Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Sıfır km araçta yanık kokusu

'İ30 Forum - Club (FD; 2007–2012)' forumunda devberserker tarafından 11 Haziran 2009 tarihinde açılan konu

1. devberserker

devberserker Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Selamlar,

3 gün önce Hyundai i30 1.6 CVVT model araç aldım. Henüz 60 km de bile değil. Ayrıca ilk kez araba kullanmıyorum yani debriyaj konusunda acemi değilim. Ancak geri geri park ederken özellikle hafif kaldırıma çıkarken zorlamalardan sonra ciddi bir yanık kokusu alıyorum. Bu normal birşeymidir? Ayrıca bir sorum daha var ilk 1000 km motoru zorlamadan 2500-3000 devir arası vites geçirmelimiyim? Yoksa bu motorlar zaten açılmış haldemi? Yani direk basmamda bir sakınca var mı?
    Eğer bu fabrikasyon bir hata ise ve daha önce de başkalarının başına gelmiş ise hemen servise götüreceğim.
    Son olarak şunu da belirteyim kalkışlarda çok seri bir şekilde hızlanıyor yani basttımmı gitmem demiyor. Ancak test sürüşü sırasında dizelini sürmüştüm ve o daha atak gelmişti bana. Yoksa ben mi havadan nem kapıyorum anlamadım bi türlü.

2. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,941
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Hoş geldiniz, yeni araçlarda koku genelde katalizor üzerindeki kaplama boyasından gelir. Motorunuzu servisiniz tavsiyeleri doğrultusunda ilgili km.'ye kadar kullanmanız gerekir. Motorun açılması/açılmaması konusunda fikir ayrılıkları vardır. Ben motorun kullanıma bağlı olarak değişeceğine inananlardanım. Selamlar.

3. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    üreticiler fabrikada motorun açılması diye birşey artık kalmadı diyorlar ama bir türlü güvenemiyor insan araba yeni olunca. yani üretici bas dese de ilk kmlerde dikkatli kullanmakta fayda var.
    ayrıca dizelin torku daha yüksek, daha atak gelmesi normaldir. çünkü daha ataktır.

4. devberserker

devberserker Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
  5. efe1988

efe1988 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    aracınız hayırlı olsun... araç daha tazecik... o kokular normaldir bence

6. ttekmir

ttekmir Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Bencede olur böyle kokular balata kokusu ve benzeri kokular gibi

7. hayta38

hayta38 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    Ad Soyad:
    İsmail HAYTA
    Yaşadığınız Şehir:
    38-KAYSERİ
    bencede normal çünkü aracın parçaları birbirlerine yeni yeni alışıyorlar.

8. Kaan Çelikçi

Kaan Çelikçi Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Bendede i30 1.4 var arkadaşım! Bende alalı iki hafta oldu sayılır !!

Gerçi bu gün benim canımı sıktı biraz ama ne yapalım yarın mecburen servise gidicez arka sağ kapı camı yerinden çıkmış !?

Ayrıca o koku nedir bilmiyorum ama benimkindede var! Hatta aracı çalıştırıp daha yola çıkalı 3-4 dakika geçmemiş olmasına rağmen geliyor bu koku ? Aracı zorlamadığım halde sanki kaputun altında bişeyler yanmış gibi bir koku geliyor evham yapıyor insan :(

1000 km lik düşük devir uyarısına ben uymaya gayret ediyorum ve daha 5.nci vitese bile geçmedim bi iki kere mecbur kaldığım için 90-100 km hıza çıktım ama normalde 2000-4000 devir arasında kullanmaya gayret ediyorum ! Ne olur ne olmaz motor alışsında sonra bakarız !!!

Bide benimki 1.4 olmasına rağmen 6200 devirde 109 beygir güç veriyormuş daha tam hissedemedim ama ilerde onada bakıcaz artık!

9. devberserker

devberserker Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Hayırlı olsun sana da . Bende şu an o koku yok gibi. Belki de park ettiğim yeri değiştirdim ondandır. Geri geri ve kaldırıma çıkarak park ediyordum yani geri viteste biraz zorluyordum.
    Bu 1000 km lik rodaj olayını ben bizzat yetkili servisini arayıp sordum. Bana denilen şu;
    "Bu motorlar fabrikada rodajlanmış olarak geliyor ancak sen yine de her ihtimale karşın ilk 1000 km fazla zorlamazsan iyi olur"
    Ben açıkcası bi kaç kez kalkışlarda hız denemesi yaptım ve bunu da söledim.Hiç birşey olmaz kaffana göre kullan dedi adam.
    Gücü fazla hissedemenin nedeni bence kim ne derse desin motorun tam açılmamış olması. Bir de bu araçlarda 2 nci vites biraz güçsüz gibi geldi bana. test sürüşünü 1.6 dizelde yapmıştım onun da 2 nci vitesi güçsüzdü. Kısaca seri hareketler yapmak istiyorsan 1 nci viteste biraz zorlayıp sonra 2 ye geçirecen ve maalesef 1 nci vitesi sadece kalkışlarda değil hafif devir düştüğünde ve yokuşlarda kullanacaz artık.
    Ha eğer 1 de zorlarsan ve 2 ye devirli takarsan işte o zaman araba çığrından çıkıyor. Bi hızlı kalkış denemesi yaptım. Kalkış esnasındaarkamda birbmw x5 vardı önce adam yerine koymadı direk yol istedi. Ha ben yol verdim ama bi türlü de geçemedi. Hatta çok zorladı aracını birden kendimi yarışta buldum :D Baktım ki ibre 120 yi gösteriyor çektim ayağımı gazdan. Ama o keyifle bi sigara yaktım hoş bi duyguydu :D

