Arkadaşlar; Ben gibi Yetkili Servise daha önce gitmemiş (Özellikle de Hyundai Aracını yeni alıpta yolu henüz Servise düşmemiş) araç sahipleri için Serviste sistem nasıl işler? RAndevu olayından tutunda,arıza tespiti,yedek parça alımı,kafaya takılan sorular hakkında bilgi edinebilme vs vs...İşleri nasıl yürüyor? Bu gibi konularla ilgili tecrübeli arkadaşlar bizleri bilgilendirebilir mi? Mesela aracın enjektöri ne durumda bilmiyoruz diyelim.. Sadece durumu hakkında bilgi almak istediğimizi düşünelim..(Hemen yaptırılmayacak ama sadece fiyat alınacak ve enjektörlerin durumu hakkında bilgi edinilmiş olacak..) Bunu yapabilmek serviste mümkün oluyormu? Yoksa aracı verdiniz enjektörlere bakıldı..İster işlem yaptırın ister yaptırmayın yine de belli bir ücret ödeniyormu sırf bu baktırma işlemi için? Yoksa size gerekli bilgi verilip şayet o an yaptırmak istenilmiyorsa elinizi kolunuzu sallayarak hiç bir ücret ödemeden çıkıp gidiliyormu? Birde diyelimki sanayide tanıdık iyi bir ustanız var..Atıyorum debriyaj baskı balata değişecek..Hyundai Yetkili Servise gelip yedek parça bölümünden fiyatı herneyse ücreti ödenip parçalar alınıp değişimi serviste yaptırmadan çıkıp gitmek mümkünmü? Yoksa servisten orjinal parça almak demek o parçayı mecburen serviste yaptırmakmı demek? YAğ değişimi içinse tam tersi bir sorum olacak...Atıyorum ben aracıma Motor yağı için kesinlikle ve kesinlikle MOBİL1 koydurmak istiyorum..Ama servis CASTROL kullanıyor..Bu durumda ben dışardan paramla MOBİL 1 yağ alıp sadece değişim işini servise gelerek yaptırabiliyormuyum? Sorular basit gelebilir belki ama servis tecrübesi olmayan ben gibi kullanıcılar için yararlı bilgiler olacağını düşünmekteyim... Teşekkürler...
Birde diyelimki sanayide tanıdık iyi bir ustanız var..Atıyorum debriyaj baskı balata değişecek..Hyundai Yetkili Servise gelip yedek parça bölümünden fiyatı herneyse ücreti ödenip parçalar alınıp değişimi serviste yaptırmadan çıkıp gitmek mümkünmü? Yoksa servisten orjinal parça almak demek o parçayı mecburen serviste yaptırmakmı demek? kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil parçayı servisten alıp istediğiniz yerde yaptırabilirisiniz YAğ değişimi içinse tam tersi bir sorum olacak...Atıyorum ben aracıma Motor yağı için kesinlikle ve kesinlikle MOBİL1 koydurmak istiyorum..Ama servis CASTROL kullanıyor..Bu durumda ben dışardan paramla MOBİL 1 yağ alıp sadece değişim işini servise gelerek yaptırabiliyormuyum? bu olmaz servis fabrikanın belirlediği ürünleri kullanır ama tanıdık olursa ona bişey diyemem
Konu garantili ve garantisi bitmiş araçlar için farklılık gösterir. Istediğiniz tüm parçaları servisten alabilirsiniz bu olağan birşeydir. Illa serviste takılması gerekmez. Dışarıdan herhangi bir parça getirip taktırmak istediğinizde bu tamamen o servisin inisiyatifi doğrultusunda olan durumdur. Yağ ile sorunuzda ise bizim opel aracı devamlı yetkili servise götürürdük yağı dışarıdan alır götürürdüm problem olmadı hiç
güzel konu çok faydalı olabilir. özellikle biz gibi sıfır hyundai alanlar için. takipteyim inşallah faydalı bilgiler gelir.
Sıfır araç alıp garantiyi bozmak istemiyorsanız mecburiyetten enaz 5 yıl garantı boyunca gideceksiniz.
