Birkaç otomatik şanzımancıya telefon açıp, yağ değiştirtmek istediğimi söyledim, ne doğru yağı biliyorlardı, ne kaç litre yağ değişeceğini biliyorlardı, bende yağı kendim alıp, sanayideki mehmet ustama gittim, ama oda çok yoğunda sonra gel dedi, bende çektim arabayı kanala kendim giriştim, arada ufak tefek destek alarak işi tamamladım Bu konu ve resimler Sonata EF Kasa 2.7 V6 motor için, fakat bu şanzımanın kullanıldığı veya harici yağ soğutucusu olan tüm otomatik şanzımanlı araçlarda uygulanabilir. Otomatik şanzıman yağ soğutucusu ve bağlantı hortumları: 2 - iç çapı 9 mm olan şeffaf hortum, neden şeffaf derseniz hortumdan çıkan yağın rengini görüp, eski yağmı çıkıyor, yeni yağ çıkmaya başladımı anlayacağız. 3 - 5 lt lik su şişemiz, üzerine 1 lt lik seviyeleri gösteren işaretler koydum, böylece çıkan yağ miktarını ölçüp, yağ seviyesini eksik bırakmadan yağı yenileyeceğiz. 4 - Karter tapası açılıp yağ boşaltılıyor. Yaklaşık 5 - 5.5 lt arası yağ çıktı, hazırladığım şişeden taştı, ama benim araçtaki yağ fazla idi, normalde 5 lt yetecek gibi gözüktü. 5 - Mıknatıslı tapa üzerinde biriken, metal parça/balata çamuru. anormal birikim yok, ama şu görüntü bile, şanzıman yağlarının 40-50 bin km de değişmesi gerektiğinin kanıtı bence. Aracım 183 bin km de. Muhtemelen yağ komple ilk defa değişiyordur. 6 - Yeni yağlarımız, tam olarak ne kadar gerekeceğinden şüphe ettiğimden, çeşitli kaynaklarda 8-9 lt arası gerektiğini okuduğumdan ve işi garantiye almak istediğimden 10 lt aldım. Marka olarak Kia/Mitsubishi SP2-SP3 spesifikasyonunu karşılayan GULF Multivehicle ATF tercih ettim. 7- yağ seviye çubuğu çıkıyor, yağ bu delikten doldurulacak. karter tapasını kontrol edip geri takıp, yağı doldurmaya başlıyoruz. Yavaşça taşırmadan doldurmaya dikkat etmek gerekir. 8 - Şu ana kadar içerdeki yağın çoğu çıktı ama hala içerde eski yağ var, bunu çıkarmak için, soğutucuya bağladığım hortumları şişeye sokup, arabayı N konumuna alıp çalıştırdım, 2 lt yağ çıkınca durdum. 2 lt yağ ekledim. Aynı işlemi tekrar yaptım, bu sefer el freni çekip, vites konumune D ve R ye alıp, hatta manuele alıp, 1-2 viteslere geçirdim, tekrar 2 lt seviyesine yaklaşırken, şeffaf hortumdan yeni yağ gelmeye başladı. Tekrar yağ ekleyip, yağ çubuğuna bakarak seviyeyi kontrol ettim. yağ seviyesi N ve sıcakken ölçülmeli, bu nedenle yağı ilk koyduğumda, seviye çentiğinin altında olmalı, ısınınca yükseliyor çünkü. 9 - Şeffaf hortumları söküp, kendi hortumlarını bağlayıp yol testine çıktım. 10 km dolaşıp geri gelip, düz zeminde ısınmış yağ ile seviye kontrolü yapıp, eksik kalan az bir miktarı tamamladım. 10 lt den geriye kalan 1 lt tam şişe ve 0.2-0.3 lt lik yarım şişe. İçerdeki yağın %98-%99 u değişti, çok az valf bloğu içindeki kanallarda ve bir miktar yağ soğutucusundan şanzımana dönen hortumda kalmıştır. Yüksek km li araçlarda dikkat edilecek bir nokta, şanzımanlar elektronik beyinli ve yıpranmış balatalara ve valflere göre adaptasyon yapıyorlar değerlerinde. Yeni yağ ile birlikte farklı durum ortaya çıkabilir, bu nedenle, şanzıman beyni resetlemekte fayda var diye okumuştum. Bu araç için, akü kutup başını sökmek, 5 dk o halde beklemek ve +/- akü kablolarını birbirine değiştirmek gibi öneriler vardı, bende hepsini uyguladım Maliyete gelirsek: 10 lt yağ - hepsiburada .com , 208 tl - kargo ücretsiz (ihtiyaç 9 lt aslında) 2 x 1 mt şeffaf hortum - 5 tl İşçilik : 0 TL (çünkü kendim yaptım), ama taş çatlasın 1 saatlik iştir, ve basit bir işlem, buna göre siz işçilik kısmını değerlendirirsiniz.
