Bu markayı bilen var mı arkadaşlar? Bugün aracımı sağ teker rulmanı değişimi için sanayiye götürdüm. Tanıdık bir ustamda yoktu. Japon otolarına bakan bir yere girdim. Usta tekeri söktü rulman için tornacıya gönderdi. O esnada diskin bitmek üzere ve yamulmuş, balatalarında bitmiş dedi. Bende değiştirelim dedim. Ama sanırım kazık yedim. Taktığı rulman markası skf idi. İki adet disk taktı ama markasını bilmiyorum. Taktığı balatalar ise sbp diye bir marka. Rulman, iki çift balata, iki adet disk, tornacı ücreti, el freni ayarı, arka disk balata kontrolü ve işçilik toplamda 430 tl verdim. Sanki kazıklandım gibi bir his var içimde Balata markasından endişe duydum ustama belirttim ama bişey olursa gel çok iyi mal dedi. Anlamadığım için bişey demedim. Bu sbp markasını bilen var mıdır aranızda? Birde fiyatın bu kadar yüksek olması sizce normal midir? Bu arada aracım 2005 model 1.5 crdi gls getz. Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ediyorum.
Disk yamuk olsa fren yaptığınızda direksiyonda titreme, fren pedalında geri tepme şeklinde tepkiler olurdu. Varmıydı öyle bir sorununuz.
Evet hocam frene basınca araba ileri geri tarzı hareket yapıyordu daha doğrusu freni hafif bırakıp tekrar basıyormuş gibi oluyordu. Zaten usta gösterdi gerçektende yamuktu. Peki bu spb marka balata hakkında bilginiz var mı?
getz lerin frenleri malesef çok uzun yıllarca sorunsuz kullanılacak yapıda değiller, disk çarpılması gibi vakalar çok sık yaşanıyor getz ve milenyum kasalarda, açıkçası belli bir süre sonra disk yenilemek yada tornalamak bakım yaptırmak gerekiyor, sbp marka fren balatası hakkında kimseden yorum çıkacağını sanmıyorum sonuçta getz için iki tip fren balatası var biri orjinal diğeri yan sanayi olanı, elbette şimdi sbp markası yan sanayidir, bosch, magneti marelli, ferodo, brembo, valeo, hi-q hepsi yan sanayidir bunların kullanıcıya vereceği verimlilik hakkında kesin bir şey söylemek zor, servisteki ön balata çiftine 130 lira deyince kullanıcılar uhuu diyorlar daha önce orjinal fren diski yerine trw marka fren diski ve valeo marka fren balatalarını kullanıp fena değil şeklinde yorumlar geldi, ama şu var. İşin en kötü yanı fren balataları eğer servisten şase numarasına göre alınmazsa orjinal haricindeki balataların ebatlarındaki ufak 0,2-0,3mm lik farklılıklardan dolayı kaliper üzerindeki yuvasına tam oturmadığı ve şıngır şıngır ses yaptığı söyleniyor sanayideki yedek parçacılar doğru balatayı genellikle tutturamıyorlar, bu olay sıklıkla forumda dile getirildi, ancak bu şikayetleri sıklıkla gördük diye bunun getz teki kronik bir hata gibi algılanmaması gerekli çünki yan sanayi balatadan kaynaklı bir durum bu, yani kullanıcı tercihinden kaynaklı bir sorundur. Orjinal balata kullananlarda hiçbir tıngırtı şıngırtı olmuyor çünki. Takılan her yan sanayi balata kalipere tam oturur mu? oturmaz mı? bu bir bilinmezliktir. SKF rulmanları iyi bir dünya markasıdır o rulmanlar ile sorun yaşamanız zor gibi görünsede rulmanı takarken yapılan işçilik çok muntazam olmalıdır daha önce forumdan Zeki abimiz arabasına taktırdığı yeni teker rulmanlarını kısa sürede kilitlemiş ve kaza atlatmıştı