Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

sanziman yagi hk.

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda tolga77 tarafından 9 Temmuz 2012 tarihinde açılan konu

1. tolga77

tolga77 Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    50
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.3 (2003-2005) LC
    merhaba,

2005 admire sahibiyim. Araci ikinci el olarak esim icin yeni aldim, hala tanisma faslindayiz. :) arac 40 binde. Gerek forumu inceledigimde, gerekse bakim karnesine baktigimda sanziman yagi icin soylenen km ler 60 bin civari. Ancak bu arac sozkounusu km de olmamasina ragmen yil olarak eski tabii ki. Aracta vites gecislernde bir sikinti hissetmedim coksukur ama yine de emin olmak isteim.

Sizlere sorum ise, sanziman yagini degistirmeli miyim? Evet ise bunu herkes yapamaz kanaatindeyim. Hatta servisler bile ne kadar becerir supheliyim, forumda aradim ancak bulamadim, bizim arac icin hangi tur sanziman yagi kullaniliyor.

Vereceginiz bilgiler icin simdiden tesekkurler

2. Önal

Önal Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    479
    Ad Soyad:
    Önal
    Yaşadığınız Şehir:
    39-KIRKLARELİ
    Araç Modeli:
    VW
    araç otomatik mi manuel mi?

3. tolga77

tolga77 Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    50
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    İmzamda yaziyor diye soylememistim, ekleyeyim, arac otomatik vites

4. Önal

Önal Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    479
    Ad Soyad:
    Önal
    Yaşadığınız Şehir:
    39-KIRKLARELİ
    Araç Modeli:
    VW
    bence 40 binde gerek yok ama otomatiklerde bu yağ önemli baya tam kmsini beklemeden biraz erken değiştirmekte fayda var...değiştirirseniz yetkili serviste değiştimenizi öneririm herşeye rağmen bazı işleri serviste yaptırmak daha mantıklı

5. kaan20

kaan20 Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    20-DENİZLİ
    Bende de 1,3 2004 admire otomatik var. Bu konuda ben de sorunlar yaşadım. Yetkili servise götürdüm. adam benden daha bilgisiz.

2 yolunuz var. Otomatik şanzıman ustası bulup komple açtırıp yağını boşaltıp yeni yağ koydurmak veya 2kere yağ değiştirmek.
    ilk yol biraz maliyetli ve bir çok usta yanaşmıyor. küçük şehirde öyle usta bulunmuyor. 2.yöntem daha basit işlemler fazla sürmüyor.

Otm. şanzıman ustası bulamadım. yetkili servise gittim;
    Ellerinde büyük ihtimal aracınız için şanzıman filtresi yoktur. ilk önce servisi arayıp görüşün. Veyahutta tanıdığınız güvendiğiniz bir ustaya yaptırın.

Ben Denizli Turkuaz yetkili servis'te yaptırdım. ama otm. araçları bu kadar önemsememeleri çok büyük yanlış. Ülkemizin en büyük sorunu bu... Araçlar bakımlara zamanında sokulmuyor. Sokulsa bile servisler aşırı sorumsuz... 300bin KM kadar düzgün gitmesi gereken şanzımanların 100binde bozuluyor. niye yağ değişmiyor. bakımları yapılmıyor kimse bu konuda bilgilendirilmiyor.

Nasıl motor yağı yıl bazında değişiyorsa şanzıman da öyle.

şanzıman 6lt yağ alıyor. 6,4lt de olabilir. şanzıman altında karter var. karterde şanzıman filtresi var.bunlar sökülerek, işlemler yapılıyor. 3lt yağ alıyor, filtre değişiyor(servis elimde yok, yağ koyalım, filtre gelince takarız deme cesaretinde bulundu), bir de conta. anlamadığım nokta dandik bir conta için 35tl+kdv fiyat yazmışlar. tork konvektörü içinde yağ kalıyor. o yüzden şanzımanın 3lt'lik yağı değişiyor.

1000-2000 km yaptıktan sonra aynı işlemi tekrarlayarak şanzıman içindeki büyük bir oranda yenilemiş olursunuz. 2kere filtre değiştirmenize gerek yok, sadece son işlemde filtre değiştirebilirsiniz. . bana 3lt yağ+filtre+ conta+ işçilik 180tl fiyat verdiler. pazarlıkla 150 yaptılar. yağ 20tl *3, 25tl filtre, 35tl conta, 50tl işçilik şeklinde idi. yağ dışarıda 10tl, filtre 20tl, conta bilmiyorum, işçilik tahminim aynı olur. motor yağı değişir gibi fazla işlem yok. dışarıda uyumlu yağ bulmak kolay değil. hyundai için belli norm'ları karşılayan yağ bulmak lazım. Bu kadar macera yerine serviste yaptırmak en güzeli...