10. Erim Balaban

Erim Balaban Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    kaldırıma çıkarken zorluyorsanız debriyaj balatalarından koku gelebilir.
    özellikle uzun süreli yarım debriyaj yaptığınızda bo koku rahatsız edici olabiliyor.bizzat denedim:)
    ama biraz geçsin geçer o koku.çok zorlamayın yinede.sonuçta yeni araba,parçaları yeni yeni alışıyor birbirine.

11. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    evet dediğiniz yere bakıyorum, sizin aracınızın maksimum torku 15,7 kgm
    dizellerinki 24 kgm ve 26 kgm, yani daha fazla, hatta neredeyse iki katı. acaba ben mi yanlış görüyorum?
    ayrıca dizellerin daha atak gelmesi sadece 0-100 hızlanma değeri değildir. çok düşük devirde çok yüksek tork üretince "daha atak" bir sürüş yaparsınız. şöyle diyelim, aynı yol şartlarında dizelin patinaj yapma olasılığı benzinliye göre neredeyse iki kat fazladır.

12. devberserker

devberserker Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Güç = (torkx Yol) / Zaman
    Yani
    tork sadece ordaki çarpanlardan birisidir. Tek başına tork serilik konusunda birşey ifade etmez. Pratikte senin kısa zamanda hızlanmanı sağlayan güç tür. 0-100 km 8 sn de ulaşıyorum dersen burada güç belirtmelisin tork değil. Çünkü güç yukarda da göreceğin gibi zamana bağlı bişeydir.

Şimdi aynı yere bir daha bakarsan aynı silindir hacimli iki motordan benzinli olanının122 beygir güç ürettiğini dizelin ise torku daha yüksek olduğu halde 90 beygir güç üretebildiğini göreceksin. Zaten biri 100 km ye 12 sn de çıkıyor diğeri 14.9 nerdeyse 15 sn de. Aslında bu bile tek başına yeterlidir hangisinin daha seri olduğunu anlatmak adına.

Burdan şu sonuç çıkıyor. Kamyonlarda da çok yüksek tork vardır 30 ton yükü taşıyabilirler. Ama ufak arabalar gibi kısa zamanda hızlanamazlar. Çünkü güçleri düşüktür. Burdaki güç itiş gücü değildir. O zaten torktur.

O yüzden serilik konusunda her zaman güce bakmalısın torka değil. Ha şu da bi gerçek zaten güç yüksekse torkun da yüksek olması gerekir çünkü tork da gücü oluşturan çarpanlardan birisi. Öyle de bakabilirsin olaya ama tek başına torka bakarsan yanılırsın.
    Düzenleyen : devberserker

13. devberserker

devberserker Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Birşey daha belirteyim dizelin daha hızlı gelmesi benim motorun yeterince açılmış olmamasıydı bence. Çünkü zamanla aracım daha seri gitmeye başladı.

14. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    sanki çok farklı şeylerden bahsediyoruz,
    kalkışlarda aracın ağırlığı ve torku en önemlidir, ama başka etkenler de var, şanzıman gibi.

neyse sorun değil,
    1.6 i30 benzinliye çamur atmak gibi bir amacım yok, ama bu konuyu açan arkadaş daha önce dizel kullanmamışsa daha atak gelmesi çok normal diyorum.

15. Mustafa Yilmaz

Mustafa Yilmaz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    motordaki balmumukokuyormuş yeni motor aşırı ısınırya ondan bize serviste öle dediler koku ile ilgili

16. devberserker

devberserker Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ben önemsizdir demiyorum sana bi önceki mesajımda formülünü de yazdım. Hiç bir şey önemsiz değildir. Ancak beygir gücü denen birşey var. Beygir gücünü neden yok sayıyorsun?

O siteye bakarsan göreceksin benzinli 0-100 km arası 12 sn de çıkıyor, dizel ise 0-100 km hıza 14 sn de çıkıyor. Eeee? dizelin torku daha yüksek halbuki ve senin dediğine göre bu durumun tam tersi olması lazım. Nasıl oluyor da torku yüksek olduğu halde 0-100 km hıza benzinliden daha geç sürede çıkıyor o zaman?

Dizel ekonomiktir, daha uzun km yaparsın v.s. ama sezarın hakkını da sezara vermek gerekir. Yoksa mesele çamur atmak falan değil.

Yakın zamanda artık dizelleri benzinli gibi seri yapmaya başladılar ancak ne kadar yaparlarsa yapsınlar birisi patlamayla birisi sıkıştırmayla çalışıyor. Her zaman birinde tork diğerinde beygir gücü yüksek olacaktır.

Bu Sayfayı Paylaş