbul dışında olacağım,(1.1L Picanto ile zıplaya zıplayahttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif, arkamdan Ford 1210 kamyonların dahi selektör tacizleriyle) ama çarşamba mutlaka tavsiyelerinizi deneyeceğim.

Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim. Yorumlarınız benim için inanılmaz değerli.
    Yetkili servis "otomatik şanzıman sökülcek ağabeyyy, 10bine TL'yi de bulabilir ama 8bine de bitebilir, müjde ağabeyyy" modunda... https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif

<!--[if !mso]>
    <>
    v\:* {behavior:url(#default#VML);}
    o\:* {behavior:url(#default#VML);}
    w\:* {behavior:url(#default#VML);}
    .shape {behavior:url(#default#VML);}

<![endif]--><!--[if gte mso 9]><>
    <w:Word>
    <w:View>Normal</w:View>
    <w:Zoom>0</w:Zoom>
    <w:TrackMoves/>
    <w:Trackatting/>
    <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone>
    <w:punctuationKerning/>
    <w:ValidateAgainstSchemas/>
    <w:SaveIfInvalid>false</w:SaveIfInvalid>
    <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent>
    <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText>
    <w:DonotPromoteQF/>
    <w:LidThemeOther>TR</w:LidThemeOther>
    <w:LidThemeAsian>X-NONE</w:LidThemeAsian>
    <w:LidThemeComplex>X-NONE</w:LidThemeComplex>
    <w:Compatibility>
    <w:BreakWrappedTables/>
    <w:SnapToGridInCell/>
    <w:WrapTextWithPunct/>
    <w:UseAsianBreakRules/>
    <w:DontGrowAutofit/>
    <w:SplitPgBreakAndark/>
    <w:DontVertAlignCellWithSp/>
    <w:DontBreakConstrainedForcedTables/>
    <w:DontVertAlignInTxbx/>
    <w:Word11KerningPairs/>
    <w:CachedColBalance/>
    </w:Compatibility>
    <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel>
    <m:mathPr>
    <m:mathFont m:val="Cambria Math"/>
    <m:brkBin m:val="before"/>
    <m:brkBinSub m:val="--"/>
    <m:smallFrac m:val="off"/>
    <m:dispDef/>
    <m:lMargin m:val="0"/>
    <m:rMargin m:val="0"/>
    <m:defJc m:val="centerGroup"/>
    <m:wrapIndent m:val="1440"/>
    <m:intLim m:val="subSup"/>
    <m:naryLim m:val="undOvr"/>
    </m:mathPr></w:Word>
    </><![endif]--><!--[if gte mso 9]><>
    <w:LatentStyles DefLockedState="false" DefUnhideWhenUsed="true"
    DefSemi="true" DefQat="false" DefPriority="99"
    LatentStyleCount="267">
    <w:LsdException Locked="false" Priority="0" Semi="false"
    UnhideWhenUsed="false" Qat="true" Name="Normal"/>
    <w:LsdException Locked="false" Priority="9" Semi="false"
    UnhideWhenUsed="false" Qat="true" Name="ing 1"/>
    <w:LsdException Locked="false" Priority="9" Qat="true" Name="ing 2"/>
    <w:LsdException Locked="false" Prio

11. oskanush

oskanush Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    782
    Ad Soyad:
    Özkan ANDAÇ
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Unuttum: Aracın boğazı, benim OBDII programının arayüzündeki anlık sensör değerleri gibi fotoğrafladığım kareler var ancak, wordden de buraya resim ekleme yapamadım.<!--[if !mso]>
    <>
    v\:* {behavior:url(#default#VML);}
    o\:* {behavior:url(#default#VML);}
    w\:* {behavior:url(#default#VML);}
    .shape {behavior:url(#default#VML);}

<![endif]--><!--[if gte mso 9]><>

Normal
    0

21

false
    false
    false

TR
    X-NONE
    X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

</><![endif]--><!--[if gte mso 9]><>

</><![endif]--><!--[if gte mso 10]>
    <>
    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:"Normal Tablo";
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-priority:99;
    mso-style-qformat:yes;
    mso-style-parent:"";
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin:0cm;
    mso-para-margin-bottom:.0001pt;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:11.0pt;
    font-family:"Calibri","sans-serif";
    mso-ascii-font-family:Calibri;
    mso-ascii-theme-font:minor-latin;
    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
    mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
    mso-hansi-font-family:Calibri;
    mso-hansi-theme-font:minor-latin;
    mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
    mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

<![endif]-->[​IMG]

12. MSC

Alınan Beğeniler:
    17,171
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Merhaba, rica ederim. Resimi göremedim. Size gerekli olan şemaları ve ESP arıza kodunu (bu kodu okumak için autocom yada HDS gibi cihaza ihtiyacınız var) iletebilirseniz onunla ilgilide dökümanlarımı taratım.

