Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Santa Fe 2.0 Crdi Vgt Duman Sorunu

'Santa Fe Forum - Club' forumunda santafeist tarafından 23 Mayıs 2023 tarihinde açılan konu

1. santafeist

santafeist Kayıtlı Üye Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Vehbi Dilek
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    selamlar, arabam roket gibi fırlıyor :) yakıt tüketimi de güzel. Yalnız kalkışta puff diye bir duman bırakıyor. Bir de yokuşta tırmanırken duman var. enjektörcüye götürdüm EGR dumanı dedi. Sıfır orijinal EGR taktım ama durum gene aynı. Yağ ve su eksiltme yok. Şimdi enjektörlere baktırmayı düşünüyorum.

Aklınıza gelen başka bir sıkıntıdan dolayı duman olur mu?

2. santafe2004

santafe2004 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    7,823
    Ad Soyad:
    Gökhan
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    merhaba geçmiş olsun yazılım varmıydı aracınızda.enjektörlerede baktırmanızda fayda var.hava filtrenizde tıkanmış olabilir turboyada baktırın

Son düzenleme: 23 Mayıs 2023
    santafeist ve Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  3. DoktorÇeyreği

DoktorÇeyreği Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    381
    Ad Soyad:
    Alp
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Yeni i20 1.4 MPI (2020-202x)
    Hocam benim 2007 getzde de aynı sorun vardı, inanın asfaltta gittiğim yer belli oluyordu, hatta antalyadan alıp İstanbul'a geldiğimde bagaj kapağı is olmuştu. Egr, kızdırma bujileri, oksijen sensörü, manifold temizliği yapıldı, yok yani...
    Egzoz muayenesinde ilkinde geçmedi, yakıt katkısı koydum gazladim azaldı, girdim geçti.
    Aracı satarken alıcı arkadaş eksperin tavsiyesi üzerine enjektorcuye gösterelim dedi, doğrudan Bosch servise ve ardından başka bir enjektorcuye gösterdik, normalden daha bile iyi dediler.
    2 ayrı motor testi yapıldı, zerre yağ yakma da yok, yakıt tüketimi emsallerinden birazcik fazlaydı ama duman hiç bitmedi.
    En son satinalan arkadaş yazılım mi var dedi, hiç bilgim yok ben yaptırmadım dedim.
    Sanırım benden önce yapılmış, 2. viteste 3 aylık lastikle patinaja sarıyordu, dediğim gibi sanırım benden önce bir soft yazılım atılmış. Sizde de böyle bir durum olabilir.

santafeist ve Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  4. Kadirşinas

Kadirşinas Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    104
    Ad Soyad:
    Ahmet Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    Dizel özelinde konuşuyorum, güç dumandan gelir ve egzozu kötü kokar. Motor sağlamsa sorun etmeyin.

Dikiz aynasından dumanı görüyorsanız, enjektörlerle oynanmıştır ya da yazılım atılmıştır.

santafeist bunu beğendi.
  5. santafeist

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Vehbi Dilek
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    mazisi şöyle. 1 yıl oluyor. 160.000KM'deydi aracım. Opet'den yakıt aldım. depo boş sayılırdı. 800 metre gittim. 30-40 km ile giderken araba kendi gaz verdi ve 4 enjektörü patlattı. enjektörler tamir edildi. yakıt pompa ve turbo revize edildi. araç çekişi ve yakıtı daha iyi oldu. klima'yı çalıştırınca mesela eskiden hantallaşırdı şimdi yok. ustam başta duman için konuşmak için erken dedi. tabi şimdi araç 177.000KM oldu. Ustam belki turbo dedi. Ayrıca duman için iki güvenilir enjektörcüye gittim. EGR dediler. ikincisine gittiğimde EGR sıfır takılmıştı ama gene EGR dedi ve yeni taksan da duman sorunu olabilir iptal edip denemek gerekir dedi. bir de MAF sensörü olabilir dedi. bu enjektörcü MAF sensörü olabilir dedi ama MAF sensörü arızası rolatinde gezme ve hızlanma gibi problemler yapmaz mı? ya da sürekli bir dumana neden olmaz mı? MAF sensörü - enjektör ve turbo sırasıyla mı gitmek gerekir? ek olarak hava filtremi her 5000'de kendim değiştiririm. zamanınız ve yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.

6. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,941
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    daha önce forumda duman problemi olan bir tucson yada sportage vardı. en son sorun enjektör memelerinde çıktı. meemleri değiştiren enjektörcü farklı meme takmış, üst devirlerde fazla işeyip duman basıyordu araç.

adgny ve Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  7. santafeist

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Vehbi Dilek
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    merhabalar, şöyle amatör bir test yaptım. belki tehlikeli ama bilmiyorum. EGR valf sıfır MOBIS orijinal. EGR'ye giden vakum borusunu bağlayıp büküp tıkadım ve duman %80 kesildi. Şimdi, EGR valf bozuk ve tıkalı değil ama bir şekilde fazla ya da az açıyor ve dumana sebep oluyor. EGR valfin yeteri kadar açılıp kapanmasını sağlayan nedir? Kontrol eden mekanizma arızalı olabilir mi? Mesela solenoid valf? Nasıl tespit ederiz? Araç hareket halindeyken mi bilgisayardan değerlere bakmak lazım? Ya da turbo hortumu ile alakalı bir durum olabilir mi? yani ustaları geziyorum ama normal diyip gönderiyorlar ama motor ellenmedin böyle bir duman sorunum yoktu. O yüzden burdayım :) bu arada araç roket maşallah. sadece arkada dumanı gören bu araba eski ya da motor bitik diyordur içinden :)

8. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,941
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  9. adgny

adgny Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    671
    Ad Soyad:
    Ahmet D.
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata 2.0 CRDİ (2006-2010) NF
    Merhaba;

Benim 2011 Sonata'da da son 1 yıldır yolda gaza biraz ani yüklendiğimde aynadan biraz duman attığını görür oldum, en sevmediğim şeydir egzozdan siyah duman atımı :-(. EGR temiz, Turbonun için yeni sıfırlandı ki sıfırlanmadan önce de vardı aynı şekilde. Dizel servisine gidiyorum araç dururken gaza yüklen diyorlar ama o anda duman atmıyor "bişey yok" diyorlar. özellikle araç 1 hafta 10 gün hiç çalışmadığından sonra ki ilk çalıştırıp yavaş yavaş yürüdükten sonra motor ısınınca devirlenirsem çok duman atıyor gibi geldi bana. Geçen hafta 7 gün istanbuldaydım, 7 gün boyunca arabayı hiç çalıştırmadım. Dönüşte çalıştırdığımda bi süre devirlenirken hafif duman attığını gördüm, arkamdan gelen tanıdık araçtakilerde duman attığını söylediler. Otobana çıktım Allah ne verdiyse bastım, ilk hızlanmada biraz duman veriyor sonra kesiliyor. Bi süre böyle gittikten sonra dumanı tamamen kesiyor, ne kadar devirlensemde duman vermiyor. DPF tıkalı değil ona da baktık, sadece enjektörler kaldı bakmadığımız ama aracın gitmesinde yakıtında sorun yok. Enjektörleri sökmeden kontrol ettirmenin bir yolu var mı yoksa illa söktürmek mi gerek?

2019'da Ecumasters firmasında bi anlık hevesle 180 hp yaptırmıştım aracı, ondan olabilir diyeceğim ama bunca zaman sorun olmamıştı şimdi neden oldu? Yakıtı da yıllardır aynı yerden alırım. Anlıyacağınız somut bir şüpheli yok aklımda duman atımı adına. Hazır bu konuyu görünce sizlere danışmak istedim.

@MSC Serdar bey; aracımın orjinal fabrikasyon yazılımının en son versiyonuna nereden ulaşabilirim? Yani bu araca zamanla yazılımda orjinalinde güncelleme geldiyse onu yüklemiş olmak için ne yapmam lazım? Ecumasters firması "ne zaman istersen orjinaline dönebilirsin" demişti ama oraya gitmeden önce size danışmak istedim. Ayrıca dumanın yazılımdan olduğundan da emin değiliz, önce sebebini tam bulayım ondan sonra orjinal yazılıma döneyim diyorum.

Aklım karışık yani, yardım ederseniz sevinirim.

10. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,941
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    merhaba, orjinale dönme ile orjinal güncel versiyon yazılım yükleme çok farklı şeyler.
    chip tuning cihazları sadece haritalarla ilgili kısımları okur/yazar. full okuma için beynin içini açmak gerekiyor yada yetkili servis cihazı kullanmak yada destekleyen beyinlerde J2534 Pass-thru cihaz almak gerekiyor.

yetkili servis istediğiniz zaman orjinalin en güncel versiyonunu yükleyebilir.

11. adgny

adgny Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    671
    Ad Soyad:
    Ahmet D.
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Peki siz ne önerirsiniz? Duman sorunun yazılımla alakası olup olmadığına bakmaksızın yetkili serviste orjinal güncel yazılıma dönmeli miyim? Bu işlemden sonra aracımda herhangi bir alışma evresi olacak mı?

12. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,941
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    enjektörlerin sağlığına baktırmanızda fayda var, yetkili servis cihazı düzeltme değerlerini görebiliyor.

adgny bunu beğendi.
  13. adgny

adgny Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    671
    Ad Soyad:
    Ahmet D.
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Merhaba Serdar Hocam;
    Bahsettiğiniz düzeltme değerlerini görmek için yaşadığım şehirdeki tek yetkili servise gittim ama böyle bir işlemi bilmediklerini söylediler, yani korktuğum başıma geldi :).
    Bu değerleri görebilecek Ankara yada İstanbul'da Sonata konusunda tecrübeli bildiğiniz yetkili servis var mı?

Geçen hafta yazılım yaptırdığım firma ile görüştüm. 2019'dan beri aynı kişiymiş, beni hatırladı ve "istediğiniz zaman sizden okuduğumuz orjinal yazılıma döneriz ama bunca zamandır duman atmadıysa ve son 1,5 yıldır bu sorun varsa bence yaptığımız yazılımdan değil" dedi. Yine de ben eski haline dönmek istiyorum siz ne dersiniz? En azından "duman sorunum acaba yazılımdan mı" sorusunu kafamdan atmış olurum :-(.

Dün kırmızı ışıkta beklerken araç rejenerasyon başlattı, beyaz duman ile yakıt değerlerim yükseldi, bende hemen 40 km uzun yol yaptım, o esnada sadece anlık hızlanırken siyah duman attı, yüksek hızda tam gaz yaptığımda duman atmadı. Döndüğümde baktım rejenerasyon bitmiş, yakıt değerlerim normale döndü. O anda denedim anlık hızlanırken yine biraz siyah duman bıraktı. Araç 1 hafta çalışmayınca 15-20 dakika biraz daha fazla siyah duman bırakıyor sanki, bilemedim :-(.

Yazılımda eskiye dönüp bir de öyle deneyeyim diyorum. Görüşlerinizi esirgemezseniz sevinirim.

14. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,941
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    öncelikle aracınıza yazılım yaptırıyorsanız partikül filtresinden hem mekanik hemde yazılımsal olarak kurtulmanız gerekiyor, benzer şekilde egr sisteminden de. yoksa motorunuz uzun ömürlü olmaz.

işini bilen enjektörcülerde de bilgisayarda düzeltme katsayıları görülebiliyor.

yetkili servis cihazında görüntü şu şekilde;

kırmızı ile işaretlediğim düzeltmelere bakarsanız, 1 numaralı enjektörde tıkanıklık nedeniyle bir miktar yakıt artışı yapmış ecu, 2-3-4 nolu enjektörlerde ise çok çok az olan işeme nedeniyle azaltma yapmış.

Son düzenleme: 17 Ekim 2023
    adgny bunu beğendi.
  15. adgny

adgny Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    671
    Ad Soyad:
    Ahmet D.
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Bunlar harika bilgiler Serdar Bey, teşekkür ederim.

Ben en kısa zamanda firmaya gidip eski yazılımımı yükleteyim inşallah. Partikül ve EGR iptal işlemi yaptırmak istemiyorum, araçta orjinal neyse o kalsın istiyorum. Bir anlık gafletle yaptırdık işte yazılım ama ben çok yüksek yaptırmadım, 150 hp 180 oldu sadece.

Görsellerde çok bilgilendirici. İlk fırsatta işini bilen bir enjektörcüye gideceğim, tekrar teşekkürler.

16. santafeist

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Vehbi Dilek
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    Bu şekilde EGR'yi iptal ettim. Kısaca EGR hortumunu söküp aynı boyda kör hortum yaptırdım. Böylece valfi vakumlayamıyor EGR açmıyor. Videosu burada. Fransız bir abi yapmış.

Vakum valflerine bir zararı olur mu bilmiyorum ama dumanı %80 kesti. Şu an sadece dik yokuşta daha fazla hızlanmak için gaza bastığımda duman var ama o da eskisinden bir parça az.

17. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,941
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    hortumu çekip içine biraz büyük başlı vida sokmanız yeterli aslında. bu kadar uğraşmaya gerek yok.

18. santafeist

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Vehbi Dilek
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    uğraştık artık :) zararı yok değil mi bu yöntemin? teşekkürler

19. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,941
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    hortuma hava girip vakum kaçağı oluşturmadığı sürece sorun yok.

Bu Sayfayı Paylaş