arkadaşlar aracım tci motor 130,000 de.aracımdan gayet memnunum ama ses problemi oluşmaya başladı.bu ses 1,500 devir ve üstünde geliyo.seri bi şekilde çıt çıt çıt diye.sürekli devam ediyo.bu sorun araç 110,000 de oluştu.o zaman servise sordum.subaplardan dediler.subaplara ayar çektiler ve geçti.ama araçla 500km yol yaptım yine eski haline geldi.servise her gittiğimde ayarlatmaktan bıktım.birde araç düşük devirde gaz yemiyo.5.vitesle 100 km hızın altına düşünce kasıyo kendini ama 100 ve üstüne çıkınca gaza dokunur dokunmaz kafa kaldırıyo. bu 2 sorun neden kaynaklanır.ben hep subapların ayarıylamı uğraşçam.bilgisi olanlar bana yol gösterirse sevinirim.şimdiden teşekkürler...
Merhabalar.... Ses sorununu servis aracılığı ile çözmüşsünüz. Ancak garip olan birkaç durum var. Birincisi supap boşluk sesi genelde düşük devirde veya rölantide daha çok duyulur. Devir arttıkça da rahatsız edici boyuta ulaşabilir. ayrıca supap ayarı 20.000km civarında (servis kontrol periyodu 40.000km)bozulur. Sizin sık sık bozuluyorsa. supap ayar vidalarında sorun var demektir. Her servise gittiğinizde supap boşluk değerleri ölçümlerde kaç çıkıyor? Yani servis sentil ile baktığında (her 500km'de bir) abi bu gene boşluk yapmış mı diyor? Düşük devirlerde (ki kastettiğiniz devir düşük bir devir değil. 5. viteste 100km hız yaklaşık 2500 devir demek.) gaz yememenin birkaç nedeni olabilir. Genelde sıkı supap ayarı buna başlıca nedendir. Yakıt sisteminde sorunlar, pompa avans sorunları gibi nedenler hep kaynak olabilir. Bence aracın pompa avans ayarı ve çıkış basıncı kontrol edilmelidir. Eğer araca rotarlı (avanslı) bir ayar yapıldı ise duyduğunuz ses avans vuruntusu olabilir. Zira kasılmalara şu anda iki neden sayabilirim. Birincisi sıkı supap ayarı, ikincisi avans vuruntusu Düzenleyen : tolgakmg
öncelikle teşekkürler supap boşluklarını ölçtürmedim.usta diyoki abi yine ayarı kaçmıştır falanda oyuncakmı bu ya.geçen yaz marmarise gidiyodum.ayarlattım.ses kesildi.Aydına geldim baktım ses yine başladı birde o kasılma 100 ün altında oluyor.pompayada kış başında baktırdım.hiçbir problem yoktu.elemanları gayet temizdi.ayrıca enjektörlerede baktırdım.onlardada bişiyok. ben en iyisi bir ölçüm yaptırıp,ayar vidalarına baktırıyım. saygılar...
