yeri burası deyil biliyorum ama benim problemim var .yeni üye olduğum için konu açamıyorum .mecburiyetten burada yardım arıyorum. d4bf turbo dizel motorlu starex imin ,subap ayarlarını yaptırdım birgün sonra piyano milini kırdı.gittim aynı ustaya değiştirdim.birkaçgün sonra emme piono sunu kırdı.yine değiştik .ustaya sordum kaç sentille ayarladın diye 0,25mm dedi başka ustalarada sordum onlarda 0,25mm dediler .ve yine başkabir pano tuşunu kırdı .bidaha kırdı derken 5 kez bu olayı yaşadım usandım artık .ricam şu bilen ustalar varsa yazsın buraya .bu motorun sentil değerleri motor sıcak iken kaç :? mm motor soğuk iken kaç:? mm olmalı birde forum kurallarından olan,10 mesaj ile kayıtlı üye olabilme.kuralını protesto ediyorum. birçok foruma uyeyim hiç birinde böylesi bi uygulama yok kayıt formunu zaten doldurduk.yeterli deyilse form da gereken bilgi maddelerini artırırsın. gibi. forumlarda cevap ararken engelle karşılaşmak hiç hoş deyil
iyi pazarlar hayırlı kandiller dilerim... Külbütör baskı mekanizmasının (supap piyanosu dediğiniz) kollarından bazılarının, son supap ayarından sonra kırılmasının sebebi supap boşluk ayarından olması zor bir ihtimal...Zira aşırı boşluk verdiklerini düşünürsek, motorunuzun aşırı şıkırtılı çalışması, çekişinin düşük olması gerekir....Bu sorunlar yoksa; 1- Arızanın başladığı ilk supap ayarında, sente ayarı ile oynandı. Supap zamanlaması bozulduğu için dengesiz çalışmaya bağlı kasılma ve kırılmalar var... 2- ilk yapılan supap ayarında külbütör mekanizması yerine kasıntılı oturtuldu yada mekanizması gevşek bırakıldı. Zamanla çalışmaya bağlı olarak külbütör mekanizmasının her iki yatağında (yada birinde) aşınma yada kasma meydana geldi...bu kontrol edilmiyor her seferinde ve siz her değişim sonrasında farklı supap larda sorunlar yaşıyorsunuz... 3- Supap ayarı motor sıcakken yapılmaz...O sıcakken soğukken ifadesi, aslında ayarın yapıldığı yerin sıcaklığını temsil eder...O yüzden genelde supap ayarı sıcak soğuk değerlerinin ortası tercih edilir...Mesela Erzurum gibi yerd soğuk değeri tercih ederken, Adana gibi yerde sıcak değeri tercih edilir. Ama her ikisinde de motor tam olarak soğumuş olmalıdır. ....Yoksa...motor sıcakken supap boşluk ayarı yapmak yanlıştır... 4- uzak da olsa...usta 0.25mm boşluk vermiyor. Sanırım daha fazla bir boşluk veriliyor. Ama bunu şıkırtı olarak duyardınız...Bende kitapçiği vardı ama bulamadım...Bulunca sizinle paylaşırım. Ama bu motor için ideal olan emme egsoz 0.15,0.2mm olması normaldir. 10 mesaj konusunda da....Bir çok katılımcı burada herhangi bir araştırma yapmadan, herhangi bir sohbete katılımcı olmadan öylesine bir soru sorup gidiyorlar...Ayrıca birçok saçma konuda tartışma olması amacıyla anlamsız konular açıyorlar. Bu nedenle 10 mesajdan sonra yeni konu açma yetkisi verildi üyelere...
herşeyden önce konuya duyarlılığınızdan ötürü teşekkür ederim siz daha düşük bir değer dediniz.emme 0,15mm egzoz 0,20 . bu değer sıkı olacağını sannediyorum,çünkü her seferinde kırılan piano tuşunun yatağında ve piano mili üzerinde yatak sarması gözlemledim bu demektirki motor ısınınca ısınan maddeler genişlediğinden .subap boyları uzuyor ve piano boşta kalmayıp yatak yağlaması yapamadığını düşünüyorum. durum boyle iken daha sıkı bir ayar nasıl bir durum yaratır ? kapak üstü yağlamayı seyrettik normal, heryerden fışkırıyor kitapcık var dediniz .bulursanız bizahmet bu motorun ayar değerlerini yazarsanız memnun olurum
supap ayarının sıkı olması, kırılmaya neden değildir. Ayrıca, sıkı supap ayarı genellikle açık kalan supap yuvalarının kompresyon kaçağına bağlı olarak performans düşmesine neden olur motor hararetli çalışır. Ancak sıkı supap ayarı kırılmaya neden değildir. Zira supap ayarı, aslında supap milinin motor tam ısıya ulaştığında piyano tuşu ile arasındaki boşluğu kapatması için verilir... sizin sıkıntınız iki sebepten olabilir...Dediğim gibi ya piano mili salgılı yada kasıntılı dönüyor, yada motorunuz tam yağlama yapmıyor. bunun için yağ pompasının sağlıklı çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi gerekir. motorunuzun km'sini ve mümkünse yanık parçaların resimlerini gönderebilir misiniz?
(Dediğim gibi ya piano mili salgılı yada kasıntılı dönüyor) dediniz ,piano mili donmez sabittir piano tuşları onun üzerinde hareket eder.siz yoksa egzantrik milindenmi bahsediyorsunuz .ordaki herşey yenilendi yataklarında bi sorun yok bende baktım sarma falan yoktu .yağlama guzel dedi usta aracın km si 165 bin hasarlı parçaları her seferinde tamircide kaldı yarın bakim atmamış ise resim çeker koyarım buraya.. emme0,15 egzoz 0,20 yaptırayımmı usta .ne dersin bide onu deneyelim