yaklaşık 1 ay önce yeni elantra sahibi oldum. arabayı teslim eden adam, hiç bir şeye bakmanıza gerek yok arabanın herşeyi tam sadece cam suyu koyun dedi. bende bu şekilde arabayı alıp istanbul sinop samsun edirne vb. 3000 km yol yaptım. geçenlerde sol arka lastik hafif inik göründü gözüme. normalde hep kontrol ederim zaten gözle. benzinciye gidip lastiklere hava basmaya karar verdim. fabrika standartı olan 32 ye ayarladım. bastım arkatekere havayı. alet öttü baktım ekrana 38 yazıo. dedim herhalde bu bozuk. kafamda zaten hankook lastikleri takaslayıp goodyear effience almak var. gittim goodyear'a atlattım durumu. bi bakiim dedi. lastiklere bi baktı 40 psi. 32 ye düşürdü. arabanın an itibariyle yol sesi azaldı. bundan sonra olurda yeni bir araba alırsam ilk lastik basınçlarına bakıcam. bayiler lastiklere genelde normalden fazla hava basarlarmış. bu arada normalde satış yapıp para kazanacak olan adamın abi değiştirme yazık. bu lastikler iyidir kullan demesini de buradan takdir ediyorum.
sıfır araçlar uzun süreli lastik üzerinde beklediği için lastik basıncını 40-50 civarına ayarlıyor ki lastik sürekli aynı yüzey üzerinde bekleyip yamulma yapmasın diye yoksa yolda sallama-titreme yapar.aracı satan arkadaş onu eksik söylemiş işte sıfır arabada ilk bakılacak şey lastik basıncı, cam suyu ve benzin-mazot olayıdır
Genelde binek araçlardaki lastiklerde maksimum lastik havası 44 PSI olarak yazar, sıfır araçlarda lastik hem iyi otursun hemde uzun beklemeli durumlarda lastik aşırı inmesin diye fazla hava basılır. Diğer hususlar ise lastikler ısındığında içindeki hava genleştiği için fazla görünür. Örneğin 15 yada daha üstü km yaptıktan sonra ölçümle akşam park edilip sabah lastiklerin havasını kontrol ettiğinizde farklı değerler çıkmaktadır. Diğer bir husus ise yakıt istasyonlarındaki havaların kalibrasyonu çok önemsenmediği için onlar tamamiyle ayrı bir dünya. Benim tavsiyem aracın yüklü ve 2 kişi olarak belirtilmiş hava değerleri vardır. Lastikleri yüklü durumdaki değerlerde hava bastırmanızdır.
Servisler maalesef aracı teslim ederken kontrol etmiyorlar aynı sorunu bizde yaşadık her lastiğin havası farklı idi hemde çok yüksekti.