Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

soğuk motor çalışma sıkıntısı

'Teknik Sorunlar ve Çözümleri' forumunda azd51 tarafından 6 Temmuz 2009 tarihinde açılan konu

1. azd51

azd51 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    arkadaşlar arabam 2001 accent 1,5 gl sıralı sistem lpg var. sabahları ilk çalıştırmada ve motor soğuk olduğunda araç 3-5 marşta çalışmıyor (sanki benzin gelmiyor gibi boğuk sesler çıkarıyor. çalıştığındaekzostan beyaz duman çıkıyor çiğ benzin kokuyor ortalık ve tekliyerek çalışıyor gaz yemiyor bir süre. motor ısınınca hiç bir problem kalmıyor gazdada , benzindede arızanın sebebini bulamıyoruz yardımcı olursanız sevinirim.

2. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,954
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Aynı sorun, aynı model ve motordaki aracımızda da var, enjektörlerden kaynaklandığını düşünüyorum, gaz'a geçtiği an bu sorun ortadan kalkıyor ve motor ısındıktan sonra benzinde de sorun ortadan kalkıyor. Enjektör temizleyen benzin katkılarından kullanmak lazım. Selamlar.

3. azd51

azd51 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    bu sorun kıştan beri devam ediyor, kışın daha kötüydü, ayrıca depo enjektör temizleyicide kullandım ama sonuç pek değişmedi.

4. Misafir

Misafir Guest

Jigle sisteminde problem olabilir, devreye girmediği için zengin karışım gerçekleşmiyor ve motor zorlanıyor....

5. azd51

azd51 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    coşkun abi peki araç çalıştığında beyaz duman ve çiğ benzin kokusu geliyor gaz pedalına tepki vermiyor fakir karışımda böyle birşey olurmu jigle arızası buna yol açabilirmi.

6. ressamyuva

ressamyuva Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    22
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Yeni İ30 1.6 CRDİ (2012-201X) GD
    [​IMG]Arkadaşlar rölanti valfinden de olabilir araç soğuk motorda çalıştığında zengin karışımla çalışırken gereken havayı yeterli miktarda çekemiyordur benim aracımda da benzer bir sorun olmuştu: kışın soğukta çalıştırdığımda tekleye tekleye çalışıyor bazen stop ediyor bir daha çalıştırmam gerekiyordu ve ilerlediğimde tekleme yapıyordu gaz yemiyordu lpg de yapmıyordu benderölanti ayar valfinin üzerindeki hava ayar vidasını biraz açıp daha çok hava girmesini sağladım düzeldi o günden beri şeytan kulağına kurşun bir sıkıntı yok bu arada benim aracımda normal sistem(emülatörlü sistem)lpg var o yüzden vida var sizinkinde yoktur sizin aracınızda da rölanti valfinden olabilir ya temizlettirin yada değiştirin
    Düzenleyen : ressamyuva

7. azd51

azd51 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    arkadaşlar sorun çözüldü. bu konuda serdar beye teşekkür ederim. haklı çıktı. arabanın deposundaki benzin bitene dek kullandıktan sonra yeni benzin ve enjeksiyon temizleyici ürün karışımını 80 km civarı kullandım. ertesi sabah aracımtek marşta çalıştı. ilgilenen herkese teşekkür.

8. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,954
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Rica ederim. https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley20.gifTekrar geçmiş olsun.
    Düzenleyen : MSC

9. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Acaba kullandığın katkıyı öğrenebilirmiyim.

10. azd51

azd51 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    SPEEDOL ENJEKTOR TEMIZLEYICI fiyatı da çok uygun 5 ytl civarı.

11. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,954
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    3 ayda bir kullanmanızı tavsiye ederim.

12. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    O kadar faydalıysa yarın alıp deneyecem.
    Teşekkürler.

13. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,954
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Arkadaşlar, ben herkez alsın demiyorum. Kalitesiz yakıttan kaynaklanan sorunların çözümü için üretilmiş bir ürün. Aldığınız yakıttan eminseniz ve aracınızda rölanti bozukluğu, sabah zor çalışma, belli bir devirden sonra tıkanma gibi sorunlar yoksa almanıza gerek yok. Benim gibi farklı istasyonlardan yakıt alanlar varsa 3 ayda bir kullanılmasında fayda var. 1 şişe 1 depo benzine koyulmalı. Mümkünse bu süreçte araç biraz devirli kullanılmalı. Selamlar.

14. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Benim sorunum çalıştırırken marşa biraz uzun basmam gerekiyor.Birde çalıştıktan sonra çok az çiğ gaz kokusu geliyor.Bunu bir deneyeceğim.servise sorduğumda geç çalışması lpgden dedi.Ama ben bunu bir deneyecem bakalım ne olacak.

15. carlo

carlo Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    bykadir arkadaşım aracınızı denediğiniz zaman izlenimlerinizi bizlere de aktarırsanız çok seviniriz. 99 elantram var aynı sorun bende de mevcut inşallah düzelir. hiçbir usta çözüm bulamadı. yaklaşık 300 tl para harcadım. rolanti valifinin temizliğinden benzin otomatiğinin değişmesine, bujilerden hava filtresine kadar her şey değişti. inşallah düzelir.

16. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,954
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  17. ibrahimulgur

ibrahimulgur Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    GAZ AYARLARINDA problem var. Gaz ayarlarını ince bir şekilde ayarlamak lazım. Çünkü ayarlar sapıtınca benzin beyninin de ayarları sapıtıyor. Araç ilk çalışmada benzin ile çalıştığından ya motoru boğuyor zengin karışım yapıyor ya da fakir karışım yaparak stop ediyor. Gaz yemiyor. Motor sıcakken yapmıyor. Çünkü problem benzin ECUsundaki ayarlarda. Bu ayarlar ilk çalışmada devreye giriyor.

Bende Voltran var. ama BRC cileri taktir ettim bu konudaki çalışmalarından otürü. http://lpghaber.com/html/PHPBB2/viewtopic.php?t=1418&start=252006 larda olayı bitirmişler.

Benzin, enjektor, kelebek valfi, rolanti valfi, oksijen sensoru vb. olasılık olarak çok düşük. Yani azd51 senin sorunun çozüldü çünkü benzinde kullanarak arabanın ayarlarının düzelmesini sağladın. Aynı şekilde gazda 200-300 km kullan ayarların tekrar sapıtacak ve aynı sorunla ozellikle kışın tekrar rastlaşacaksın gibi geliyor bana.

Ayarların sapıtmasının temel nedeni araçtaki değişiklikler : Yağ değiştirme buji buji kablosu hava filtresi vb. değişiklikler.

Düzenleyen : ibrahimulgur

18. ibrahimulgur

ibrahimulgur Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Yakıt yönetimi aracın ECU’ su tarafından SFT –Short Fuel trim ve LFT-Long Fuel trim staratejilerine göre yönetilir.
    Anlık yakıt yönetimi diyebileceğimiz SFT, kapalı devre yakıt kontrolu (Closed Loop) esnasında devrededir ve O2 sensöründen gelen bilgilere göre püskürtülen yakıt miktarını ayarlarken kullanılır. Bu program araç ilk çalıştırılıken, motor soğukken, ani hızlanmalarda, cutt-off’ ta ve gaz kelebeği ful açıkken devrede değildir. (Open Loop Fuel Control System)
    Anlık yakıt düzeltme değerleri aracın belleğine kaydedilmez ve kontak kapatılınca silinir.
    Yukarıdaki durumlarda yakıt kontrolu LFT denilen (Ortalama Yakıt Tüketimi) ve aracın belleğine kayıtlı ana yakıt stratejisine göre yapılır. Ana yakıt yönetimi de diyebileceğimiz LFT, anlık yakıt tüketimi olan SFT değerlerine göre devamlı modifiye edilir. Ancak bu LFT değerleri aniden ve hızlı olarak değişmez ve aracın kontağı kapatıldığında silinmez. Araç her defasında aracın belleğine kaydedilmiş bu ortalama yakıt tüketimi değerlerine göre aracı çalıştırmaya programlanmıştır.