Çok güzel ve cesaret verici paylaşım olmuş. Yağ değişiminden sonra geçişler ve vites kutusu sesinde iyileşme oldu mu ?
Elinize sağlık sadece akü kutup başlarına fazla müdahale etmemek gerek. Sadece söküp beklemek daha mantıolı D2533 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
Dusuk devirlerde ozellikle yag sogukken bir vinlama sesi vardi, o gitti, vites gecisleri biraz daha iyilesti. Ozellikle 4 cu vites overdrive (od) devreye girip cikmasi sarsintili olurdu, o sarsinti gecmis gibi. Bugun bi tekirdag git gel yapicaz, fark varsa daha iyi gormus olurum bugun. Ancak hala geri vites gecisi biraz gecikmeli ve sarsintili. Bu da saniyorum valf blogundaki asinmalardan oluyor. Sanziman yag bakimi dusuk km lerde ve tum yag degistirmek seklinde yapilirsa valf blogu asinmalarininda onune gecilecektir. Bir diger yapmayi dusundugum gelistirme, hat tipi manyetik yag filtresi eklemek. Bu sanzimanlarin filtresi icinde, bakim yapilmiyor. O filtre de dolmustur balata camuru ile. O yuzden harici filtre koyup, yag ile birlikte filtre degisimide yaparim 25-30 bin km sonra. Hemde daha fazla asinmayi onlemis olurum diye dusunuyorum. Filtreyi ebayden siparis verdim. Gelince montajini yapip resimleri paylasirim gene.
Aku kutup baslarini birlestirmedim zaten oyle olsa elim fln yanardi akimdan. Kablolari birbirine temas ettirdim, bencede bunun cok bir faydasi yoktu ama genede yapmis olmak icin yaptim
Sorun veya beklenti ile degistirmedim aslinda. Bu yapilmasi gereken bir bakim. Motor yagi ve filtre degistirdigimiz gibi sanziman yagida degistirmek gerekir aslinda. Omurluk yag kavrami yanlis yag degistirip sanzimanin omru arttirilabilir. İhmal etmemek gerekir.
Dun 200 km ye yakin yol gidip geldim, genel olarak vites gecisleri daha iyi. İlk calistirmada motor daha az zorlaniyor, daha dusuk devirle rolantiye basliyor. Sadece uzun sureli dur kalk trafige girip yag isininca vites gecisleri hafif hissedilir oluyor, bu onceden de vardi ve daha cok hissedilirdi. Bu da sanirim valf blogu (hidrolik beynin) ve valflerin asinarak bosluklarin buyumesinden oluyor. Yuksek km yapmis sanzimanlarda, yag degisiminden sonra sanziman daha da kotu olur durumu benim basima gelmedi. Maliyet olarak 400-650 tl arasi fiyatlar almistim, maliyeti cok daha uyguna getirmis oldum. İlk 200 km sonunda, gulf multivehicle atf bu sanzimanlara uygun diyebilirim. Uzun vadeli kullanimda sorun cikarmi zaman gosterecek.