Servisteki Yağı Küçümsemeyin.. Shellin Sadece Hyundai İçin Özel Ürettigi Bir Yağ Kullanılıyor.. Bu Yağı Hyundai Servisleri Dışında Dışarda Bulamazsınız. Mobil 1 E Takılmayın Yani Şu Zamana Kadar Mobil , Magnatec , Edge , Po, Opet , Shell,Elf Kısacası Hepsini Kullandım İnanın Bir Kere Farkını Hissetmedim. Şu Anda 3 Bakımdır 5W-40 Edge Kullanıyorum Ondada Parça Aldıgım Yer Genelde Onu Sattıgı İçin Kullanıyorum.
Servisteki yağlar 200 lt'lik varillerde geliyor, ama bana bu varil ne zaman açıldı ne zamandır yağ orada duruyor, ne kadar zamandır yap hava ile temas etmekte bunları malesef bilemeyiz. Şimdi insanlar yazımı okuyunca bu kadar pimpirikli olmamak gerekir diyecek iyi ama arabama serviste konulan yağ orjinal 4-7 lt'lik orjinal kutusunda paketlenmiş yağdan daha pahalıya satılıyor ? Son bakımda benim arabama aşağıdaki linkteki yağdan konuldu 10w/30. Bu yağ şimdi servis dışında bulunmaz mı Ersin ? http://www.shell.com.tr/products-services/on-the-road/consumer-lubricants-tpkg/cars/find-right-car-oils/helix-hx7/diesel-hx7.html
randevulu gittiğinizde servis sizi bekliyor olur.süprizlerle karsılasmamış olursunuz.zira serviste sınırlı sayıda lift ve personel vardır.yaptırdıgınız bakım esnasında aracınız genel kontrolleride yapılmış olur..ama sizin şikayetiniz varsa ona yagunlasıp daha detaylı incelenir.aracınız garanti kapsamındaysa şikayetleriniz için ücret talep edilmez. serviste kullanılan yağlar genelde kalitesini ispatlamış yaglar oluyor.piyasada adı sanı bilinmedik yağ kullandıklarını görmedim.sorun olacagını sanmıyorum..200lt lik varillerde geliyor ama o varil en fazla 2-3günde bitiyordur.bir günde bitiren servislerde vardır.ayrıca direk pompaya baglanır havayla teması yoktur. orjinal parcayı servisten alıpta montajını dışarda yaptırmak bana pekde mantıklı gelmiyor acıkcası..zaten servisten alıyorsunuz bari değişiminide servise yaptırınki yapılan işin 2yıl garantisi olsun. ben baskı balatayı değiştirirken dışarda 750tl idi servis 1100tl ye yaptı.hem orjinal parça kullanılmış oldu hemde yapılan işin garantisi..hatta şunuda anlatayım ilk takılan baskı balata seti hatalı çıktı montajı yaptılar arac teste cıktı silkeleme oluyordu aracı bana teslim etmeden tekrar değiştirdiler parcayı. ben parcayı alıp dışarda yaptırıp böyle bir sorunla karsılassaydım usta parca hatalı derdi servis montaj hatası derdi ben ortada kalırdım. ben yetkili servisin tercih edilmesinden yanayım tabi kalitesini ispatlamış yetkili servisten.
Ben pek ihtimal vermiyorum o 200 litrelik varilin 3-5 günde biteceğini. Öyle servisler varki o varili 2 ayda bitir yada bitiremez. Sonuçta varilin içindeki yağ eksilince boşalan kısma hava doluyor. 200 litrelik varilin bitmesi için o yağa uygun ortalama 40 araç gelmesi gerekir diye düşünüyorum. Hal böyle olunca benim arabama ne kadar süre beklemiş yağ konulacak aşikar, ki servis bu yağı ucuzada vermiyor herkesçe bilindiği gibi.
Bir Yağ Değişiminden Ortalama 5 Litre Yağ Gitse 40 Araç Yapar. En Fazla 3,4 Günde Biter Bu Varil. Tabi B.Şehirler İçin .. Hyundai Sayısı Az Olan Şehirler İçin Bişey Diyemecegim
ben ne zaman servise gitsem hep dolu..varilin 1hafta yeteceğini sanmıyorum..haftada 40 arac nedirki servis için..ağzı sürekli kapalı varilin içine hava dolsa ne olcak.sonuçta aracın içinde o yağ 1yıla kadar kalıyor 1hafta varilde kalmış ne olabilirki.