İşte ince ayarı iyi yapılmamış LPG’ li araçlarda sıkıntı burada başlamaktadır.

Anlık yakıt düzeltme motor sıcakken gayet iyi algılanıp araç LPG’ de çok rahat ve sıkıntısız çalışmaktadır. Ancak fakir karışım nedeniyle anlık yakıt tüketimi devamlı ortalamayı düşürmekte ve LFT eksiye doğru gitmekte ve bu değerler ECU’ nun belleğine kayıt edilmektedir.

Motor soğukken ECU aracı belleğinde kayıtlı LFT- ortalama yakıt parametrelerine göre motoru çalıştırmak istemekte fakat motor fakir karışım nedeniyle zor çalışmaktadır. Yaptığımız denemelerde ilk çalıştırmada zorlanan aracın emme manifolduna bir miktar benzin enjekte ettiğimizde aracın hemen düzgün bir şekilde çalıştığını gördük.

Sebebi LPG ile ince ayarların hassas bir şekilde yapılmamasından kaynaklanmaktadır.

Benzin haritasını ilk haline getirmeden LPG programını yeniden yapmak çözüm olmamaktadır.

2 türlü çözüm vardır.

A- Araç Ortalama yakıt parametreleri düzelinceye kadar benzinle çalıştırılacaktır. Araçtaki benzin ECU’ su yazılımına bağlı olarak bu süre 1 veya 2 gündür. Aracın soğukken ilk çalıştırması düzelince LPG servisine gidilecek ve LPG sıfırdan programlanıp aracın rölanti ve yol ince ayarları dikkatlice yapılacaktır.

B- Aracın servisine gidilerek benzin ECU’ sundaki yakıt parametreleri silinip ECU güncellenecek ve soğuk motorda ilk çalıştırmanın düzeldiği görülünce LPG servisine gidilip LPG programı sıfırdan yapılacaktır.

19. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,954
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Bu olay her LPG takılan araçta olmuyor. Aynı aracı alıp aynı kit takılan araçların hepsinde olsa (Bütün Fabrika çıkışlı ERA 'lar.) tamam derdim. Ayrıca araç sadece sabahları zor çalışıyor. Yani enjektörler ilk çalışmaya başladığında. Araç normale döndüğü an stop ediyoruz ve 1-2 saat motorun tamamen soğumasını bekliyoruz, tekrar denediğimizde bu sorun olmuyor. Yani olay mekanik bir olay. LPG Ecu'sunun simule ettiği enjeksiyon zamanlamaları hiç bir şekilde benim aracımın ECU değerlerini değiştirmez. Çünkü aracımın ECU'sunda böyle bir özellik yok. Sizin bahsettiğiniz araçlar VW, BMW olabilir. Üst seviye bosch ECU'suna sahip araçlarda bu olayın olması normal ama bizim ECU'larda (hele hele eski elantra'larda) bu işin beyinle bir alakası olmadığı kanaatindeyim. Selamlar.

20. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Bencede.
    Ben bu öbür siteseki yazıları okudum.Onların denemeleri yapacam.Bakalım ne olacak.Enj. temizleyicide aldım.Hepsini deneyecem.Herhalde ortaya çıkar.Ecu kayıt ediyor mu?etmiyor mu?Yarın kutup başını söküp 5-6 saat sonra takıp çalıştırmayı deneyecem,sonra enj. temizleyici koyup biraz benzinde kullanacam.Ne olacak.Buraya yazarım izlenimleri.

Bu Sayfayı Paylaş