benim bacanağımın opel vectra b 2000 motor bir aracı var geçen hafta beraber ığdıra gittik ben kendi aracımla o da kendi aracıyla......hava aşırı sıcaktı geri dönüşte öğlen sıcağındayokuşlarda bacanağın hararet 100 ü geçince sağa çekti bende durdum ama benim hararet hiç çıkmadı...neyse bi baktık yedek su deposu boşalmış su doldurdukyokuşlardan sonra düz yolda hararet bi daha çıkmadı....bacanağım ustaya götürmüş hortum kelepçelerinden kaçırıyor demişler biiki hortum ve kelepçe değiştirmişler tamam demişler.....ama bacanak kullanınca olmadığın anlamış termostat demişlergittiği usta termostatın içinden yaylı bi parça çıkarmış kışa doğru yeni bi termostat alırsın demiş o da çare olmamış...kalorifer musluğu demişler internette 25 tl olan malı burda 75 e satmışlar kazığı sağlamdan atmışlar....yine olmamış bu sefer radyatör tıkalı demişler değiştirelim bacanak tabi bu kadar işlemden sonra yok demiş radyatör kalsın değiştirme demiş, daha sonra işyerinden bi arkadaşı radyatör kireçlendiğiiçin yedek su deposuna kireç sökücü at (kendi arabasında işe yaramış) bu kireç sökücü nasıl yapıyorsa motorun arkasında ki ahtapot hortumdan komple suyu boşaltıyordaha sonra yeni su koyunca hiç akıntı vegözle görülür bir eksilme yok...yine ustasına gitmişusta bu kireç sökücü başka zararlar verebilir iyi etmemişsin demiş internette satılanradyatör temizleyicileride tavsiye etmem diyormuş.....bu arabadüz yolda rüzgarı karşıdan aldığı için hararet 80 lerde geziyormuş ama şehir içine girince yani yavaşlayıp karşıdan rüzgar gelmeyince 90 üstüne aniden çıkıyormuş...en son işlem usta dün bukireç sökücü bi yol bulduysa antifirizde bulur diyerek çıkma antifiriz doldurmuş, antifiriz iz bıraktığı için kaçırdığı yeri buluruz diyor...bugün sabah bacanak arabayı çalıştırınca tüm antifirizin boşaldığını görmüş ve normal su eklemiş benim yanıma gelmiş(35 km yol) yine düz yolda hararet sorunu ve su eksiltme yok....ama şehir içine girince hareret90 üstü...şimdi bulunduğumuz ilde iyi bir usta bulamıyoruz bacanağıman korkusu 20 güne kadar uzun yola çıkacak yolda bu başına sıkıntı olursa diye korkuyor...sizce ne yapmalı sizin teşhisiniznedir???
Bi kere antifiriz tek başına konmaz, bütün çürükleri açar ayrıca dayanma derecesi de -12'dir...yapılacak ilk şey suyunu tamamlayıp durduğu yerde yüksek devir çevirip gözle kaçak var'mı onu kontrol etmek, daha sonra her ihtimale karşı radyatör kapağını değiştirin, radyatör kapakları da termiklidir, erken açarsa suyu boşaltır, yani ilk yapacağınız şey durduğu yerde motoru iyice ısıtıp gözle kaçak kontrolü yapmak, eğer kaçak yoksa radyatörü şişletin, radyatör tıkalı gibi gözüküyor eğer kaçak yoksa.
dün usta çıkma antifiriz susuz tek koymuş ama sabah bacanak zaten şu anda su doldurmuş....çalıştırıp devir yaptırıp bakıyorlarmış kaçak gözükmüyor gözle...kireç sökücü atınca bi yer bulup komple suyu boşaltıyormuş....opellerde radyatör kapağı yokmuş direkt yedek su deposundan suyu alırmış...ayrıca bunların radyatörleri şişletilmiyormuş değişmesi gerekiyor demişler....son teşhis radyatör tıkalı ise bunu nasıl açarız...bu kireç sökücü bi dahamı yapsın yada internette satılan radyatör temizleyicilerdenmi alsın ayrıca bacanağımyardımlarınız için çok teşekkürlerini iletmemi istedi...
Opel omega'da benzer sorunu yaşadım, radyatörü oto yıkamada komple söküp içine 1 litre benzin koydum, yarım saat sonra buharlı yıkama makinasının hortumunu bağlayıp buhar bastım ve içindeki bütün pislikler söküldü. Sorunun nedeni radyatör tıkanıklığı olabilir, bu temizliği yapmanızı tavsiye ederim.
Estafurullah....Sanırım plastik radyatör, onun için şişleme yapamıyorlar,yenisi takılacak gibi gözüküyor....radyatörü açmak çok zor bi iş, yılların tıkanıklığı var, ilaçların fayda edeceğini sanmıyorum yada pansuman tedavi olur, yine de bi deneyin...radyatör kapağı yoksa taşırma kabı kapağı termostatlıdır, neticede hararet yaptığında suyu atması için illa bi yer olacak yoksa patlatır bi tarafları...radyatörü sökün, dışarda "aşırı tazzikli olmamak kaydıyla" içine su basın, çıkışda bastığınız suyun debisine yakın su çıkıyorsa arızayı başka yerde arayın çıkmıyorsa radyatör tıkalı demektir... Düzenleyen : Coşkun Uçar