sebebi rulmanı takarken bozmalarıydı rulmanların bir takma metodu vardır dıştan takılacak ise rulmanın geçeceği dış yuva şaloma pürmüz yada fırına atılabiliyorsa o şekilde ısıtılır yada rulman nitrojen ile -40 -50 derecelerde soğutulur ısı farkı genleşmesi ve büzüşmesi sebebiyle rulman takılacağı yere el çabukluğu ile oturtulup ortam sıcaklığına ulaşması beklenir sonuçta rulman şak diye girer ve sıkar, çünki rulman yuvası ile rulmanın kendisi arasındaki geçeceği yuvadaki ölçü farkı 0,05mm 0,1mm kadardır normal ortam sıcaklığına ulaşınca yuvaya sıkışır ve montaj gerçekleşir, eğer çekiç kullanılırsa problemler olabilir hidrolik preste porya rulmanı çakmak risklidir çektirme aparatı kullananlar olabilir bunun da biraz riski var. Uzun lafın kısası rulmanlarda parça kalitesinden ziyade işçilik önemlidir fiyatlara gelirsek daha iki üç gün önce servisteki yedek parça bölümüne sordum getz ön disk çifti 330 liradır arka disk çifti 400 liradır çünki arka disklerde el freni housing kısmı yani ortasında kampana var, ön balata çifti 130 lira arka balata da 100 lira olması lazım. Porya rulmanı fiyatını tahmin etmek gerekirse 100-300 lira arası birşeydir bunlar işçilik hariç fiyatlar genelde yedek parça alıp çıktığım için işçiliği kendimiz hallediyoruz. Biraz test edin memnun kalırsanız hiç ellemeyin 1000-2000km içinde falan kısa sürede sorun çıkarmazsa zaten bu fren ve rulman bakımı sizi sorunsuzca götürür.
Hocam böylesine ayrıntılı ve uzun cevabınız için çok teşekkür ederim dediğiniz gibi 1000-2000 km deneyeyim o zaman. Ama siz söyleyince aklıma takıldı usta önce bir balata seti getirdi IISI diye bi marka yerli ütetimmiş sanırım. Ama o uymadı denedi yuvaya oturmadı. Sonradan bu sbpleri getirdi. Bunlar sorun çıkarmadan oturdular. Ama sizin dediğiniz gibi millilik sapmalar sorun yapıyorsa bundan sonra servisten alırım parçaları kesinlikle. Bu konuda bilgim yoktu ve aniden çıkan bir masraf olduğu için bu şekilde hallettim şimdilik. Rulman konusunda da çok ayrıntılı bilgiler vermişsiniz sağolun. Ama rulmana nasıl bir işlem yapıldı bilmiyorum. Usta tekerin bağlandığı o parçayı komple ayırdı bir kutuya koydu. İçine de skf marka rulmanı koydu. Çırakla yolladı. 15 dakika sonra felan çırak parçayı getirdi. O yüzden inşallah sizin dediğiniz gibi bir işlem yapılmıştır pek öyle ummasamda. Sanayide güvenemiyorum kimseye. Kesin rulmanınçekiçle oturtmuşlardır yerine. Daha öncesinde 25 kuruşluk sigorta için bana 300 tl masraf çıkarmışlardı o yüzden en kötüye hazırlıklı oluyum ben
bu marka balatadan bende aldım Accent Era 1.5 için. Polonya'da yaşadığım için TR üretimi Hyundai yedek parçası pahalı. Babam Antalya'da taksici, onda da Accent Era var aynı benim ki gibi 2008 1.5 dizel. En son gittiğimde onun yedek parçacısı verdi bunları. Kalitesi nasıldır iyi midir, kötü müdür hiç bir fikrim yok. Lakin babam taksici olduğu için ( ve kendisi arabası hakkında fena titizdir. Can taşıyorum der ve kalitesiz yedek parça hayatta kullanmaz ) güvenerek aldım. Daha taktırmadım fakat bir kaç haftaya arabayla Türkiye'ye yolculuk yapacağımız için yoldan bir kaç gün even değiştireceğim. Umarım kaliteli çıkar.