Servis ile şu ayar vidalarını mutlaka görüşün. İlerleyen zamanlarda yerinden çıkan vidalar nedeniyle supaplarınız zarar görebilir. 100km'nin altındaki kasılmayı, 3. ve 4. viteslerde de yaşıyor musunuz. Yani araçta 3. vitesle 1500-2000 devirle ilerlerken hızlanmak için gaza bastığınızda aynı sorunu yaşıyor musunuz? Birde...mutlaka enjektörleri söktürüp kompresyon testine tabi tutturun aracınızı. eğer aracınızda karbon birikimine bağlı supap yuvalarında kurum oluşumu başladıysa, düşük devirlerde güç kaybına bağlı çekiş düşüklüğü yaşarsınız. Ölçüm değerlerini ve supap boşluk ölçümlerini paylaşırsanız sevinirim. Kompresyon testi biraz zahmetli olduğundan ustanız "abi gerek yok" diyebilir. Kompresyon testi motor ile ilgili tüm sıkıntıların ortaya çıkmasında yardımcıdır. Mesela.....Kompresyon testi düşük....ama araçta yağ ve su eksiltme yok...Supap oturma yüzeylerinde karbon birikimi (bunu dışarıdan asla bilemezsiniz) Mesela kompresyon düşük...su eksiltme var....Conta yanık Kompresyon düşük....yağ yakma var...Segman arızası gibi... Düzenleyen : tolgakmg
yok hocam diğer viteslerde o öyle bişi olmuyo. ama bilgileri verdiğin iyi oldu.ben bu yazıları çıktı alıyım.ustayla bi konuşalım. aklıma şu geldi dediğiniz gibi subap yuvalarında kurum olabilir.ona kesin baktırcam.çünkü bir ara araç acayip duman atıyodu.neyse sorunu hallettik.usta dediki araç kurum bağlamış.bi uzun yola çık.140-160 bas demişti kurum çözülür.dediğini yaptım ama,bi kurum temizliğine ihtiyaç duyula bilir teşekürler...
Düşük viteslerde sorun olmaması aracınızın gücünün o devirlerde yettiğine işarettir. Bence bizim araçların klasik sorunu bu. Bir carbon clean yaptırın derim....biraz fayda görürseniz, ikinci kez yaptırıp motor açmadan da sorunu kısmençözebilirsiniz.
hocam saolun bencede bi kurum temizliği yaptırıp,o subap vidalarına baktırayım.zaten araçta duman atma,çekiş düşüklüğü vs gibi sorun yok.sadece o ses beni rahatsız ediyo,birde 5,vitesteki 70-80-90 km deki kasmaları.inşalah halllederim bu sorunları.tekrar tşkler
o vidalar başımıza iş açmaz inş.çünkü yağ değişimine de az kaldı zaten.ama yola çıkçaz diye baktırcam.yola çıkmamızda hiç belli olmaz.ne zaman ahandı çıkıyoz diyecez o zaman baktıracam çünkü vaktim yok.şehir içinde kullanacam aracı yani.nisan sonuna kadar en fazla.yola çıkmadan 1 hafta önce halledicem bunları inş.
arkadaşlar dün akşam temde gidiyorum,kavacıkta araçtan bir ses geldi.hemen çektim.bir baktım sağ çamurluğun alt muhafazası yere düşmüş.neyse arabada çelik tel vardı onla bağladım.şimdi bide başımıza o çıktı.uçları biraz kırılmış ama değiştirmeyi düşünmüyorum.bugün serise gidip. tutturucam yerine bi şekilde saygılar...
hocam kompresyon testine soktum aracı.bi kaç sefer ölçtüler yok ıslak kuru ölçüm falan onların değerlerine göresonuç supaplarda az kaçak varmış,yayları aşınmış ve kurum bağlamış.yayların bi kısmı değişti.kurum temizlene bildiğince temizlendi.bu işi bilen bi ustaya götürdüm bu sefer tanıdık vasıtasıyla.daha sonra hava filtresi,yağ filtresi,mazot filtresi ve yağ değişti.o düşen muhafazayıda taktık.aracı temde denedim harbiden ses gitti.kasmada kalmadı.5.vites 70 le gidiyom gaza dokundunmu yine kafa kaldırıyo. yalnız usta dediki 1-2 bin km euro disel kullan.kurum varsa iyice açılsın.pek sanmıyorum ama yine de koyucam.salı günü çıkıcam yola.istanbul-ayvalık-çeşme-kuşadası-bodrum-marmaris-fethiye-alanya-afyon üstünden tekrar istanbul.sonra bi 10 gün aradan sonra mersine gidecem. o yüzden iyi oldu.böyle uzun yolculuklarda araçta en ufak bir kusur olursa zehir geliyo yollar bana.şimdi harbiden mutlu oldum... )) Düzenleyen : sazlı