Yağ kırmızı renktedir. Özelliğini kaybettikçe sarımsı, kahverengi ve siyaha dogru giden bir şema izliyor. Bizim akıllı ustalarımız çıkarıp kahverengi deyip iyi diyor. motor yağı değil o birader, şanzıman yağı. rengi kırmızı oluyor. Böyle ustalarla karşılaşabilirsin...

Aracı sürerken N konumuna almayınız. Aracı sürekli D konumunda tutunuz. Sadece ışıklarda(20sn dan fazla hareketsiz kalacaksanız) N konumuna alabilirsiniz. Ben 10sn'den fazla hareketsiz kalacaksam manuel start-stop yapıp yakıt ekonomisi sağlıyorum. çünkü araç resmen benzin içiyor. umarım alırken sahibi kokluyor diye yalan söylememiştir. 1,3 için fabrika verisi; 6,5 /10,5lt. ben koklatırsam 6lt, normal gidersen 7lt; şehir içinde ışıklarda(süper sonik şehrimde 80sn ışıklar var) stop edersem ve 2000bin devri geçmezsem 8lt, normal kullanırsam 9lt, kışın soguklarda 10lt görüyor. şehir içi agresif kullanımda 11lt görüyor. 4,71TL iken benzin 50TL benzinin 100- 110km gittiğini bilirim... şu anda 50tl(11,6lt) yaklaşık 130-140km gidiyor şehir içinde, şehir dışında 170-180km filan. artık araba 2500devir üzerini görmüyor. çok nadir görüyorum... klima kullanmıyorum. yaz ayları biraz kullanıyorum yoksa aracı kullandığım yok. lpg taktırmayı düşünmüyorum. 44bin km'de 2009 haziran başında aldım.haziran 2012de 56500km'de idi. 3yılda yaklaşık 12bin KM. gariptir ki 1ayda 300tl benzin ve 900km yaptım, akşam park ettiğimde 57400km'de idi... bu ayı 50tl benzin ile geçirmeyi ümit ediyorum...

creative bunu beğendi.
  6. tolga77

tolga77 Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    50
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Verdiğiniz cevpa için teşekkürler. Oldukça detaylı ve aydınlatıcı. Bana satan kişi, uzun yolda 0,25 krş, şehir içi ise 0,35 krş yaktığını söyledi, ama çok da ehemmiyet vermedim. 1,3 motor ve otomatik vites olunca yakıtın çok olacağını tahmin ederim.

Ben bu aracı eşimin kullanması içi aldım. Genellikle şehir içi ve kısa mesafe kullanacak, ve fazla da yol yapmayacak. Zaten ailenin ikinci aracı, uzun yol veya daha fazla yol yapılacak şehir içi kullanımlar için megane dizel var ki, yakıt tüketiminin ne kadar aşağılarda seyrettiğni söylemem gerek yok sanırım.

aracın 40 binde olması, bazı açılardan rahatlatıcı, aracın önceki sahibi km den önce, yıl sebebiyle trigeri değiştirdiğini söylemişti, ama benim de aklıma gelmdei sormak "şanzıman yağı" konusu.

Hyundai, çok bildiğim bir marka değil, admire ile öğrenmeye başlıyorum. Ancak forumu kurcalayınca, zaten şüpheli yaklaştığım servis hususunda soru işaretleri kafamda büyüdü. Doğru yağı koyarlar mı, doğru şekilde koyarlar mı, emin olamıyorum. Hyunda için değil ama başka markalarda, şanzıman yağını bile hatalı koyduklarını duymuştum.

Neyse, sanırım en optimum çözüm yetkili servis. En azından sıkıntı olursa, muhatabım var.

7. kaan20

kaan20 Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    20-DENİZLİ
    Ben de yeni triger değiştirdim. 8yıllık fabrikadan beri aynı olan kayış seti idi. Araba ciddi anlamda rahatlıyor. Ayrıca alternatör, klima, direksiyon kayışlarını da değiştirmiş olmalı. niye 2yıl önce değiştirmedim diye kendi kendime soruyorum. Kayışlar çatlamış, özelliğini yitirmeye başlamış. lastik, buji, triger aracın tüketimini ciddi anlamda azaltıyor. motor bakımı sırasında bujileri kontrol ettirin. zaten ucuz bir şey. 20tl filan 4ü. yakıt ile amorti bile eder yani. serviste ne kadar bilmiyor. Şanzıman haricinde motor için iyi bir ustam var.

Serviste dogru yağ koyarlar. çünkü konulan yağ bellidir. firmaya ATF yağı olarak belli bir şey yollanıyor. Yetkili servis gidip bir yağcıdan yağ alamaz. Servise gönderilen kurallar ile hareket ediyorlar.

Dediğiniz gibi belli bir muhattap var.

