Merhaba, 2006 Sonata 3.3, zorladığım Yalova-Bursa arasındaki uzun rampada "ESP OFF" lambasını yakıp, hızlanmayı kesti. Cruise kontrol ile sürdüm, sorun yok, ancak gaz pedalına neredeyse hiç tepki vermedi. Bir yere not etmediğim DTC kodlarını verdi. (2106 ve 2138 olabilir) Stop edip çalıştırdığımda düzeldi. TPS'm yeni. Amerikan Hyundai forumunda biraz araştırınca, bu araçların ETC modüllerinin sorunlu olduğunu okudum. Bu arada 3.3 ün gaz pedalı 2.4 ile aynıymış. Şimdi derdimizi anlatacak bir yetkili servis veya tamirci bulmalı. İş yoğunluğum sebebiyle çok istememe ve uğraşmaktan zevk almama rağmen bunu avometre vb ile ölçüp uğraşmayı beceremem. Not : Şanzıman inip bindikten sonra (ki LPG takılması da aynı günlerdedir) 2187, 2189, 2297, 2272 DTC ikazlarım da habire yanıp duruyor. Bu alengirli arıza-şikayetlerimi giderebilecek bir tamirci biliyor musunuz? Şimdiden teşekkür ederim
Unuttum, ESP OFF ve gaz pedalı (ETC) arızalarının sadece ve sadece "voltaj düşüklüğünden" kaynaklandığını yazan da var, ABD forumlarında!
2106 ve 2138 pedal arızasıyla ilgli, pedalda yada pedala bağlı sensörün soketinde bir arıza var görünüyor. Diğer arıza kodları hava/yakıt karışımının dengesiz olduğunu gösteriyor. Akü zayıf ise abs ve esp sağlıklı çalışamayacağından devre dışı kalır.
ETC değişti, sorun çözüldü. Uzun zaman oldu, sonucu yazmadığımı farkettim. Orijinalinde 2 parça olan ETC yani elektrik kontrollü gaz pedalı sorun çıkardığından 2006 veya 07 den itibaren revize edilip tek parçaya düşürülmüş. Serviste değişti, o gün bugün, aylardır duyarsızlık sorunu, ESP arıza ikazı vb yok. Elbet telli pedal veya manuel şanzıman kadar keyifli değil kullanım.