Sanziman icindeki filtre sanziman dagitilmadan sokulup degistirilemiyor. İcindeki filtre muhtemelen tikalidir, gorevini yapmiyordur. Bu yuzden sogutucu hortumuna hat tipi filtre ekledim. Ozelligi icinde miknatis var, asinma sonucu ortaya cikan metal parcaciklari yakalayip, daha fazla asinmayi olabildigince azalttigi iddia ediliyor
Bişey sormak istiyorum şimdi ben daha önce otomatik şanzıman yağını değistrdim. Şanzıman karterini patlatınca mecbur karteri söktüm filtre vs. Göremedim yada gördüm de filtreye benzetemedim artık filtreye el atamadan kapatmistim krateri şimdi sorum şu siz yağı degistirdiniz ama filtreyi değistirmediniz diyelimki filtre tıkanmaya başladı araya koyduğunuz filtrede yağ sirkülasyonunu zayıflattı bu durum tehlikeli değilmi? Yani yağ sirkülasyonu azalırsa aşınma daha çok olmazmı ? Bu konuda illaki bir bildiğiniz yada fikriniz vardır merak ettim doğrusu bu arada techdeki yazılarınıza denk geliyorum arada sanırım oradaki nickiniz xsi olması lazım LPG hakkımda aydınlatıcı yazılarınız var güzel bilgiler sağolun
Hem bu filtre, hem icindeki filtre elemani tikaninca yagi bypass ediyor. Su anda icindeki filtre 184000 km dir degismedi, eminimki tikali. Ama yag sirkulasyonu devam ediyor, sadece filtre bypass ediyor yagi suzmeden devam. Bu filtrede ek olarak miknatis var, tum yag miknatisin ustunden gectigi icin metal parcalari daha iyi yakaliyormus bir sonraki yag degisiminde filtrenin icinide inceleriz artik Techturkey.com a cok uzun suredir uyeyim, lpg de edindiklerimi paylasiyorum elimden geldigince, sadece lpg de degil, faydali olabilecek herseyi paylasmaya calisiyorum elimden geldigince
Ben düzenli takip ediyorum ama üye değilim okuya okuya ezberledim nerdeyse tüm konuları ama sonatanızın resimlerini paylaşmadınız siz hala valla dediğimiz gibiyse bu filtre iyiymiş ben krateri söktügümde incelemiştir bayağı 190.000 bindeydi araç neredeyse hiç demir tozu yoktu diyebilirim zaten karterde 5 yada 6 tane mıknatıs vardı onları da temizleyip yerine yerlestirmiştim yani kraterin içinde yine mıknatıs var sanırım karter tapasıda mıknatıslı bakalım bozulana kadar devam
Zaten miknatis olayindan cok, rahatca degistirilebilecek bir filtre olmasi icin taktim. Filtrenin kendisi ucuzdu ama nerdeyse filtre parasi kadar kargo verdim amerikadan geldigi icin Miknatis olayi ekstrasi, bu sanzimanda da yag tapasi miknatisli, yag degistirirken ustundeki camuru temizledim baya bi.
Yag degiseli yaklasik 700, filtreyi takali yaklasik 400 km oldu. Yagdan degisiminden sonra bir iyilesme olmustu ama esas degisim filtre sonrasi yasadim. Vites gecisleri soguk sicak farketmeksizin inanilmaz yumusadi, bazen hic hissedilmiyor bile. Bu filtre icin buna benzer birkac yorum okumustum nette. Ozellikle yuksek km ve filtresi degismeyen bu tip sanzimanlarda, yagi iyi filtreleyip, tum metal parcaciklari yakaladigi icin, vites gecislerinde iyilesme oluyor yorumlari vardi. Bende yuksek km li araclarda, eger sistem musaitse, bu filtreden hatta eklenmesini mutlaka oneririm.