Hangi servise giderseniz (Yetkili Hyundai Servisine) hangi memlekette olursanız olun istisnasız bu bahsettiğiniz SHELL HELİX HX7 AH den mi konuluyor? Eğer öyleyse benimki gibi garantisi dolmuş araçlar için bu yağı sanayide bulup değiştirmek istiyorum..(Hiç olmazsa Ustaya yağ değişimi için ayrı ücret vermekten kurtulmuş olurum! Yağı serviste değiştirtmeye kalksam en 50-60 TL işçilik yazarlar değilmi?
değerli arkadaşlar, bu yağ değişimi yetkili servis dışında yaptırsak daha mı ucuz maliyette mi olur, aracın yağ, filitre ve klima bakımlarını ayrı ayrı yerlerde yetkili servis dışında yaptırsak, yetkili servise sadece balata disk vs şeyler için bakıma götürsek toplam maliyet azalır mı yoksa aynı hesaba mı denk gelir, yetkili servise sordum yağ değişimi filitreler klima bakımı için çok şişiriyorlar ama asıl önemli şeylere pek bakmıyorlar gibi geldi, balatalara ve disklere veya işte diğer detaylara niye önem verilmiyor, normal bakım sürecinde neden böyle acep,
Aracın arzızasına bakan Usta yada Ustalar neler yapıyorlar? Servislerde bekleme salonlarında kafanızda bu soruların cevabıyla meşgul olurken aracınıza ne yapıldığını görememek, bilememek (Dahada kötüsü 15-20 m ilerinizde servis tamirhanesinde aracınızı uzaktan görebildiğiniz halde yanına gidemiyor olmak..) çok kötü bir olay... Biz Millet olarak yapımız gereği iş yapan (İşlem yaptırdığımız) Ustalarla birebirde muhabbet ederek,gerektiğinde bilgi aktarıp,bilgi alarak arada bir çay içerek karşılıklı konuşarak iş yaptırmayı severiz..Usta biryandan şikayet konusuyla ilgili araştırma yaparken diğer yandan biz kafamıza takılan başka sorunlar hakkında Ustaya danışıp bilgi almaya çalışırız..Ya da Usta arızayı ararken var olan o an da gördüğü,tespit ettiği başka bir eksiklik hakkında bize bilgi versin isteriz.. (YAptırmak istenirse kaç liraya malolacağını,yaptırmadan binmeye devam edersek bir sorun olup olmayacağını vs vs..) Bu yönlerden bakıldığında Servis işi daha çok, cebinde parası olanın ya da İşleri nedeniyle Sanayiyle,Ustayla şunla bunla uğraşacak vakti olmayanların tercih edebileceği yerler olarak cazip duruyor.. Tamam.. Serviste de aracın işi bittiğinde Usta size kısa da olsa ne gibi işlemlerin yapıldığı hakkında bilgi veriyor fakat kafanıza takılan sormak istediğiniz soruları acele etmeden sorarak yanıtlamasını beklemeniz çoğu zaman mümkün olmuyor..(Çünkü Ustayı diğer randevu saati verilmiş başka bir araç bekliyor oluyor..) Dolayısıyla siz servisten çıktığınızda bir yandan ''Ne iyi ettimde Servise verdim aracı..Oh! üstündeki parça atıldı,yerine Orjinal parça takıldı..'' diye düşünürken diğer yandan da ''Acaba eski parça direk değiştirilmeden tamiri mümkün değilmiydi ki? İnsan değiştirmeden önce bir sorar kardeşim..Bak Cenk bey,falanca kısımda şöyle bir sorun var ama öyle hemen değiştirilmesi gerekli bir şey değil..Kafan rahat olsun bu şekilde bin..demez mi? gibi kafa da bin Tilkiyle dolaşır durursunuz Sabah sabah çenem düştü valla... :RpS_thumbup: