Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Sert Fren Pedalı

'Yumurta Kasa Accent Forum - Club X3' forumunda Sekoc tarafından 18 Nisan 2014 tarihinde açılan konu

1. Sekoc

Sekoc Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    492
    Ad Soyad:
    Emrah Topçuoğlu
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Diğer Modeller
    Arama yaptım ama benzer bir konu bulamadım. Bugünlerde fren pedalının sertleştiğini hissediyorum. fren pedalına basınca tutmasında bir sorun yok. boş yolda giderken denedim frenler tutuyor ama fren pedalı sanki daha bir sert gibi. hidrolik seviyesi normal, frenlerim abs değil. Neden olabilir sizce ?

2. Serkan1978

Serkan1978 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    103
    Ad Soyad:
    Serkan S
    Yaşadığınız Şehir:
    39-KIRKLARELİ
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.5 (1994-2000) X3
    benim aracımında bir ara fren pedalı sertleşmişti daha sonra frenlerden hava aldırttım o gün bugündür sıkıntı yok.başlangıç olarak hava aldırtmayı deneyebilirsin.umuyorum sadece bu ilk aşamada sıkıntın çözülür..

3. rpurcek

rpurcek Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,932
    Ad Soyad:
    Rıza
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Fren sisteminizde hava var gibi görünüyor. Fren hidrolik yağınızda özelliğini kaybetmiş olabilir. Hidrolik yağını değiştirmekte fayda var. Önceki aracım ford escot tu. Fren sertti hava aldırdım pek fayda etmedi. Komple fren yağını değiştirdim sorun çözüldü.

4. Ersin

Ersin Yönetici

Alınan Beğeniler:
    3,715
    Ad Soyad:
    Ersin C.
    Yaşadığınız Şehir:
    52-ORDU
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Hava varsa mantiken bosluk olacagi icin yumusar sertlesmez :)

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

5. Sekoc

Sekoc Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    492
    Ad Soyad:
    Emrah Topçuoğlu
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Diğer Modeller
    Hidrolik siyahlaşmış kirlenmiş yeşil renginde. Komple hidroliği boşalttırıp değiştirsem ne kadar tutar bi malumatınız var mı.?

Tapatalk

6. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    fren sisteminde bulunan hidrolik rutubet alma özelliği taşıyan bir yağdır siz frene bastıkça diskler ve balatalar ısınır ve aracı park ettiğinizde soğur bu olay sürekli günler aylar geçtikçe ısın soğu ısın soğu fren boruları ve tüm fren hattında kondanse dediğimiz iç dış ortam ısı farklılığı nedeniyle buhar ve nem birikmesi yapar fren sistemi kapalı devre de olsa bu yaşanır ve zamanla hidrolik sıvısı nem alma özelliğini kaybeder frenler biraz sertleşebilir

bir başka konu ise balataların uzun süre kullanımı sebebiyle ısınma ve soğuma yaşaması sonucu sertliklerinin artmasıdır sertleşen balatalarda fren sertliğine sebep olur

westhinghouse emme manifoldu vakumunu fren pedalını yumuşatmada kullanır westhinghaus hattında bir tıkanıklık fren pedalını sert yapar

fren hidroliğini değiştirecekseniz muhtemelen aracınız DOT3 yağ kullanıyor olmalı piyasada yarım litresi 10-15 lira civarıdır iyi bir frenci de en çok 20-30 lira işçilik alacaktır:)

Sekoc bunu beğendi.
  7. Sekoc

Sekoc Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    492
    Ad Soyad:
    Emrah Topçuoğlu
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Diğer Modeller
    Normal bir tamirci yapabilir mi sizce bu işlemi yoksa "FRENCi" ünvanına sahip mi olmalı ?? Balatalar yeni ağustos gibi değişti.Ama fren hidroliği pek güzel görümüyor gözüme.

8. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    En iyisini tanidiginiz guvendiginiz bir tamirci yapabilir, sadece fren ile ilgilenen tamirciler var ancak siz tamirciye gittiginizde ilgi alani degilse zaten anlamam diyecek ve sizi frenciye gonderecektir, tanidik bildik biryer yok ise, çevredeki diger tamircilere sorup fikir alabilirsiniz fakat en iyisi guzel is yapan bilindik bir yetkili servistir ancak pahali ve araci hemen vermezler

9. Sekoc

Sekoc Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    492
    Ad Soyad:
    Emrah Topçuoğlu
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Diğer Modeller
    Fren hidroliğini komple boşalttırıp yeniletmeyi düşünüyorum. frenler önemli.

10. rpurcek

rpurcek Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,932
    Ad Soyad:
    Rıza
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Birçok usta yapar bu işlemi. Çoğu yerde de artık makina ile yapıyolar yağ dolum ve hava alma işlemini. Elle yapıldığında Debriyajın hidrolikse debriyajdan başlayarak sıralamaya göre çapraz olarak alıyıno hava.

11. D@rk34

D@rk34 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    4,260
    Ad Soyad:
    Tansu Tansu
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.5 CRDI (2003-2005) LC
    Merhabalar burada konusu varken tekrar açmıyım dedim yardımcı olursanız sevinirim.
    2 sene önce uludağdan inerken frenler iyice boşalmış ve dibine kadar basınca zor tutma yapmıştı bir süre bekliyince düzelmişti ama geçenlerde kartepe den inerken tekrar oldu frenler boşaldı debryaja basar gibi frene basıyordum sonuna kadar ve hiç tutmuyordu zar zor el freni ile durup kaputu açtım fren hidroliğine baktım yerindeydi orasına burasına baktım kaçak yok ama pedal boştu yani biraz bekledim çalıştırdım pompaladım kapadım filan neyse bi yarım saat sonra filan yavaş yavaş kendine geldi yavaş yavaş gittiği gibi aynı şekilde geldi ilk önce ucunda tuttu sonra gittikçe yükseldi bunun nedeni nedir benim aklıma hidrolik geldi değiştirmedim hiç 2 senedir yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

 Tapatalk aracılığı ile gönderildi 

12. Woody

Woody Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    32
    Ad Soyad:
    Fatih Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    bence yağ değiştirilmeli öncelikle sonrasında fren sistem ve ekipmanları muayene edilmeli
    tabi uzmanlar gerekli bilgiyi yazacaktır.

13. monk_06

monk_06 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    Koray Yılmaz
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Mrb umarım yardımcı olabilirim.Benim önceki aracım POLO idi aynı sorunu ben de behsettiğiniz gibi yaşamıştım.Ustam ana fren merkezindeki lastiklerin eskidiginden dolayı kacırma yapıp fren hıdrolıgının ısındıgını soyleyip ,tamırını yapmışlardı ve sorun düzelmişti.İnşallah yardımcı olabilmişimdir.

14. D@rk34

D@rk34 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    4,260
    Ad Soyad:
    Tansu Tansu
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.5 CRDI (2003-2005) LC
    yardımlarınız için teşekkür ederim.En kısa zamanda götürüp göstermem gerekiyor. :)

15. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    frene her bastığınızda disklerin pad ların kaliperlerin ve oradanda hidrolik fren akışkanının sıcaklıkta tavan seviyelere çıkabildiğini unutmayın fren hidroliği ısınıp kaynıyor halk arasında fren şişti derler kaliperlerden pistondan aldığı ısıyla kaynamış bir hidrolik, 400ºC olmuş diskler hatta ısıdan genleşip sıkışan fren pistonu ile fren tutmuyor sonra, dik ve uzun rampa inerken çıktığınız viteste inin gitsin işte, biraz fren biraz kompresyon

Kaynamış hidrolik demek yağ buharıyla fren yapmaya başladınız demek olduğundan pedal yumuşar da yumuşar hidrolik akışkanı soğuyup sıvı hale geçince pedal sertleşir

şiştiğinde tutmuyor sonra soğuyunca düzeliyor frenler, ama zararda görmüş oluyor. 35000km de balata söktürüp baktım 8-9mm si duruyor daha, bazıları 20000kmde disk tornalatıyor.

16. i20 Troy

i20 Troy Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    125
    400 derece mi... harbi mi frenler o kadar sıcaklığa çıkıyor mu ? Siz ciddi misiniz...

Ben 120 tonluk hidrolik presimde 250 bar da o kadar sıcaklık görmüyorum... harbi o kadar çıkıyor mu ?

17. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    en çok ısınan yer hidrolik sıvısı yada pistonu değil, en çok ısınan yer fren yaparak sürtünmeden dolayı ısınan fren diskleri ve balatalar oradan yüzeyden dağılan ısı kaliper üzerine fren pistonuna oradan da hidrolik sıvısına geçiyor hidrolik sıvısı basınç sebebiyle o kadar ısınmıyor fren yaparken oluşan disk ve balata sürtünmesi kaliperler ve piston hepsi dipdibe birbirine montajlı bağlı oldukları için komple ısıyı alıyorlar. Fren hidrolik sıvısı işte bu şekilde ısınıyor ve kaynarsa fren etkisini yitiriyor.

elbette basınç ile oluşan ısınma değil bu:)

şu videoda merdiven altı bir fren diski testi var oraya bakabilirsiniz kıvılcımlar duman hepsi gözüküyor dikkat ederseniz ısınmanın sebebi fren pedalına çok basmak değil frene uzun süre basmak ısınmayı arttırıyor.

şu da bir benzeri

ısınarak kor hale gelmiş diske el sürmek istemeyiz birkaç kez kendi aracıma sert fren sonrası disklere el sürdüm parmağımın derisi halen ön sol fren diski üzerindedir metal kor hale gelebilmek için yaklaşık 400 derece sıcaklık ister heralde:) bilimsel biri değilim ben diyeyim 300 başkası der 500 ama resimlerde videolarda görüldüğü gibi kor hale gelene kadar ısınabiliyor kaç derece denebilir buna? frene ne kadar süre basıldığına bağlı

otomobil yarışı sever misiniz? yada izler misiniz pistte koşulan yarışları? bu alttaki resimler virajlara girmeden önce yapılan sert frenajlara ait, resimler arıza yada problem ile ilgili değildir resimdeki tipte otomobillerin tipik bir frenleme biçimidir.

frenlerin ne kadar ısınacağını hesaplamak için döküman bile var içeriği ve hesap yöntemini pek anlamadım ama paylaşmak istiyorum şu alttaki linkte otomobil tasarımı konusunda bir fren sisteminin ne kadar ısınacağı hangi malzemenin hangi ebatta ne şekilde kullanılacağına dair bilgiler içeriyor, yani fren sıcaklığı kullandığımız otomobilin tasarımına yansıyor binek araçlarda soğukken performans veren frenler yarış otomobillerinde belli bir sıcaklığa ulaşmadan performans vermez zaten pist şartlarında sürekli sertçe frene basarlar frenler sürekli sıcaktır soğukken tutmaz ancak binek otomobilde çok ısınırsa tutmaz o yüzden bir yarış yada tuning kaçan fren sistemleri aslında binek araçlara pek uymaz.

http://www.comsol.com/blogs/wp-cont...-modeling-heat-generation-in-a-disc-brake.pdf

yavaşlama ve durma hususunda faydalı olursak ne güzel:) frenler mühim şeyler çoğu kişi hafif tatlı bir viraja girmeden freni hafiften yoklar halbuki çoğu kez gerek yoktur belki çok rahat dönebilecektir. Yada kırmızı ışığın yandığını görürüz ışığa 50 metre kalana kadar gazlarız sonra fren yaparız ya....buna da gerek yoktur hem fazla yaktırır zaten, baktık 200-300 metre ötede kırmızı yanmış çekeriz gazdan hyundailerin çoğu kompresyonu bol arabadır yaklaşana kadar epey yavaşlar hele eski tipleri, motor yağınız motorunuz iyiyse takın küçük vitese dik rampalarda insin araba motor deviri 2500-3000e çıksın daha geçmesin benzinliye dokunmaz dizelde 500 devir altı olacak:)

hiç basmayıncada sağırlaşıyor frenler. Ara sıra basıp disklerde biriken pasları atmak gerek

En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 1 Şubat 2015
  18. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    balatadan balataya çok fark ediyor. 20tl ye balata satıyorlar ama bitmiyor. :) kullanılan trafik otomatik olması da fark ettiriyor. bizim 20-25binde ön 40binde arka balatalar bitiyor. asbest kullanılmayan balatalar çabuk bitiyor. 108binde diskler değişti. diskler değişmeden önce balatalarda bitmişti pedal çok aşağıda tutuyordu ama mesela pedala bastınız aşağıda tutmaya başladı bırakıp tekrar bastığımda şişmiş olup daha yukarda daha iyi tutuyordu. bunun sebebi nedir. balata disk değişince normale döndü yukarda tutuyor.

19. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    20 tl ye satılan balatalar bitmez ama diskleri bitirir, otomatik araba biraz fazla fren aşındırır doğal olarak:) frenlerde balata bittikçe üstteki hidrolik kabından fren hattına ilave yağ alıyor, hat içerisinde biten balatadan dolayı pistonlar ileride kaldığı için hat içindeki boşalan alan üstteki kap tan ilave yağ ile doluyor elbette bu da biryere kadar fren balatası bittikçe fren hidroliği seviyesi de azalıyor, kaliperlerdeki fren pistonları aşınan balata sebebiyle normalden ileride çıkık halde duruyor ama frene bastıkça sistem pedalı bu şekilde tekrar kurup yapılandırıyor pedal yukarıda tutmaya devam ediyor, sizin dediğiniz frenin aşağıda tutması durumunda ise fren kaliperi pistonları herhangi bir sebepten ötürü disklerde balans yada kaliperlerde boşluk gibi bu balatayı iten pistonlar tekrar geri kaçarsa pedal yine aşağıda tutar sonra pompalayınca yine yukarıda tutar, hidrolik debriyajlarda öyle otomatik ayarlıyor böyle çalışıyor diye duydum ama hiç araştırmadım etmedim, sadece teoride bu kadar biliyorum, frene basınca hidrolik sıvısının bir kısmını sıkıştırıyorsunuz seviye tamamlayan yada yağ ölçülen kaptaki kısmı yukarıda basınçsız alanda kalıyor. Balata bitip fren sıvısı yetersiz kaldığında buradan geri akıyor

şurada kaba tabirle anlatılmış

arada pedalı yumuşatmaya çalışan vakum ile basınç üreten westhinghouse var oradan abs valflerine giden borular var ön ve arka fren hatta sağ sol akslarda dengeyi ayarlayan merkezi fren hattı var frenler motordan daha karmaşık :)

20. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    hee anladım. ben ilk frene bastığımda hidroliği sıkıştırıyor ama balata-disk bitik olduğu için aşağıda tutuyor pedalı bıraktığımda hidrolik kabından yağ alıyor tekrar bastığımda yukarda tutuyor yağ aldığı için. ama anlamadığım 4teker disk fren. bildiğim kadarı ile disk frenlerde ayar yok yani bu yüzden balata bitik olsa dahi balataları diske itip o şekilde hazır tutup yine de yukarıda tutması gerekmez miydi.?

Bu Sayfayı Paylaş