Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Sonata 2010 Crdİ Fan Açma Sesi Geliyor Ancak Fan Çalışmıyor

'Sonata Forum - Club' forumunda yagiztr tarafından 26 Kasım 2024 tarihinde açılan konu

1. yagiztr

yagiztr Kayıtlı Üye Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    11
    Ad Soyad:
    Yağız Türkoğlu
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Selamlar herkese,

2010 Model Sonata sahibiyim. Aracı 2 aydır kullanıyorum bir süredir (1 ay) yolculuk yaptığımda fan açma sesi geliyor. Genelde 15 km yolculuk yaptıktan sonra ya da yoğun trafikte kaldığımda bu sesi duyuyorum. 4 5 dakika kadar ses geliyor sonra kapanıyor eğer trafikte kaldıysam aralıklarla 2 dakika kadar fan sesi tekrarlıyor. Dün de bu sesi yaptı kaputu açıp kontrol ettim fan sesi geliyordu ancak fan çalışmıyordu. sesin geldiği yer ise motorun arka alt kısmında yer alan bölümlerden geliyor gibiydi ama tam yerini saptayamadım, kaput açıkken duymakta zorlanıyorum ama araç içinde sesi daha net duyuyorum. Bunun sebebi ne olabilir bu bölümde hangi parçalardan kaynaklanıyor olabilir?

Yaklaşık 1.5 ay önce aracın tüm filtreleri değişti, yağı ve suyu değişti (daha önce mavi antifriz kullanılılmış ustanın tavsiyesiyle 1e1 oranında kırmızı antifriz eklendi, manifoldtan ses geliyordu rektifiye edildi. Yakın zaman önce aracın ön kaputundan buhar geldiğini fark ettim ve su eksiltiyordu antifriz sonrasında egr soğutucu hortumlarından birinden su kaçırdığını tespit ettik ve müdahale ettik. antifriz kullanımı sonrasında radyatör suyunu biraz paslı gördüm usta normal dedi ancak daha önce de antifriz kullanılan araçta bu pasın olması normal mi? Bir tavsiyenin olur mu?

2. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,968
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    merhaba,
    * motorun arka alt kısmında elektrikle çalışan bir ekipman yok.
    * yaşlı arabada mavi antifiriz doğru karar, kırmızı zayıf yerleri açar ki açmış zaten.
    * CRDI motorlarda pas varsa genelde bypass hattındaki metal boru değişmedikçe bu gözlenir.

yagiztr bunu beğendi.
  3. yagiztr

Alınan Beğeniler:
    11
    Ad Soyad:
    Yağız Türkoğlu
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok

Serdar hocam öncelikle cevabınız için teşekkür ederim,

Araç içinde duyduğum bu fan sesinin sebebi başka hangi parçalardan kaynaklanabilir peki, motor fanının dönmediğinden eminim sizin öngörünüz ne olabilir?
    Mavi antifirize döneceğim tekrar şu an araçta 6 litre su varsa bunun maksimum 1 litresi antifirizdir, soğutma sistemindeki antifiriz azlığından da fan açıyor olabilir mi?
    Bypass hattındaki metal boruyu bir an önce değiştirmemi tavsiye eder misiniz? kısa sürede ve uzun sürede ne gibi problemler yaşarım?

Cevabınız için tekrar teşekkürler.

4. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,290
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Fan sesi duyup da motor fanı çalışmıyorsa kalorifer fanı sesi olabilir mi?

yagiztr bunu beğendi.
  5. yagiztr

Alınan Beğeniler:
    11
    Ad Soyad:
    Yağız Türkoğlu
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Ali hocam kalorifer fanı olabilir tabii ki ancak kalorifer sistemi hiç çalışmıyorken de bu fan sesini duydum, araçta ısıtma soğutma sistemleri aktif halde değilken de bu ses gelebilir mi peki?

ai_torcuk bunu beğendi.
  6. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,290
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Klima/kalorifer sistemi tamamen kapalıyken klima/kalorifer fanları dönmez. Dönmemesi gerekir. Ses başka yerden geliyordur o zaman.

