Merhaba , Dün d100 karayolunda şiddetli yağmura yakalandık. Aracımda kış lastikleri var. Saate 40 km hıza düşüp, sislerimi dörtlülerimi yaktım. Sizce bu videoda yanlış yaptığım bir şey var mı .
Bu tarz aşırı yağmurlu ve sisli havalara ankarada çok yakalandım bence yapılması gereken en önemli şey olduğunuz yer müsaitse arabayı bi yere çekip yağmurun dinmesini beklemek neden derseniz bu havalarda çoğu zaman silecek dahi yetişmiyo millet birbirini hiç göremiyo kaza yapmak an meselesi.Ama bulunduğumuz yer arabayı sağa çekmeye müsait değilse de öncelikle klimayı son ayara getirip camlara vermeliyiz havayı sonra da far sis farı ne varsa açmak lazım görülebilirliği arttırmak için bir de fazla hız yapmamak lazım onun dışında yapılacak pek bi şey yok galiba
Trabzonda yakalandım bir sefer yagmura o günden beri türkiyede yağmur yagıyor diyemedim Sizde silece geçmediği sırada öndeki araç belli oluyor, ben yakalandıgımda sadece silecek geçerken 2-3 cm yer görünüyordu. Kapı fitillerinden bile su gelmişti.
+1 : 40 50 cm derinlikte sudan alt geeçitten geçmekten sakınmak lazım. Eğer geçmek kaçınılmaz ise 1. Viteste yüksek devirle mümkünse yarım debriyajla geçmek ve kesinlikle durmamak şart. Yüksek devir egzoza su dolmasını engelleyecektir. Daha yüksek suya girmek bile bile lades olacaktır.
solu serbest bırakın, camların buğusunu daha erkenden halledin tamamdır işte dün ben de benzer bir hava ile karşılaştım, inatla ve büyük bir başarıyla hele birde beyaz ve gri renkli araba kullanan insanların ışıklarını yakmadan gidişine bir kez daha şahit oldum... bununla birlikte başka yerlerde araba çok yakıyor diye yazmışsınız, geçen kıştan bu yana kış lastikleri ile dolaştıysanız bu lastikler yakıt tüketimine olumsuz etki etmiş olabilir, bu kış da bunlarda devam edecekseniz bir lastikçiye kontrol ettirmekte fayda var...
Videoya göre yaptığınız en büyük yanlış bir yandan kamerayla çekim yapıp diğer yandan araç kullanmak.
Bu tur karli sisli durumlarda sortlu yakmak cok yanlis arkadan gelen araci duruyor zanneder sagdan yavasca ilerlemeli yok olmuyorsa durup bekleyecen
4lüleri yakmak. araç giderken yakılmaz dururken acil bir durum varsa yakılır. Siste yağmurda yakanlar var bazen duruyorlar mı gidiyorlar mı belli değil.
gecen sene afyon antalya arasında buna benzer yagmura burdurda gece yakalandım silecek yetiştirmiyor idi ve far açık olmasına ragmen yolunsınırları belli olmuyor acaba getzin aydınlatması far içindeki şapkadan dolayı iyimi degil ? bu sorunu önceki arabamda renaul 19 yaşamamıştım sanki getzin aydınlatması zayıf gibi geliyor benmi öyle düşünüyorum
bir de kamu spotu yapalım. bu tarz havalar için üretilen SİS FARLARI kesinlikle xenon a çevrilmemeli. xenon sis farları sadece görüntüyü parlatıyor. bizzat denedim sarı lambalar daha güzel aydınlatıyor.