Megane olduktan sonra admire'yi pek kullanacağınızı zannetmiyorum. motor çok iyi. arkadaşımda da 1,5 dCi symbol var, admirenin yanında yakıtı mükemmel yani :)
    Aklınıza takılan bir şey olursa özel mesaj atabilirsiniz. yeni bakımdan çıkmış biri olarak yardımcı olabilirim :)

Ayrıca aracınız hayırlı olsun. Sorması ayıptır kaça aldınız?

8. tolga77

tolga77 Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    50
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    satan kişi, uzun yol yapmadan önce herşeyini ben yaptım, yağı felan 10 bin km götürür demişti, gerçekten de yağ bakım kartında haziran ayında yapılmış yazıyordu. Bujiler için de yağ değiştiriken bakabilirim düşünüyorum. Triger dışında alternatör...vs leri ne yapmış sormadım, doğrusu, aklıma gelmedi.

Forumda ben yakın zamanda konusunu açmıştım, zaten geçmiş tarihli de konularda vardı, iyi bir özel servis-usta tavsiyesi ile ilgili. Ancak görebildiğim kadarıyla değil özel servis, yetkili olanlarda bile bazı sorunlar var sanırım. Forumdaki yorumlar ile benim oturduğum yeri de göz önüne aldıığmda dumankaya yetkili servisi en optimumu görünüyor. Onun dışında özel srvis -iyi bir usta arayşım da devam edecek tabii ki....

Megane ile uzun yolda 3,5 lt/100 km (yol bilgisayarı verisi) gibi bir rekorum var. gerisini siz hesap edin artık. :)

teşekkürler

Yakıt tüekitimini fazla anlayamadım. Ölçma şansım pek olmadı. Ancak arabaya olan acemiliğim, otomatik vites ve 1,3 motorun cansızlığı, klima kullanımı...vs gibi dataları eklediğimde 10 lt/100km nin üzerinde bir tüketim var tahminindeyim.

9. kaan20

kaan20 Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    20-DENİZLİ
    Triger üstten bakılınca gözükmüyor. üst tarafında kapak var. saydığım 3 kayış ise açıkta, yeni iseler koyu siyah ve temiz kendilerini belli ediyorlar...

Verilen öneriye gidebilirsiniz ama servis fiyatını bilmiyorum. buradaki tekel olduğu için fiyatları çok aşırı yüksek tutuyor.
    Ben aracın genel bakımları için iyi bir motor ustası buldum. trigerimi bile ona değiştirttim. kendisinden gayet memnunum. artık beni tanıyor... şanzıman için artık servise para bayıyorum.

Uzun yol aracınız olması gayet iyi bir şey. çünkü 1,3 otm ile sollama yapmak için uzun mesafe gerekiyor. daha dün kendini bilmez biri yüzünden tırın altında kalacaktım. önümde ilerleyen kartal 50ile gidiyordu, sollamaya çıktım, sollama esnasında basmaya başladı, önümde bir tır ve ucu ucuna kurtardım. bu sebeple sollamadan önce bir çok kez düşünüyorum, uzun bir boşluk olduğunda çıkıyorum.

Acemilik zamanı klima ile 10-11lt görmeniz normal zaten fabrika verisi o kadar. araca zamanla alışıp şehir içinde 9lt dolaylarında tükettirirsiniz..

tolga77 bunu beğendi.
  10. tolga77

tolga77 Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    50
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    artık diğer kayışları serviste soracağım gibi görünüyor. 1,3 ve otomatik, her ne kadar 86 hp de olsa biraz cansız gibi geldi bana. hele ki klima açıkken bayağı bir performans düşüyor. Asla şikayet gibi algılanmasın, bu hacimden fazla birşey de beklememek gerektiğinin farkındayım. Uzun yolda uzun düzlükler gerekir, katılıyorum. Şehir içinde bile, özellikle İstanbul gibi kilometrekareye fazla sayıda "ruh hastası" nın düştüğü şehirde yanımdan artist artist hızlıca geçen ve geçerken de sinirlendiğini her halinden belli eden tipler fazlalaştı. Hayır bu ukalalara hadlerini de bildiremiyorum çünkü gazı köklesem bile, adamların tozunu yutuyorum, o kötü oluyor.

Ama sıkıntı yok, aracın asıl kullanıcısı zaten değil uzun yol, otobana bile çıkmayacak, sadece şehir içinde kısa mesafe kullanacak, ve başka sürüclerin "hadi yürü" şeklindeki tacizlerini umursamayacak (farkedemeyecek) biri.

Bunların dışında araçta 120 km/h den sonra güven hissi kalmadığı, onun için acizane bu araçlar ile daha fazla süratlere çıkılmaması gerektiğini düşünüyorum.

Bu Sayfayı Paylaş