Bu arada Kia ile ilgili www.kiaclubtr.com siteside bize aittir. Üye olursanız memnun oluruz.https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley2.gif

13. oskanush

oskanush Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    782
    Ad Soyad:
    Özkan ANDAÇ
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Serdar Bey merhaba,
    Bugün Picanto ile geçen yaklaşık 700km den sonra PC başına yeni geçebildim.
    Kafam biraz karıştı, size tekrar danışmak istiyorum :
    MAF ve/veya IAT dan çok boğaz pozisyon sensörünün (Adı 3.3L Sonatada sanırım TPS değil başka bir zamazingo) arızalı olmasından şüpheleniyoruz ya, (OBD II cihazımla, program arayüzü ile TPS nin %0 gösterdiği zaman araba kendi gaz veriyordu D de, %10-20 vb iken sorun yok idi, hava akış metre fişi takılı veya sökük farketmez, bunu gözlemlemiştim hani) bu sensörün tamiri var mıdır? değiştirmek tek yol ise adını yazabilirseniz, ismiyle tedarik etmeye çalışayım.
    Çünkü sanırım benim boğaza kumanda eden potansiyometreli gaz pedalım sağlam, boğazın konumunu algılaması gereken sensorde sorun var.
    Ve boğaz temizliğimi benim Avcılarda'ki tamircime yaptırmayı planlıyorum, ben kurcalarsam bozmaktan çekinirim. Daha önce yapmadım çünkü. En son, yıllar önce 1967 Plymouth'umun karbüratörünü dağıttıktan sonra ancak karbüratörcü toplayabilmişti https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif

Not: 2010 Otomatik, LPG'li 1,1L Picantomuz bugün, 110km/h ortalama hızda ,klima kapalı iken ,20TL/km, klima açık ve 90 km/h ortalama hızda ,18TL/km yaktı.

14. MSC

Alınan Beğeniler:
    17,171
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Merhaba, aracınızda gaz teli yoksa zaten işler karışır. Bu tip sistemlerde boğazı step motor açar, step motorda da arıza yada pislik olabilir. Bence en iyisi siz boğazı temizletin, mile bağlı olan step motoru temizletin. Eğer temizlik kurtarmaz ise göz ile step motorun hareketi gaz pedalı konumuna göre takip edilmeli, bu harekete aynı zamanda TPS verileride uyum sağlamalı. Bu gözlem ile hangi parça arızalı tespit edebilirsiniz. Yani 3 parçadan biri bu sorunu teşkil ediyor olma ihtimali yüksek;

1- TPS Sensörü
    2- Gaz pedalı potansiyometresi
    3- Boğazı hareket ettiren step motor

15. oskanush

oskanush Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    782
    Ad Soyad:
    Özkan ANDAÇ
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Referansı sağlam-dürüst bir otomatik şanzımancı ile (Topkapı-Sancak Oto, Tanju Usta) telefonda görüştük, sorduğu sorulara verdiğim cevaplar üzerine,"vitese takınca rölantiyi biraz yükselten bir sensörü var, oradan görünüyor, şanzımanla ilgisiz" dedi. Boğaz çamur gibi pis idi, temizlendi. Kelebeğe kumanda eden "Delphi marka, üzerinde 348892 yazılı" sensörü değiştirip bakalım dedik, henüz, parçanın Hyundai parça kodunu da Delphi parçası satan bayiyi de bulamıyorum. Fotoğrafını çektim ancak buraya yüklemeyi bilmiyorum. Bu sensör boğaz kelebeğini mi kumanda ediyor, yoksa hem kumanda edip hem de konumunu mu algılıyor anlayabilmiş değilim. Benim tamircinin de kafası karıştı. Söz konusu sensörü değiştirip duruma bakalım düşüncesinde.

16. MSC

Alınan Beğeniler:
    17,171
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  17. oskanush

oskanush Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    782
    Ad Soyad:
    Özkan ANDAÇ
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    5-6 ad foto attım. Mail boyutu yaklaşık 2mb. Ulaşmazsa bölebilirim.

18. MSC

Alınan Beğeniler:
    17,171
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Mail geldi. Sisteme ait parçalar ve referanları aşağıda;

Pedal

Pedala göre boğazı açan ETC (Elektrikli Boğaz Kontrol)

Sistemin çalışma prensibi ve TPS'nin görevi

19. MSC

Alınan Beğeniler:
    17,171
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Şanzımanınıza mevzu bahis sensör yok, vites konumu bilgisi şanzıman beyni tarafından araç beynine dijital olarak iletiliyor. Araç beynide buna göre AFR ayarlıyor.

20. oskanush

oskanush Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    782
    Ad Soyad:
    Özkan ANDAÇ
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Amerikan forumlarından -çok hızlı ve detaysız bir araştırmayla- aynı motoru (3,3L) kullanan bir çok Santa Fe sahibinin aynı şikayeti olduğunu okudum az önce.
    "Kronik arızası" diyorlar, forum üyeleri. Ve hemen hemen hepsi benim şu an nereden bulacağımı bilmediğim ve y.servisin komple boğaz ile sattığı ama Türkiye stoklarında da olmayan TPS'yi değiştirince arabalarında sorun kalmadığını yazmışlar.
    Acaba benim arızam kesin TPS'den mi, bu sensörü nasıl test edebiliriz ki?
    Delphinin söz konusu sensörünü satın almak için bildiğiniz bir dükkan vb var mıdır?

Bu Sayfayı Paylaş