Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Şanzıman Yağı Değişimi

'Elantra Forum - Club' forumunda Esila&Nisa tarafından 17 Eylül 2024 tarihinde açılan konu

1. Esila&Nisa

Esila&Nisa Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    ÖMER FARUK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Merhaba arkadaşlar. 2012 Elantra 1.6 D cvvt Prime Plus otomatik araç sahibiyim. Aracım 180 binlerde. Aracın otomatik şanzıman ve filtre değişimi için farklı iki yetkili servisi aradım. Her iki serviste bu şanzımanların yağ ve filtre değişimi yapılmadığını, arıza verene kadar binilmesi gerektigini söyledi. Bu sanzimanlarda filtre şanzımanın içinde yer aldığından o riske girip bu sekilde bir işlem yapilmiyormus. Bende dışardan bir şanzıman ustasiyla görüştüm. Ustada bana bunlarin filtresinin sadece arıza zamanı sanzimanin komple açıldığında değiştiğini onun dışında sadece yağ değişimi yapılması gerektiğini söyledi. Usta aracın şanzımanınin soğumasını bekledikten sonra orijinal yağ ile değişimini yaptı. Şanzıman geçişleri daha yumuşak hale geldi. Var mı bunun gibi bı işlem yaptıran.

2. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,290
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Şanzıman filtresinin değişmediği doğrudur. Şanzıman yağı değişiminde ise kullanım kılavuzunda sadece ağır şartlarda kullanımda 100.000 km'de değişim gösteriyor. Araç yüksek km'li ve daha önce hiç yağı değişmemiş ise çoğu usta ve servis yağ değişimine yanaşmıyor. Sebebi de; araçtan çok kirli bir yağ çıkmış ise yağ değişimi sonrası şanzımanda vuruntu vb. gibi sorunlar görülmesi ihtimali diyorlar. Bana göre bu tip durumlar daha çok ağır kullanım görmüş, yağı çok kirlenmiş ve deforme olmuş araçlarda makineli yani tam yağ değişimi sonucu olur. Alttan tapa açarak değişim yapıldığında yağın yarısı değiştiği için bir nebze vuruntu vb. sorunların ortaya çıkma riskini azaltır.

KilecNasah bunu beğendi.
  3. Esila&Nisa

Esila&Nisa Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    ÖMER FARUK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Servisin dediğini ustaya söylediğimde eskiyen motor yağını değiştirince motora zarar mı vermiş oluyorsun ki şanzıman yağı değiştirmek riskli olsun dedi. Gayet mantıklı geldi. Dediğiniz gibi şanzıman soğuduktan sonra alt tapadan yaklaşık 4 litre yağ boşalttı. Ardından yerine 4 litre yağ ekledi. Aracı biraz kullanıp geldikten sonra 1 litre daha boşaltıp 1 litre yeni yağ koydu. Gayet güzel oldu.

4. Ahmet özgür

Ahmet özgür Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    224
    Ad Soyad:
    Ahmet özgür yalçın
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    Aynı araçtan kullanıyorum...60-80 bin aralığında otomatik şanzıman yağını değiştiriyorum...kilometre 230 binlerden gidiyor...ama filtre işi dedikleri gibi, komple şanzıman bakımında değiştiriliyor...

umutd07 bunu beğendi.
  5. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    823
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.4 (2011 -201X) RB
    Karterin çıkabildiği her şanzımanda filtre kesinlikle değiştirilmeli ve karterdeki mıknatıslar temizlenmeli. Servisin ise dediği şey kaale alınmamalı, çünkü bu işten en çok onlar kazançlı çıkıyor. Şanzımanı bile bile ölüme terk etmeyle aynı şey. Yukarıda da yazıldığı gibi, şanzıman yağı belli bir km de değişmezse sonrasında değiştirmek oldukça riskli olacaktır, yani iş işten geçecektir dolayısıyla kesinlikle ilk değişim periyodunu atlamamak gerek.

Şanzıman yağını değiştirmekle iyi yapmışsınız, bir sorunda çıkmadıysa bundan sonra belirli periyotlarla değişim yapmanız şanzımanın ömrünü uzatacaktır.

Bu Sayfayı Paylaş