Yağmurlu havada sürmeye bayılırım ben çokça kez aquaplaning yaşadım, böyle 50km gösteren gösterge birden lastiklerin altına giren su yastığı sebebiyle araba suyun üzerine kalkıyor aniden 70km ye çıkıyor direksiyon sağa sola kaçıyor sonra gazı kesince lastik yola temas etmeye başlıyor pat diye oturuyor su yastığı üzerindeki patinaj bittiğinde hız aniden normal seviyeyi göstermeye başlıyor, bu vakaya virajda yakalansam kesin kaçar gider araba, lastiğin hız yüzünden ve yerdeki su miktarı yüzünden tahliye edemediği suyun üzerine çıkıp hızla ilerlerken patinaja girmesine sebep oluyor çok feci bir olay E-5 otoban gibi bir yerde aniden bastıran yağmura yakalanırsanız özellikle rampa diplerinde yada rampa çıkarken rampadan aşağı akan su sebebiyle illa yakalanıyorsunuz, çok şükür şimdiye kadar bana birşey olmadı, yağmurlu havalarda şartlar ıslak olduğu için insanlarda çekinceler çoğaldığından bazı yerler ve yollar özellikle tenha olur özellikle turistik gezi yerleri ve açık pazar gibi yerler boş olur trafikteki çay içmeye giden eğlenmeye giden gibi keyfi dolaşmaya çıkan araç sayısı yağmur sebebiyle azalır yollarda zaruri ihtiyaç taşıyan büyük ve orta boyutlu ticariler olur genelde o sebeple bazı işleri yağmurlu günlerde yapmak kalabalık şehir içi trafiğinde avantajlı olabiliyor ancak İstanbul hariç tabi orası yağmurda kilitleniyor, yağmur iyidir çünki agresif sürücüler yağmurlu havada makas atamazlar atmak istemezler, takip mesafesini daraltmak istemezler yolda sıkıştırma vakaları ve sollama yapmak zorlaşır yada zor olduğu düşünülür bu işlere kalkışmazlar iki kere düşünürler, bu sebeple yağmurlu havada aslında sürüş sınırları agresifler yavaşladığı için sakin sürücüler için daha bir genişliyor rahat hal alıyor rahatsız ederek araç kullananlar ve risk alarak sürenler azalıyor kimse önünü iyi göremediği için hızlı gitmeye çekindiği için herkes sakin sürüyor yağmurda, tabi şimdi geniş sürüş sınırları oluşuyor derken ortamı tenha bulupta kuralları çiğneyip hak ihlali yapacağız anlamında değil . Kuru zemin üzerine ilk düşen yağmur en tehlikeli olanıdır çünki hava kuruyken yolda biriken sağdan soldan rüzgarın getirdiği toz toprak, araçların eksozundan atılmış olan mazot ve motor yağı gibi birikintiler yol ilk ıslanmaya başladığı zaman yolu bir nevi cacık gibi yaparak ekstra kaygan hale sokarlar yağmur şiddetlenip yoldaki su tahliyesi ve araçların yoldan geçişiyle tekerleklerin süpürüp sağa sola savurduğu bu birikintiler yağmurun ilerleyen zamanlarında zemin üzerinden kaybolmaya başlarlar ve ilk yağmur yağmaya başladığı zamana nazaran yol tutunması iyileşir. yağmurlu havada görüş mesafesi düştüğü için göremediğimiz şeylerin sesini dinlemek tahminler yapmak gözle göremediğimiz şeyleri görmemizi sağlayabilir, gerisini zaten otomobil yapacaktır, bakımları tam ise kondisyonu iyi bir otomobil yağmurda sürüş açısından sıkıntı yaratmaz. Şimdi otomatik buğu çözücüler, takip mesafesini söyleyen elektronik sistemler var. Çok yağmur yağacağı zaman haberini alırsam lastik havalarını çok az arttırıyorum bir iki psi bile fazla hava lastik dişlerinin azıcık açılıp suyu daha iyi tahliye etmesine yarıyor ancak bu şekildeyken dikkatlice yavaş gidip çukurlara hızlı dalmamanız gerek kış lastiğiyle buna gerek yok, frenlere basıp ardından suya girmemek gerekiyor yoksa diskler yamuluyor coss diye , su kaydırıcı çok işe yarayan birşey ama etkisi kaybolmaya başladığında kötü oluyor takip etmek sürekli yenilemek gerekiyor, çok yoğun yağmurda arkadan gelenlere görünmek için sadece arka sis farı iş görür ciddi ışık veriyor, dörlü flaşörler zaten arka sis farına göre daha az ışık verdikleri için sis farında daha sonra farkedilip görünüyorlar, önümüzü görmek içinse kısa farlar yada sadece ön sis farları iş görebilir ön sis farlarını yüksek ışık şiddeti verecek şekilde değiştirirseniz işe yarayacağını düşünmüyorum sisli yada yoğun yağmurlu havada önden sıkılan ışık şiddeti arttıkça ön tarafta beyaz bir perde görünmeye başlıyor o sebeple ön sis farlarının ışık şiddeti genellikle düşük tutulur.
Evet sarı renk daha iyi aydınlatır, bu sebepten sürüş gözlüklerinin camları sarı renkge sahiptir. bu arada videoda hatalı olduğunuz yer. sürüş esnasında telefon ile video çekmek
Farları kapatıp sadece sisleri açarsanız görüşünüz iyileşir. Farları kapatmaktan kastım parklarla devam etmek. Uzunları yakarsanız görüşünüz daha da düşer
Yağışlı hava olağanüstü hava demektir , bu şartlar bize bir sürücü olarak hızı en az yarı yarıya ve hatta dahada aşağıya azaltmayı , takip mesafesini iki katına çıkartmayı , görünürlüğümüzü ve görüşümüzü arttırmak için ışık sistemiyle beraber varsa sis farlarını da kullanmamızı emreder bunun dışında ben yağışlı havada 150-160 bastım çok severim bu havaları ancak 40 sn lik tv haberine yol açar ayrıca "Hlepte 40 arşın " atladığını söyleyen varandaşın durumuna düşürür. iPhone 5C cihazımdan tapatalk kullanılarak gönderildi.
Cumartesi günü bende yakalandım istanbul'da gerçekten görüş açım oldukça düştü sileceklerim son hızda bile yeterli gelmiyodu sağdan sağdan yavaş yavaş tamamladım yolu bir şekilde ama bu tarz havalarda trafiğe çıkmak pek mantıklı değil bence.