yagiztr bunu beğendi.
  7. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,968
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    merhaba,
    * alt kısımda elektrikli tek ekipman marş motoru, üst kısım deseydiniz egr valfinin motoru derdim.
    * antifriz ile fan açmanın bir alakası olmaz.
    * temiz su ile 1-2 sefer durulayın, eğer pas devam ederse değişmeniz daha iyi olur. antifrizin işlevini etkilemiyor normalde ama ileride karşılaşacağınız radyatör ve kalorifer peteği vb. tıkanıkları önlemiş olursunuz. ayrıca çok çürürse dirsek bölgelerinde nokta şeklinde delik oluşuyor ve soğutma suyu damlatıyor.

rica ederim.

yagiztr bunu beğendi.
  8. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,308
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Hyundai motorlarında sürekli değişken kademeli fan kullanıyor.

Buna PWM fan'da deniliyor. Fanın dönüş hızı beyinden gelen PWM sinyali ile ayarlanıyor.Basit bir uygulaması

Daha düne kadar inanmazdım fakat yeni konulan antifirizin havası alınırken araç kapalı ortamdaydı kaputta açık , tam gaz ile olabildiğince çabuk fan açtırmaya çalışan usta sayesinde gördüm .
    Fanlar bir sıcaklıktan sonra hep çalışıyor fakat aşırı hızlı bir şekilde değil. Sıcaklığa göre fan dönüş hızı artıyor ya da azalıyor. Gazı bıraktın ya motor soğuyunca kadar dönüyor sonrasında kapanıyor.

Era için diyorum burayı Havalandırma sistemi açarsam fanlar bu sefer içerden ayarladığım kademeye göre dönüyor.

Bu arada Sen fan çalışırken aracı durdurdun kaputu açtın diyene kadar fan/fanlar devreden çıkıyor.

Sonata da böyle olduğunu düşünüyor fan sesini duyman izolasyon esikliğinden kaynaklı diyorum

yagiztr bunu beğendi.
  9. yagiztr

Alınan Beğeniler:
    11
    Ad Soyad:
    Yağız Türkoğlu
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Ali hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim

MAERKEK ve ai_torcuk bunu beğendi.
  10. yagiztr

Alınan Beğeniler:
    11
    Ad Soyad:
    Yağız Türkoğlu
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Serdar hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim bir süre takip edip duruma göre karar vereceğim, tüm bu fan sesini duymam kırmızı antifiriz koyup aracın su eksiltmesi sonrasında oldu, tabi bu sırada daha önce duymadığım ama gaza her dokunduğumda tazyikli su sesi duymamla başladı diyebilirim 1 ay kullandığım sürede ne su sesi ne de fan sesi duyuyordum. ustaya götürdüğümde konuyla ilgili güncelleme yaparım

11. yagiztr

Alınan Beğeniler:
    11
    Ad Soyad:
    Yağız Türkoğlu
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok

Belirli bir sıcaklıktan sonra sürekli çalışıyor ise bu sesi ondan duyuyor olabilirim aracı 2 aydır kullanıyorum ama son 1 aydır bu sesi duyuyorum daha önce fan sesi geldiğini duymadım hissetmedim. yoğun trafikte kaldıysam 4 5 kere fan sesinin geldiği oluyordu en son kontrol ettiğimde araç içine fan sesi geliyordu kaputu açtım sesin yerini kesin olarak tespit edemedim ama fan motoru kesinlikle çalışmıyordu. tekrar araç içinden dinlediğimde fan sesini duymaya devam ediyordum araç belki 2 3 dk rölantide çalışmaya devam etti. Verdiğiniz bilgi ile ben de şimdi aydınlandım konuyla ilgili açıklamanız için de teşekkür ederim hocam.

MAERKEK bunu beğendi.
  12. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,308
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    O zaman fan sesi değil . Düşük devirde çalışırken sesini duyman pek mümkün değil zaten. Kabin için üfleyen fanın sesi olmasın.

Bu Sayfayı Paylaş